Home / Nieuws / ...

 

Verband hartfalen en kanker
Hartfalen veroorzaakt waarschijnlijk een verhoogd risico op (darm)kanker. Dat blijkt uit een studie van Wouter Meijers e.a. (o.a. UMC Groningen) gepubliceerd in Circulation. 
Al eerder is vastgesteld dat patiënten met hartfalen disproportioneel vaker overlijden aan kanker. Maar wat de oorzakelijke link tussen beide ziekten zou kunnen zijn, bleef onduidelijk. Het onderzoek van Meijers e.a. werpt daar nu meer licht op. Bij muismodellen met een genetische aanleg voor darmkanker en poliepen in de darm stelden ze een sterke groei en toename van het aantal poliepen vast als de dieren ook hartfalen hadden. Ze vonden bovendien dat een vijftal eiwitten dat in verhoogde hoeveelheid aanwezig was in de muismodellen, ook verhoogd aanwezig was in het bloed van mensen met hartfalen. Uit epidemiologisch onderzoek met gegevens uit bevolkingsonderzoek Prevend, waarin biomarkers voor hartfalen werden gemeten, bleek verder dat mensen met een verhoging van deze markers eerder darmkanker ontwikkelden gedurende een periode van 10 jaar, hetgeen eerdere vermoedens over het epidemiologische verband tussen beide ziekten bevestigt.
In een commentaar kwalificeren Richard Kitsis e.a. het onderzoek als ‘baanbrekend’, ofschoon ze opmerken dat met de identificatie van de betrokken proteïnen het precieze oorzakelijke mechanisme nog niet is opgehelderd.
Bron: Medisch Contact
De studie. (Augustus 2018)Printen

 

 

Reacties: