Home / Nieuws / ...

 

Borstkanker ontstaat al in de kindertijd
Slechte voedingsgewoonten op zeer jonge leeftijd en beperkte beweging, kunnen het risico op borstkanker vergroten. Dat beweert de Belgische Professor Jaak Janssens, voorzitter van de European Cancer Prevention Organization (ECP). Zijn bevindingen worden binnenkort voorgesteld op een conferentie in Zurich over kanker en voeding.
Professor Janssens bestudeerde medische rapporten en onderzocht daarbij de link tussen vroege puberteit en borstkanker. Ook wilde hij weten of factoren als voeding meespelen in de ontwikkeling van vroege puberteit. Uit zijn rapport blijkt alvast dat overgewicht, het gebrek aan activiteit en hoge consumptie van koolhydraten, een serieuze invloed hebben op het begin van de puberteit. 
"Als dit bewezen is, moeten we scholen en crèches nog meer aanmoedigen om kinderen te laten sporten en gezonder te laten eten", stelt hoogleraar Strasser aan de Sunday Express. "Het lijkt erop dat borstkanker volledig afkomstig is uit de kindertijd. De borst is het meest kwetsbaar bij de puberteit. Verder onderzoek is alvast nodig, want ook andere factoren uit de kindertijd kunnen een rol spelen. Zo ook klierkoorts, net als bepaalde stoffen, gevonden in plastieken babyflesjes of kinderspeelgoed".
Dr. Leslie Walker, directeur van Cancer Research UK, is bijzonder bezorgd over het toenemende overgewicht en ongezonde levensstijl bij kinderen. "Deze studie toont de negatieve aspecten van onze welvaart aan. Het belang van gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging, kan niet voldoende onderstreept worden".
Een eerder rapport uit de Verenigde Staten toont aan dat meisjes die op de leeftijd van drie aan overgewicht leiden, vaak hun puberteit al bereiken op de leeftijd van negen jaar. De puberteit zou veroorzaakt worden door het hormoon leptin, dat geproduceerd wordt door vetweefsel. 
Uiteraard is voeding niet de enige factor, ook genetische factoren of veranderingen in de hormonen, zouden een rol kunnen spelen. (
April 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis