Home / Nieuws / ...

 

Hoe kleuters groente laten eten?
Kleuters eten makkelijker groente na koken met ouders
Een kleuter samen met een ouder laten koken, heeft een positief effect op hoeveel groente een ‘moeilijke eter’ durft te proberen. Dit blijkt uit Schots onderzoek dat in het blad Nutrients is verschenen. 
Ada Garcia e.a. onderzochten het effect van Big Chef Little Chef, een programma dat in crčches plaatsvindt, op kinderen die door hun ouders als moeilijke eters worden beschouwd. Daarbij doet een kind (3-5 jaar oud) samen met een van de ouders mee aan vier wekelijkse kooklessen van anderhalf uur. Speelsgewijs maken zij samen simpele gerechten klaar waarin verschillende groenten en kruiden worden verwerkt. Ze worden gestimuleerd om te ruiken, aan te raken en proeven.
Rond de 60 ouder-kind-paren deden mee aan de interventie, en ongeveer evenveel niet. In de kookgroep waren de kinderen na een maand volgens de ouders wat minder moeilijk met eten (van 3,0 naar 2,6 op een totaalscore van 5), terwijl er in de controlegroep geen verschil was. Kinderen in de interventiegroep waren ook meer bereid om zowel rauwe als gekookte groenten te proberen. 
Eerder is al aangetoond dat kinderen die betrokken worden bij het bereiden van maaltijden meer groente eten en meer bereid zijn om nieuwe voedingsmiddelen te proberen. Dit kan dus ook bij moeilijke eters – een bekend probleem onder peuters en kleuters – zinvol zijn. 
Bron: Medisch Contact
De studie. (September 2020)