Home / Nieuws / ...

 

Nadelen hormoontherapie stapelen zich op
Het gebruik van oestrogenen door gezonde postmenopauzale vrouwen verhoogt het risico op nierstenen. Dit beschrijven Naim Maalouf c.s. in Archives of Internal Medicine.
Veel studies bestudeerden de voor- en nadelen van hormoonsuppletie voor postmenopauzale klachten zoals opvliegers en osteoporose. Bekende nadelen zijn borstkanker, longembolie en baarmoederkanker. 
Over de rol van oestrogeentherapie bij het ontstaan van nierstenen lieten observationele studies tegenstrijdige resultaten zien. Geïnitieerd door The Women’s Health Initiative werkten veertig Amerikaanse centra mee aan onderzoeken met verschillende substudies. 
Een van deze studies was een grote, dubbelblinde, placebogecontroleerde, gerandomiseerde klinische studie naar het risico op nierstenen bij hormoontherapie voor postmenopauzale vrouwen. De onderzoekers randomiseerden 27.347 postmenopauzale vrouwen tussen de 50 en de 79 jaar oud. Vrouwen van wie de baarmoeder was verwijderd (n=10.739) kregen enkel oestrogenen of een placebo voorgeschreven en vrouwen met een intacte baarmoeder (n=16.608) kregen een placebo of oestrogenen plus progestine. 
Halfjaarlijks was er telefonisch contact en vulden de vrouwen vragenlijsten in, daarnaast brachten zij elk jaar een bezoek aan de onderzoekskliniek. De follow-upperiode van vrouwen met een baarmoeder stopte vroegtijdig na gemiddeld 5,6 jaar, omdat de risico’s van de hormoonbehandeling (met name borstkanker, maar ook hart- en vaatziekten, CVA, longembolie) de voordelen ervan (bescherming heupfractuur en colorectaal carcinoom) overtroffen. De follow-upperiode van de vrouwen zonder baarmoeder stopte na 7,1 jaar vanwege een toename in CVA’s en geen voordelen voor hart- en vaatziekten.
Uiteindelijk waren er in de groep die oestrogeensuppletie ontving (enkel of in combinatie met progestine) 335 gevallen van nierstenen tegen 284 gevallen in de placebogroep, overeenkomend met een jaarlijkse incidentie van respectievelijk 39 en 34 per 10.000 personen. 
De onderzoekers concludeerden dat oestrogeentherapie het risico op nierstenen verhoogt bij gezonde postmenopauzale vrouwen, onafhankelijk van gelijktijdige toediening van progestine. Kortom, nog meer kritische noten om mee te nemen in de besluitvorming over postmenopauzaal oestrogeengebruik.
Arch Intern Med 2010; 170 (18): 1678-85: Postmenopausal Hormone Use and the Risk of Nephrolithiasis (Oktober 2010)
 

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: