Home / Nieuws / ...

 

Het nieuwe zoet
Het TV programma Panorama heeft een reportage uitgezonden over het nieuwe zoet, stevia de natuurlijke en gezonde suikervervanger.
Hieronder wat citaten uit het programma en de link naar het programma zodat u het zelf ook kunt zien.
We zijn met zijn allen verslaafd aan suiker. Of het nu bij McDonald’s is, bij Coca Cola, of gewoon bij Colruyt, we kunnen suiker niet ontlopen. En het is niet goed voor ons. We worden er dik van en krijgen beschavingsziekten als diabetes of hart- en vaatziekten.
Al tientallen jaren is er een alternatief voorhanden: stevia, een groen plantje oorspronkelijk afkomstig van Paraguayaanse akkers. Op mysterieuze wijze is de doorbraak van stevia in Europa jarenlang tegengehouden. Panorama onderzoekt waarom en door wie.
De bewijzen stapelen zich op: zoveel suiker in het eten is slecht voor de gezondheid.
“Slechte voeding, met veel vet en suikers, met weinig fruit en groenten, is verantwoordelijk voor een hele reeks kankers hart- en vaatziekten, diabetes.”, Olivier Deschutter, VN-rapporteur recht op voedsel.
Suiker is verslavend, hoe meer suiker in een product, hoe meer mensen ervan eten. Dat heeft de voedingsindustrie geen windeieren gelegd.
“Het is zeer duidelijk dat de voedingsconcerns nu in krek dezelfde positie zitten als de tabaksindustrie in de jaren 80…. Ze moeten hun gedrag veranderen als ze hun reputatie willen redden.”, Olivier Deschutter, VN-rapporteur recht op voedsel.
Pas onlangs is een gezond alternatief voor suiker, stevia, in Europa erkend als voedseladditief. Microbioloog Jan Geuns heeft er zijn levenswerk van gemaakt. “Stevia is een zwak plantje met zeer veel goede eigenschappen…, dat lang veroordeeld geweest is zonder dat het ook maar één nadelig effect had. (…) In Europa worden we eigenlijk gedicteerd door de lobby’s en de politici spelen dat spelletje mee.”, Jan Geuns, microbioloog.

De uitzending.
(December 2011) 

Printen

 

 

Reacties: