Home / Nieuws / ...

 

Cardiovasculair kalm in de file door muziek?
Muziek kan de systolische reacties op file-ergernis mogelijk beperken. Die voorzichtige suggestie doen onderzoekers van Liverpool John Moores University en Philips Research Laboratories in het blad Physiology & Behavior (2014;129:173-180), op basis van hun simulatoronderzoek.
Om uit te zoeken of muziek de cardiovasculaire reacties beïnvloedt die op een negatieve stemming kunnen volgen, stuurden Stephen Fairclough en collega’s 100 vrijwilligers op pad in een autosimulator. De deelnemers konden zogezegd 10 pond verdienen door binnen 8 minuten een kind op te halen van school. De onderzoekers zorgden er echter voor dat alle deelnemers in een onvermijdbare en woedeopwekkende file terecht kwamen, zodat het niemand binnen de tijd lukte en iedereen boos in de auto zat. 4 van de 5 groepen luisterden kort vóór en tijdens de digitale autorit naar muziek. De liedjes varieerden van klassiek tot heavy metal en waren hoog- of laagactiverend, en plezierig of onplezierig om naar te luisteren – 4 combinaties voor de 4 groepen. Voor en na de simulatierit vulden de proefpersonen boosheidsvragenlijsten in en tijdens het ritje waren zij onder andere aangesloten op bloeddruk- en hartslagmeters.
Deelnemers die naar laagactiverende (rustgevende) muziek luisterden – plezierig of onplezierig – hadden tijdens de simulatiefile een lagere systolische reactiviteit (lagere bloeddruk en hartslag) ten opzichte van de mensen die hoogactiverende (uptempo) en onplezierige muziek op hadden staan, en ten opzichte van de mensen die niet naar muziek luisterden.
‘Verder onderzoek is noodzakelijk om deze bevindingen te repliceren in het veld en in andere domeinen van woede-inductie’, zo besluiten de auteurs.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:C2094 De studie. (April 2014)

 

 



Printen

 

 

Reacties: