Home / Nieuws / ...

 

In België gaat het ook minder met de gezondheidszorg
Niet alleen in Nederland heerst de vraag hoe het verder moet met de gezondheidszorg, die problematiek bestaat ook in België, waar de financiering van de ziektekosten anders geregeld is dan in Nederland. Hier een paar artikelen uit Belgische kranten waaruit blijkt dat ook in België het minder goed gaat met de gezondheidszorg. In ziekenhuizen liggen mensen te lang en ondergaan veel onnodige medische onderzoeken, om zo de inkomsten van het ziekenhuis wat te verhogen. Ook Belgen slikken steeds meer medicijnen, vaak door reclame van de farmaceutische industrie. In 15 jaar tijd bijna een verdubbeling en er worden ook steeds meer medicijnen niet gebruikt, nu al zo'n 600 ton per jaar. (Oktober 2014)


Ziekenhuizen zetten artsen aan tot overbodige onderzoeken
‘We liggen te lang in het ziekenhuis, we ondergaan te veel onnodige medische onderzoeken en we krijgen niet noodzakelijk de beste zorg.’ Dat zijn een van de opmerkelijkste vaststellingen die het Federale Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in een rapport over de huidige situatie van de ziekenhuisfinanciering doet. De conclusie luidt dat de patiënt op dit moment de dupe is van de verlieslatende ziekenhuizen.
Op basis van het rapport van het KCE, waarin de belangrijkste kwalen van de ziekenhuisfinanciering onder de loep werden genomen, is er dringend nood aan een hervorming van de ziekenhuisfinanciering. ‘De meeste actoren in de gezondheidszorg zijn het daarover eens. Waar er echter geen eensgezindheid over bestaat is hoe die hervorming dient te gebeuren’, zegt onderzoekster Carine Van de Voorde.
Het KCE heeft voor zijn onderzoek een ruime bevraging gedaan in de gezondheidssector. Ze analyseerden cijfermateriaal en namen diepte-interviews af van verschillende belangrijke actoren uit de sector. Daarnaast vonden er ook gesprekken plaats met academici uit binnen- en buitenland. Het KCE tekende een denkkader uit voor de toekomst van de zorgsector. Het resultaat is een leidraad voor de nieuwe minister van Volksgezondheid.
De groeiende onderfinanciering, het overaanbod aan ziekenhuisbedden en hooggespecialiseerde diensten, de overbodige onderzoeken, de ongelijkheid tussen de erelonen van de artsen en het niet belonen van een goede zorgkwaliteit en -coördinatie zijn de belangrijkste pijnpunten in het huidige systeem, aldus het KCE. Het gevolg: twee op de vijf ziekenhuizen maakt verlies. Onze ziekenhuizen zijn dus chronisch ziek.
Ziekenhuizen zetten artsen aan tot overbodige onderzoeken
De onderfinanciering van ziekenhuizen is een wonde die al jarenlang niet geneest. Meer nog: een wonde die jaar na jaar verder blijft gapen. Het resultaat is dat meer en meer ziekenhuizen in het rood staan. ‘Zo zijn er bijvoorbeeld onvoldoende middelen om te voldoen aan de normen voor verpleegkundigen en om de patiënt de meest efficiënte en kwaliteitsvolle zorg toe te dienen’, aldus Van de Voorde. Maar niet alleen de patiënten zijn de dupe van deze schrijnende situatie. De ziekenhuizen vragen ook extra geld aan hun eigen artsen. ‘Doordat de ziekenhuizen zich in een financieel zwakke positie bevinden, moeten artsen steeds meer bijdrages leveren aan de ziekenhuizen. Artsen staan op dit moment ongeveer veertig procent van hun honorarium af aan het ziekenhuis waar ze werken. Dat geld dient om de onderfinanciering tegen te gaan en om de kosten van de infrastructuur te dekken’, zegt Van de Voorde.
‘Om nog meer extra middelen te vinden zetten ziekenhuizen artsen zelfs bewust aan om onderzoeken uit te voeren die niet noodzakelijk nodig zijn.’ Dergelijke overbodige onderzoeken zijn zelfs nadelig voor de patiënt. Zeker als het gaat over onnodige bestralingen. Daarnaast is het volgens Van de Voorde ook niet bevorderend voor de kwaliteit van het ziekenhuis en brengt het voor de patiënt en de ziekteverzekering een grote extra kost met zich mee. Daarom zocht het KCE naar oplossingen.
Ziekenhuizen moeten dringend operatie ondergaan om terug gezond te worden
Het KCE formuleert in zijn onderzoeksrapport een aantal aanbevelingen die gebruikt kunnen worden als een soort leidraad bij de hervorming van de ziekenhuisfinanciering. Om de ziekenhuizen opnieuw ‘gezond’ te maken, stelt het KCE drie oplossingen voor.
Ziekenhuizen moeten afslanken
Ten eerste zullen de ziekenhuizen bewust moeten afslanken. Het onderzoekscentrum beveelt aan om minder bedden in ziekenhuizen beschikbaar te stellen, om andere zorgsectoren zoals bijvoorbeeld de thuiszorg te stimuleren. ‘De bedoeling is dus dat de ziekenhuizen opnieuw voldoende gefinancieerd kunnen worden en dat er tegelijkertijd wordt ingezet op andere soorten ziekenzorg’, zegt Van de Voorde.
Herijking erelonen van artsen
De tweede aanbeveling van het KCE stelt dat de honoraria van artsen volledig moeten worden herijkt. ‘Het honorarium van een arts moet worden bepaald op basis van zijn arbeidsduur en dat bedrag moet vastgelegd worden op basis van objectieve criteria’, zegt onderzoekster Van de Voorde. De verschillen tussen de specialisaties moeten zo kleiner worden. Het KCE pleit er voor om de betaling per prestatie te behouden, maar dit geldt enkel voor de intellectuele en fysieke arbeid die door de arts wordt verricht.
Daarnaast beveelt het KCE aan dat de forfaitaire financiering verder moet worden uitgebreid. Dat betekent een forfaitair bedrag per patiënt dat de gemiddelde kosten dekt die hij veroorzaakt aan verpleegkundige zorg en materiaal.
Kwaliteitsvolle ziekenhuizen belonen
Volgens Van de Voorde moet er een systeem ontworpen worden waardoor ziekenhuizen die goede kwaliteit leveren, beloond kunnen worden. ‘Op die manier wordt de financiering van het ziekenhuis op een voor iedereen gezonde manier gestimuleerd’, aldus Van de Voorde.
Of er gehoor zal worden gegeven aan de aanbevelingen van het KCE zal pas blijken wanneer het politieke startsein wordt gegeven en de nieuwe minister van Volksgezondheid uit de startblokken kan schieten.


Belg slikt steeds meer geneesmiddelen
De Belg slikt dubbel zoveel terugbetaalde geneesmiddelen als veertien jaar geleden. Dat schrijft Le Soir woensdag.
Volgens de cijfers van de sociale zekerheid werden er in 1998 2,520 miljard dagelijkse dosissen verkocht, in 2012 waren het er al 4,960 miljard. De sterke stijging tussen 2006 en 2008 valt te verklaren door de dekking voor kleine risico’s die zelfstandigen sindsdien genieten. Daarnaast is het verbruik van niet-terugbetaalde medicijnen toegenomen door de reclame waar de farmaceutische industrie ons mee overstelpt, aldus Le Soir.
Volgens de marketingdirecteur van Solidaris, dat de studie voerde, “zijn we getuige van een radicale verandering van de status van geneesmiddelen: van remedie zijn het consumptieartikelen geworden, koopwaar”. De fout ligt bij de patiënt die de geneesmiddelen verbruikt, de dokter die ze voorschrijft en de apotheker die ze verkoopt. Maar voor Solidaris speelt ook de industrie een sleutelrol. “De markt wordt gedomineerd door het aanbod, niet door de vraag. We leven in een maatschappij die angst aanjaagt, waarin het individu voelt dat het alleen staat tegenover de voortdurende vraag om te presteren”, zegt Martin Wauthy.

Bijna 600 ton medicijnen ingeleverd in 2013
Het aantal geneesmiddelen dat ingeleverd wordt wegens vervallen of niet gebruikt, blijft maar stijgen. Vorig jaar ging het om een recordaantal van bijna 600 ton, zo schrijft La Dernière Heure.
Sinds september 2005 zijn de Belgen verplicht om medicijnen die vervallen zijn of niet gebruikt, binnen te brengen bij de apotheker. De praktijk lijkt intussen goed ingeburgerd, want het aantal ingeleverde middelen stijgt jaar na jaar. In 2013 ging het om 598.283 kilo, staat in de krant.
'Het cijfer stijgt al jaren in alle landsdelen. Dat wil niet zeggen dat er meer geneesmiddelen worden gebruikt, we denken dat de burger beter op de hoogte is wat hij met vervallen medicijnen moet doen', zegt Bart de Greef van Pharma.be.
Vlaanderen staat op kop, met 317.090 kilo in 2013. Maar als gekeken wordt naar de hoeveelheid per inwoner, staat Wallonië op kop, met 62,2 gram per inwoner.


 



Printen

 

 

Reacties: