Home / Nieuws / ...

 

Compliment verbetert de gezondheid van patiënten
Complimenten, bevestiging en steun helpen patiënten met hart- en vaatziekten om gezonder te leven: bloeddruk en cholesterol dalen meer en beweging en voedingskeuzen verbeteren. Dat blijkt uit promotieonderzoek van verpleegkundig specialist vasculaire geneeskunde Berna Sol-De Rijk.
In haar onderzoek ontwikkelde Berna Sol-De Rijk zorg gericht op het verbeteren van vasculaire risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, cholesterol of bloedglucose, overgewicht, onvoldoende beweging, ongezond eten en roken bij patiënten met vaatziekten. 
De basis van deze zorg is zelfmanagement, dat wil zeggen het vermogen van mensen om zelf hun eigen gezondheid te regelen. Een hulpmiddel daarbij is eigen effectiviteit: het geloof in eigen kunnen. Daarnaast is de steun van mensen om je heen ook van invloed. 
In het onderzoek van de verpleegkundig specialist gaven verpleegkundigen regelmatig complimenten en steun volgens bepaalde gesprekstechnieken aan een groep patiënten met verschillende vaatziekten. De uitkomsten hiervan zijn vergeleken met reguliere behandeling in een controlegroep. 
Het bleek dat de groep die regelmatig complimentjes en andere positieve feedback kreeg, gezonder gingen leven dan de groep die dit niet kreeg. Helaas liet de interventie geen verbeteringen zien op het gebied van roken en bloedsuikerregulatie. Mensen stopten dus niet eerder met roken.
Berna Sol-De Rijk promoveert op 19 maart 2009 op het onderzoek aan de Universiteit Utrecht. (
Maart 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis