Home / Nieuws / ...

 

Noordpool voor het eerst omvaarbaar
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid is het mogelijk om met een schip helemaal rond de Noordpool te varen. Door de opwarming van de aarde is er veel ijs gesmolten. 
Er is zoveel ijs gesmolten boven en rond de Noordelijke IJszee dat de noordoostelijke en de noordwestelijke doorvaart voor het eerst in zeker 125.000 jaar allebei tegelijk bevaarbaar zijn. Dit meldt de Britse kwaliteitskrant The Independent on Sunday op gezag van recente satellietbeelden die door wetenschappers zijn geanalyseerd. 
De noordwestpassage van de Atlantische Oceaan langs Groenland en tussen Canadese eilanden door naar de Stille Oceaan is sinds afgelopen weekeind open. Enkele dagen later viel de laatste ijstong uit elkaar die de noordoostpassage van Finland langs Rusland en Siberië naar de Stille Oceaan blokkeerde. 
Volgens prof. Mark Serreze, een drijfijsdeskundige van het Amerikaanse Nationale Sneeuw en IJs Data Centrum (NSIDC), is er sprake van een ,,historische gebeurtenis''. Door de opwarming van de aarde is de ijskap van de Noordpool mogelijk in een ,,dodelijke spiraal'' terechtgekomen, aldus de wetenschapper. 
In 2005 ging de noordoostelijke doorvaart open, terwijl de noordwestelijke in de greep van het ijs bleef. Vorig jaar was het juist omgekeerd. 
Bron: ANP (Augustus 2008)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis