Home / NutriŰnten / ...

Melatonine is een peptidehormoon dat door de epifyse in de hersenen- wordt geproduceerd en uitgescheiden. Daarnaast vindt synthese plaats in onder andere het netvlies, het beenmerg, het maag-darmkanaal en in lymfocyten.

De primaire rol van melatonine is het be´nvloeden van het 24-uursritme. Van alle 24-uursritmes, is de slaap-waakcyclus het bekendst. Echter, veel andere processen vertonen ook een 24-uursritme; hormoongestuurde lichaamsfuncties zoals lichaamstemperatuur, bloeddruk en urineproductie vertonen variatie in dag en nacht. Het ritme wordt geregeld door externe en interne factoren. Externe factoren zijn bijvoorbeeld temperatuur, licht, beschikbaarheid van voedsel en sociale invloeden. Melatonine synchroniseert het interne hormonale milieu aan de externe factoren; Melatonine synchroniseert op deze manier onze biologische klok met het 24-uurs dag- en nachtritme.

Melatonine heeft ook antioxidatieve eigenschappen, stimuleert de aanmaak van glutathion en ruimt vrije radicalen op. Melatonine is natuurlijk ook welbekend om zijn slaapbevorderende werking. Bij mensen met een verstoord slaap-waakpatroon door bijvoorbeeld een jetlag, nachtdiensten of neuropsychiatrische stoornissen, zorgt melatonine voor regulering van het slaap-waakpatroon.

De synthese van melatonine wordt geremd door licht op het netvlies en gestimuleerd door duisternis. Het melatonineniveau is dan ook het hoogst vˇˇr het slapengaan. Hoeveel endogeen melatonine wordt afgescheiden varieert per persoon. De endogene piekwaarde ligt ĺs nachts tussen 54-75 pg/ml, terwijl bij mensen met een lage afscheiding de piek tussen 18-40 pg/ml ligt. Veroudering en blootstelling aan magnetische velden hebben een vermindering van de synthese van melatonine tot gevolg. Vraag is of de endogene secretie werkelijk afneemt met de leeftijd, of dat het verschil in status te wijten is aan ziektes en melatonine-onderdrukkende medicatie zoals NSAIDĺs, bŔtablokkers en aspirine, evenals door toegenomen gebruik van alcohol, cafe´ne en nicotine.

Hoeveelheden melatonine in voeding (bron)

 

  Melatonine, ng/100g
Zure kersen extracten 17.500
Zure kersen 1.350
Walnoten 90-450
Mosterdzaad 191
Ma´s 187
Rijst 149
Gember wortel 142
Pinda's 116
Gerst granen 87
Havermout 79
Asperges 76
Tomaten 53
Verse mint 49
Zwarte thee 40
Onrijpe banaan 31
Broccoli 26
Engelwortel 25
Granaatappel 13-29
Aardbeien 13-29
Sint Jan's kruid 19
Rijpe bananen 18
Spruitjes 16
Groene thee 9
Zwarte olijven 8
Groene olijven 8
Komkommer 5
Zonnebloempitten 4
Rode druiven 1
Rode wijn 1

 

 

Opmerkingen:

 

Meer info.

 

Klik hier voor onderzoeken over melatonine.

 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                            Printen      

 

(25-01-2021)