Home / Nieuws / ...

 

In veel producten zitten stoffen die kanker kunnen veroorzaken.
In veel gewone producten zitten chemicaliŽn die het risico op borstkanker kunnen verhogen. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek. "Het aantal gevallen van borstkanker kan alleen dalen als vrouwen minder worden blootgesteld aan die chemicaliŽn", zeggen de onderzoekers. 
Volgens de onderzoekers wordt vooral de invloed van lichaamsvreemde hormonen onderschat. Het gaat dan over producten die in plastic of in cosmetica zitten, maar vooral om kunstmatige oestrogenen. Die zitten in verschillende medicijnen.
"Bepaalde producten in bijvoorbeeld cosmetica of in lijmen verhogen het risico. Maar er is geen reden tot paniek", zegt
dokter Patrick Neven, maar het is goed dat Europa ze eventueel wil verbieden zodat het aantal borstkankers in de toekomst zal dalen."
Wie langdurig wordt blootgesteld aan een combinatie van lichaamsvreemde hormonen, zou het hoogste risico lopen. Maar volgens dokter Neven spelen die lichaamsvreemde hormonen uiteindelijk een kleinere rol.
"Veel bewegen en gezond leven en vroeg zwanger raken spelen een veel grotere rol om borstkanker te vermijden. Zwaarlijvigheid na de menopauze of alcoholgebruik verhogen het risico dan weer veel meer."
De voorbije 20 jaar is het aantal gevallen van borstkanker fors toegenomen. In sommige Europese landen steeg het aantal zelfs met 50 procent. 1 op de 10 Europese vrouwen wordt vroeg of laat geconfronteerd met borstkanker. (
April 2008)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: