Home / Nieuws / ...

 

Mindfulness bij lagerugpijn effectief
Patiënten met lagerugpijn hebben baat bij mindfulnesstraining met yoga en bij cognitieve gedragstherapie. Het verbetert hun functioneren en ze hebben minder last van de pijn. Dat is de uitkomst van een RCT door Daniel Cherkin e.a., gepubliceerd in JAMA. De onderzoekers includeerden 342 volwassenen (leeftijd 20 tot 70 jaar, gemiddelde duur van de rugklachten 7,3 jaar). 116 van hen kregen acht weken lang wekelijks twee uur mindfulnesstraining en yoga, 113 kregen gedurende dezelfde periode en in dezelfde ‘dosering’ cognitieve gedragstherapie, de rest kreeg ‘gebruikelijke zorg’. Na 26 weken waren de deelnemers in beide eerste groepen duidelijk het beste af in termen van functionele beperkingen. Ook werden ze minder belast door de pijnklachten.
De onderzoekers geven toe dat de effecten niet erg groot zijn, maar vinden nochtans dat zowel mindfulness (gecombineerd met yoga), als cognitieve gedragstherapie serieus te nemen behandelopties zijn bij lagerugpijn. 
Dat zijn commentatoren Madhav Goyal en Jennifer Haythornthwaite (Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore) met hen eens. Zij benadrukken bovendien dat de trial van Cherkin e.a. geen placeboconditie kende om te controleren voor non-specifieke effecten. Maar dat is in dit geval geen onvolkomenheid, vinden ze. Het is best mogelijk, redeneren ze, dat non-specifieke factoren verantwoordelijk zijn voor het gevonden effect, maar so what: als het maar werkt. Het uiteenrafelen van specifieke en non-specifieke effecten zal in dit geval voor menig clinicus en patiënt louter een academische kwestie zijn, vermoeden ze.
Bron: Medisch Contact
De studie .  (Maart 2016)


 


Printen

 

 

Reacties: