Home / Nieuws / ...

 

Antibiotica uitkomst bij chronische rugpijn
Tot 40 procent van de patiŽnten met chronische rugpijn zijn goed te helpen met antibiotica in plaats van chirurgie. Dat hebben Deense onderzoekers ontdekt. De vondst kan de behandelkosten terugbrengen tot zo'n 135 euro per patiŽnt.
Artsen spreken in The Guardian  van een doorbraak. 'We hebben het over waarschijnlijk de helft van alle rugoperaties voor rugpijn die vervangen kunnen worden door antibiotica', jubelt chirurg Peter Hamlyn van het ziekenhuis University College London. 'Ik geloof oprecht dat een Nobelprijs hier verdiend is.'
BacteriŽle infecties
Het is al langer bekend dat infecties soms rugpijn kunnen veroorzaken, maar tot nu toe werd aangenomen dat dit uitzonderingen waren. Nu blijkt echter dat bij maar liefst 20 tot 40 procent van de patiŽnten met lagerugpijn bacteriŽle infecties ten grondslag liggen aan de klachten.
Specifieke bacterie
De Deense artsen onderzochten weefsel van rugpatiŽnten op tekenen van infecties. Die vonden ze bij bijna de helft van de patiŽnten. Bovendien bleek het bij 80 procent van de patiŽnten met een infectie te gaan om de bacterie Propionibacterium acnes.
Deze bacterie kan in de bloedbaan komen tijdens het tanden poetsen. Normaal gesproken is dit onschuldig, maar het kan nare gevolgen hebben wanneer de patiŽnt een hernia oploopt, schrijven de onderzoekers in het European Spine Journal.
Genezing
In een tweede publicatie tonen de onderzoekers aan dat de chronische pijn te genezen is met een 100-dagen durende antibioticakuur. De medicijnen verminderden de pijn bij 80 procent van patiŽnten die meer dan een half jaar op MRI zichtbare beschadigingen hadden.
Bron: The Guardian (Mei 2013)Printen

 

 

Reacties: