Home / Nieuws / ...

 

Voeding moeder speelt rol bij geslacht baby
Vrouwen die voor de conceptie een energierijke voeding nuttigen, maken meer kans op het krijgen van een jongen. Dat blijkt uit een Britse studie die het verband onderzocht tussen de voedingsgewoonten van moeders en het geslacht van hun baby. De resultaten zijn te lezen in het vakblad Proceedings of the Royal Society.
De onderzoekers vroegen 740 zwangere Britse vrouwen naar hun voedingsgewoonten voor de bevruchting en in het begin van de zwangerschap. Het waren allemaal vrouwen die voor het eerst zwanger waren en het geslacht van hun baby niet kenden. Daarna werden ze ingedeeld in drie groepen, in functie van hun calorieverbruik op het moment van de conceptie.
Bij de groep die de meeste calorieën verbruikte, kreeg 56% een zoon. Bij de groep met een caloriearm dieet was dat maar 45%. De wetenschappers stelden ook een duidelijk verband vast tussen een ontbijt met graanproducten en het krijgen van een jongen. 
Ook het nuttigen van gevarieerde voedingsstoffen resulteerde vaker in een zoon.
De afgelopen veertig jaar is in de geïndustrialiseerde landen een lichte maar aanhoudende daling van het aantal mannelijke geboortes vastgesteld. Dat stemde tot nadenken. Zo werd gedacht dat de daling mogelijk te wijten was milieuverontreiniging, maar nu blijken dus ook de veranderde voedingsgewoonten een rol te kunnen spelen. 
"Deze studie kan verklaren waarom in de geïndustrialiseerde landen minder jongens geboren worden. Veel jonge vrouwen volgen er immers een caloriearm dieet", aldus Fiona Mathews van de universiteit van Exeter.
In heel wat westerse landen bestaat ook de tendens om het ontbijt over te slaan. In de VS ontbeet in 1965 nog 86 procent, in 1991 was dat al teruggelopen tot 75 procent. Niet ontbijten zou het glucoseniveau in het lichaam doen dalen. En glucose bevordert net de vermannelijking van de foetus.
De volledige studie. (
April 2008)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: