Home / Nieuws / ...

 

Doorwerken na 65e?
Lageropgeleiden, personeel met kwalijke psychosociale werkomstandigheden, en werknemers met lichamelijke ziekten zijn minder geneigd om door te werken na hun 65e. Dat rapporteren Margreet ten Have en medeauteurs van het Trimbos-instituut (Utrecht) in een ‘short report’ in The European Journal of Public Health (2014; epub). Zij vonden echter geen verband tussen psychische ziekten en doorwerkplannen.
‘In veel Europese landen richt het beleid zich op verhoging van de officiële pensioenleeftijd,’ zo openen Ten Have et al. hun artikel. Het is volgens hen echter niet bekend wat nu bepaalt of mensen bereid zijn om langer door te werken. Daarom bestudeerden zij het NEMESIS-2-onderzoek, een cohortonderzoek naar de psychische gezondheidstoestand van Nederlanders (2010-2012).
Van de 1854 werknemers (45-64 jaar) was 29% van plan om na hun 65e verjaardag te blijven werken. Laagopgeleid personeel, mensen met ongunstige psychosociale werkomstandigheden – weinig beslissingsvrijheid, weinig begeleiding – en werknemers met lichamelijke aandoeningen rapporteerden minder vaak plannen om door te werken. 55-64-jarigen en zelfstandigen waren juist meer geneigd om te blijven werken na hun 65e. Hoge fysieke of psychologische functie-eisen, en het type en aantal psychische stoornissen hielden geen verband met een lagere doorwerkbereidheid.
‘Deze bevindingen onderstrepen het belang van goede arbeidsvoorwaarden en een goede lichamelijke gezondheid’, concluderen de auteurs. Want om politieke pensioenbesluiten effectief te maken zal de bereidheid om langer door te werken omhoog moeten.
Bron: Nederlans Tijdschrift voor Geneeskunde
(December 2014)


 



Printen

 

 

Reacties: