Home / Nieuws / ...

 

Groente en fruit goed tegen darmkanker
Mensen die veel groente en fruit eten, blijken tot wel 25 % minder kans te hebben op het ontwikkelen van dikkedarmkanker dan mensen die weinig groente en fruit eten. Voor rokers lijkt het eten van groente en fruit de kans op darmkanker juist te verhogen., tenzij men nog meer groenten en vooral fruit eet. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek (EPIC) onder ruim 500.000 Europeanen. 
In Nederland worden ieder jaar ongeveer 11.000 nieuwe gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld. Daarmee neemt dikkedarmkanker, na borstkanker, de tweede positie van meest voorkomende kankervormen in Nederland in. Meer dan 40% van alle gevallen van darmkanker in Nederland zou voorkomen kunnen worden met een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond lichaamsgewicht.
In het EPIC onderzoek (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) zijn ongeveer 500.000 Europeanen ondervraagd over hun eetgewoonten, rookgedrag en andere leefgewoonten en daarna zo’n 8,5 jaar gevolgd. Mensen die 600 gram of meer groente en fruit per dag zeiden te eten, blijken 20 tot 25 % minder kans te hebben op het ontwikkelen van dikkedarmkanker dan mensen die 220 gram of minder eten. Dit werd echter alleen gezien voor mensen die niet roken. Voor rokers lijkt het eten van groente en fruit de kans op dikkedarmkanker juist te verhogen, tenzij men 700 gram of meer groenten en vooral fruit per dag eet. Bescherming tegen dikkedarmkanker door het eten van groente en fruit lijkt dus ook af te hangen van het rookgedrag.
Eerdere studies hebben geen of zwakke relaties laten zien tussen het eten van groente en fruit en het risico op dikkedarmkanker. De meeste van deze studies onderzochten deze relatie echter niet apart voor rokers en niet-rokers. De tegengestelde effecten bij rokers en niet-rokers, die gezien werden in de EPIC studie, kunnen mogelijk de afwezigheid van een beschermend effect van groente en fruit op dikkedarmkanker in de literatuur verklaren. Ondanks de omvang van de EPIC studie, zal meer onderzoek nodig zijn om deze bevinding te ondersteunen. Wanneer het volksgezondheidbeleid om te stoppen met roken verder versterkt zou worden, dan hebben nog meer mensen baat bij het beschermende vermogen van groente en fruit op de ontwikkeling van dikkedarmkanker. (
April 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis