Home / Nieuws / ...

 

Griepprik ineffectief en onethisch
De griepprik werkt niet. Dat zeggen griepdeskundigen in het tv-programma Zembla. Het griepvaccin zou zelfs nadrukkelijk gesponsord zijn door de farmaceutische industrie.
Hoogleraar innovatie en medische biotechnologie Huub Schellekens vindt het onethisch een bevolkingsgroep te vaccineren met een middel dat bijna niets doet. De Utrechtse hoogleraar is kritisch over studies die op het nut van de griepprik wijzen.
Onbetrouwbaar onderzoek
'De studies bleken zo slecht uitgevoerd, dat ze nauwelijks bruikbaar zijn', refereert Schellekens aan een vernietigend oordeel van de Cochrane Collaboration over de griepprik. 'En van die studies die wel bruikbaar waren, luidt de conclusie dat het vaccin eigenlijk niet werkt.
Het griepvaccin dat jaarlijks aan miljoenen Nederlanders wordt gegeven, doet zijn werk slecht. Dat stelt directeur van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Roel Coutinho in het Vara-programma Zembla.
Het vaccin werkt met name slecht bij ouderen en mensen die al kampen met gezondheidsproblemen.
Viroloog Ab Osterhaus bevestigt dat beeld en zegt dat de werking van het griepvaccin in eerdere onderzoeken te positief is neergezet.
“Dat wil zeggen dat de te voorkomen aantallen sterfgevallen ten gevolge van vaccinatie te hoog werd ingeschat”, aldus Osterhaus in het programma dat zaterdagavond wordt uitgezonden.
De griepprik is bestemd voor Nederlanders die extra gezondheidsrisico's lopen, bijvoorbeeld ouderen of mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of longziekten. De leeftijdsgrens waarop Nederlanders de gratis prik mogen halen is verlaagd van 65 naar 60 jaar.
Wetenschappers maken elk voorjaar een inschatting van de virussen die de komende winter zouden kunnen toeslaan. Op basis daarvan wordt de samenstelling van het vaccin bepaald.
Opmerkelijk is dat griepdeskundigen die de Gezondheidsraad adviseren over het influenzavaccin ook banden hebben met de farmaceutische industrie, zo stelt Zembla. Ab Osterhaus zit bijvoorbeeld in vier wetenschappelijke adviesraden van de industrie.
Griep kan mensen die behoren tot een van de risicogroepen extra ziek maken. Per jaar overlijden ongeveer honderd tot tweeduizend mensen aan de griep, vooral ouderen met een verzwakte weerstand. Dit jaar kunnen ongeveer vijf miljoen Nederlanders zich laten inenten.
ZEMBLA: ‘De overbodige griepprik’ (November 2010)
 

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties:

 

Red.: Eerder onderzoek laat al zien dat een griepvaccin meer doden geeft als gevolg van een longontsteking of griep.