Home / Nieuws / ...

 

Aantal doden door medische fouten moet lager
Om het aantal sterfgevallen door medische fouten in ziekenhuizen terug te dringen, wil minister van Volksgezondheid Edith Schippers nog voor de zomer afspraken maken met de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU). Dit bericht Zorgvisie.
Dat zei Schippers dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Ze hoopt dat systematisch onderzoek naar eerdere fouten de kans op herhaling in de toekomst kan verkleinen. ‘Er zijn al afspraken over gemaakt maar het veld zal dat moeten waarmaken. Ik ben niet degene die mijn handen moet wassen en de protocollen moet volgen. Het veld heeft aangegeven een reductie van 50 procent te willen bewerkstelligen, daar zullen wij hen aan houden', aldus Schippers.
Overlijden
RTL meldde onlangs dat in Nederland jaarlijks zo’n 1960 patiënten overlijden door medische fouten. In 243 gevallen werd daarover melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Tweede Kamerlid Anne Mulders (VVD) stelde er dinsdag vragen over. 
Bron: Zorgvisie (Mei 2012) 

Printen

 

 

Reacties:

 

Behalve ongeveer twee duizend doden door fouten zijn er ook nog ongeveer zes duizend doden als gevolg zienkenhuisinfecties. Totaal jaarlijks dus 8.000, veelal te voorkomen doden. Dat is ruim 12x meer dan in het verkeer, waarvoor wel alles in het werk gesteld wordt om doden te voorkomen.