Home / Nieuws / ...

 

Jonge specialist gestresst door niet-medische zaken
Beginnend medisch specialisten voelen zich slecht voorbereid op management, bestuurlijke zaken en omgaan met financiële aspecten van de zorg. Dit blijkt samen te hangen met een groot aantal burn-outverschijnselen.
Promovendus Michiel Westerman concludeert dit uit onderzoek met interviews en vragenlijsten onder beginnend medisch specialisten in binnen- en buitenland. Op medische taken voelen de kersverse specialisten zich wel goed voorbereid.
Goed voorbereid
De uitkomst van het onderzoek is opvallend, vindt Westerman. De competenties waar de specialisten zich het minst op voorbereid voelen, betreffen immers de helft van hun huidige werkzaamheden.
Relatie met burn-outs
Westerman laat zien dat juist deze onvoorbereidheid op algemene competenties gerelateerd is aan burn-out onder nieuwe specialisten. 10 procent van hen voldoet aan de criteria van burn-out en bijna 20 procent voelt zich emotioneel uitgeput.
Opleiding schiet tekort
Volgens de promovendus wijzen de resultaten erop dat toenemende zelfstandigheid in medische vervolgopleidingen noodzakelijk is voor het opleiden van competente specialisten, maar dat de praktijk hierin geregeld tekort schiet.
Proefschrift
Michiel Westerman promoveerde op 19 december aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn proefschrift 'Mind the gap; the transition to hospital consultant'.
Bron: VUmc (December 2012)


Printen

 

 

Reacties:

 

En de mensen maar denken dat specialisten zo druk met hun patiënten bezig zijn. Doch zo blijkt dat ze de helft van de tijd met management en financiën bezig zijn. De voorgestelde extra scholing kan beter achterwege blijven en verander de organisatie van de ziekenhuizen waardoor de specialisten nauwelijks nog bezig moeten zijn met niet relevante zaken.