Home / Nieuws / ...

 

Specialist dankt hoog inkomen aan schaarste
De hoge inkomens van medisch specialisten in Nederland zijn voor een belangrijk deel het resultaat van de kunstmatige schaarste aan artsen in Nederland. Dat stellen hoogleraren en een promovenda economie op basis van een onderzoek naar de beloning van medisch specialisten en huisartsen.
De schaarste is ontstaan door de numerus fixus, waarmee het aantal studenten dat geneeskunde kan studeren beperkt is, schrijven de auteurs op de economen-website Mejudice
Lang studeren
De specialisten moeten weliswaar relatief lang studeren, maar het extra inkomen dat zij later verdienen is veel hoger dan de misgelopen inkomsten tijdens de studie, aldus de economen. De overheid kan dit profiteren van kunstmatige schaarste corrigeren door bijvoorbeeld het collegegeld voor geneeskundestudenten fors te verhogen of de studenten zelf te laten betalen voor hun specialisatie.
Zelf betalen
Een ambtelijke werkgroep kwam in juni met het voorstel om aios hun opleiding zelf te laten betalen. De Jonge Orde keerde zich tegen het plan en aankomen specialisten verzamelden ruim 15.000 handtekeningen. Minister Schippers van volksgezondheid stelde de artsen gerust door het advies niet over te nemen. 

Bron: Artsennet (December 2012)


Printen

 

 

Reacties: