Home / Nieuws / ...

 

Hoge bloeddruk niet altijd ongezond
Een hoge bloeddruk (hypertensie) behoeft niet altijd negatief te zijn. zeker niet bij oudere mensen. Integendeel. Bij mensen boven de 85 jaar kan het naar omlaag brengen van de bloeddruk er zelfs toe leiden dat zij eerder overlijden. Dat blijkt uit een opvallend onderzoek van internist Thomas van Bemmel van de Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn. 
Van Bemmel en zijn collega’s volgden 571 mensen boven de 85 jaar in hun gezondheidssituatie. Van hen hadden 223 mensen een voorgeschiedenis met hoge bloeddruk. In de circa vier jaar dat zij wetenschappelijk door de onderzoeker ’gevolgd’ werden, overleden in totaal 290 deelnemers. De totale sterfte in beide groepen was echter gelijk. Opmerkelijk was, zo stelt Van Bemmel, dat mensen met een geschiedenis van hoge bloeddruk het prima deden zolang de bloeddruk aan de hoge kant bleef. Werd de hoge bloeddruk met geneesmiddelen omlaag gebracht, dan steeg het risico op sterfte. 
Hieruit worden geconcludeerd dat mensen die altijd al een hoge bloeddruk hadden, maar daar nooit voor zijn behandeld, niet automatisch zouden moeten worden behandeld. Van Bemmel zegt het zo: ,,Iemand kan bijvoorbeeld met twintig jaar een bloeddruk van 120 hebben, met zestig van 160, met tachtig jaar van 180 en met 85 jaar van 160. Eigenlijk is 160 nog steeds te hoog, maar als je bij hen de bloeddruk bewust nog verder omlaag probeert te krijgen, dan komt de bloedcirculatie wellicht in gevaar en daarmee het functioneren van het hele lichaam.” 
Daarentegen moeten mensen die altijd een normale bloeddruk hadden en bij onderzoek op 85-jarige leeftijd ineens op 160 zitten, wél worden behandeld, zo vermoeden Van Bemmel en zijn onderzoeksteam. 
Behandelaars zouden in feite de medische voorgeschiedenis van mensen moeten kennen, maar die ontbreekt vaak. Daarom is het zaak een methode te ontwikkelen waarmee je onderscheid kunt maken tussen de mensen die al in een dalende lijn zitten en mensen die in een stijgende lijn zitten, om de behandeling daarop aan te passen. ,,Daarbij moeten we ook onderzoeken tot welk niveau je de bloeddruk dan het beste omlaag kunt brengen”, aldus Van Bemmel. 
Eén ding is voor Van Bemmel in elk geval duidelijk: ,,De algemene richtlijn voor bloeddruk – ’hoe lager hoe beter’ – is met deze studie op losse schroeven komen te staan voor de oudere doelgroep. Zeker omdat we ook aantoonden dat bij de 85-plussers met een hoge bloeddruk de nieren beter functioneren en het geheugen en denkvermogen op een hoger niveau zitten.” 
Het nu uitgevoerde hoge bloeddruk-onderzoek maakt deel uit van de zogenoemde Leiden 85+ Studie onder alle inwoners van Leiden die in de periode 1997 tot 1999 de leeftijd van 85 jaar bereikten. (Maart 2010)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis