Home / Nieuws / ...

 

Klimaatverandering sneller dan gedacht
Het klimaat verandert sneller dan wetenschappers tot hiertoe hadden voorspeld, meldt het WWF. Ook ons land mag meer en intensere stormen, overstromingen en verhoogde ozonconcentraties in de zomer verwachten. 
In het rapport 'Climate change: faster, stronger, sooner' (Klimaatverandering: sneller, sterker, eerder) verzamelde de natuurbehoudsorganisatie WWF naar eigen zeggen nieuwe wetenschappelijke gegevens, die aantonen dat het klimaat sneller verandert dan wat het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering (IPCC) in zijn recentste rapport heeft voorspeld. 
Het klimaat verandert sneller dan wetenschappers tot nu toe voorspeld hadden, aldus het WWF. Ook in Nederland en België zijn ernstige gevolgen te verwachten, met meer en intensere stormen, overstromingen en verhoogde ozonconcentraties in de zomer. 
De noordpool zal volgens het WWF dertig jaar vroeger dan voorspeld haar ijs verliezen. Het zomerijs zou volledig kunnen verdwijnen tussen 2013 en 2040, en dat is in meer dan een miljoen jaar nooit gebeurd.
Het zeeniveau zal tegen het einde van de eeuw meer dan 1,2 meter hoger liggen, of ruim twee keer meer dan de 0,59 meter die het IPCC als maximumstijging voorspeld had. 'Enorme gebieden aan de kust lopen daardoor meer risico's op overstromingen', meldt het rapport.
'Het gebied rond de Middellandse Zee zal steeds meer te kampen hebben met langdurige droogte. De gletsjers in de Zwitserse Alpen zullen blijven slinken, wat ervoor zal zorgen dat waterkrachtcentrales minder stroom zullen kunnen opwekken. De temperatuurstijgingen hebben er bovendien nu al voor gezorgd dat er minder tarwe-, maïs- en gerstopbrengst is', klinkt het nog.
De gevolgen van de klimaatverandering zullen zich volgens de natuurbehoudsorganisatie ook in Nederland en België laten voelen. 'Zo zullen het aantal en de intensiteit van de stormen over de Britse eilanden en de Noordzee verhogen, wat zal leiden tot hogere windsnelheden en grotere schade in West- en Centraal-Europa', aldus het WWF. 
Verder zal de concentratie aan ozon, een component van luchtvervuiling, in de zomer vooral in België, Nederland, Engeland, Duitsland en Frankrijk verhogen. In het grootste deel van Europa zou het ook meer gaan regenen, waardoor de kans op overstromingen en schade stijgt.
'De ecosystemen in de Noordzee en de Baltische Zee zullen blootgesteld worden aan de hoogste temperaturen sinds het begin van de metingen. Die opwarming zorgt ervoor dat lokale soorten zeedieren en -planten zich niet meer kunnen aanpassen, wat leidt tot belangrijke veranderingen in de ecosystemen van de zee', luidt het.
De natuurbehoudsorganisatie roept de Europese Unie daarom op om haar uitstoot tegen 2020 met minstens 30 procent te laten dalen in vergelijking met 1990. 'Daarnaast moet de EU substantiële steun en financiering geven aan de zich ontwikkelende landen, zodat ook zij de klimaatverandering kunnen aanpakken en zich kunnen aanpassen aan de onvermijdelijke gevolgen ervan.'
Het WWF-rapport wordt ondersteund door enkele klimaatexperts, onder wie Jean-Pascal van Ypersele, professor Klimatologie en Milieuwetenschappen aan de Université Catholique de Louvain en vicevoorzitter van het IPCC.

Het rapport. (Oktober 2008)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis