Home / Nieuws / ...

 

Vermindering van fijnstof ter verbetering van de totale levensverwachting

Vermindering van fijnstof als preventieve maatregel ter verbetering van de totale levensverwachting.
Blootstelling aan fijnstof (als component van luchtvervuiling) is geassocieerd met mortaliteit, voornamelijk als gevolg van cardiovasculaire en pulmonale oorzaken. In de afgelopen decennia is de luchtkwaliteit verbeterd, maar tot nu bleef onduidelijk of deze luchtkwaliteitsverbetering ook daadwerkelijk tot minder sterfte leidt.
Onderzoeksvraag
Draagt de verlaging van fijnstofdeeltjes met een diameter < 2,5μm (PM2,5) in de omgevingslucht in de Verenigde Staten gedurende de periode 1980-1990 bij aan een verbeterde levensverwachting?
Hoe werd dit onderzocht?
Via een nationaal luchtmonitorsysteem werden gemiddelde PM2,5-concentraties bepaald in 51 stedelijke gebieden in de Verenigde Staten. Over twee intervallen van ieder vijf jaar (1978-1982 en 1997-2001) werden gegevens verzameld over levensverwachting, roken en demografische en sociaaleconomische variabelen, zoals inkomen, opleiding, immigratie en etniciteit. Met behulp van regressiemodellen werd de associatie bepaald tussen de vermindering in fijnstof (PM2,5) en de verandering in levensverwachting (met correctie voor eerder genoemde variabelen).
Belangrijkste resultaten
De gemiddelde PM2,5-afname bedroeg 6,52 μg/m³ lucht en de totale levensverwachting verbeterde met 2,7 jaar. Een vermindering met 10 μg/m³ (PM2,5) was significant geassocieerd met een toename in levensverwachting van 0,6 jaar (SD: 0,2). Dit effect werd nauwelijks beïnvloed door correctie voor mogelijk verstorende variabelen. Verbetering van de luchtkwaliteit bleek verantwoordelijk voor 15% van de totale verbetering in levensverwachting.
Consequenties voor de praktijk
Met deze studie is voor het eerst aangetoond dat verbetering van luchtkwaliteit daadwerkelijk leidt tot een toename van de levensverwachting. Hiermee is de wetenschappelijke basis gelegd om strikte vermindering van fijnstof na te streven. Artsen moeten zich bewust zijn van de negatieve gezondheidseffecten van fijnstof. Vanuit preventief oogpunt is het nastrevenswaardig om patiënten uit hoogrisicogroepen zo weinig mogelijk bloot te stellen aan hoge concentraties fijnstof.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A540 H.C.Hassing@amc.uva.nl (December 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis