Home / Nieuws / ...

 

Covid-19
Drie studies over Covid-19.
De eerste studie laat zien dat mensen die zwaar lijden aan een infectie met Covid-10 hebben doorgaans ťťn ding gemeen - en het is niet hun leeftijd of onderliggende gezondheidsproblemen, ze hebben allemaal de neiging om veel kortere telomeren te hebben, de kappen aan het uiteinde van DNA-strengen die nauw verband houden met veroudering. Onderzoekers van het National Cancer Research Center in Spanje begonnen te vermoeden dat ernstige Covid-gevallen korte telomeren hadden nadat ze hadden gelezen dat langdurige schade aan de longen en nieren een gemeenschappelijke erfenis was voor de ergst getroffenen. De organen konden niet regenereren, wat wees op een telomeerprobleem. Telomeren beschermen chromosomen in cellen, en elke keer dat een cel zich deelt, worden zijn telomeren korter totdat ze de celfunctie niet langer kunnen beschermen. Zodra de beschadigde cel stopt met delen, wordt er geen nieuw weefsel meer gegenereerd. Het resultaat is lichamelijke veroudering en gezondheidsproblemen zoals longfibrose wanneer longweefsel begint te verstijven en hard te worden. Fibrose-achtige problemen van de longen en nieren komen veel voor bij ernstige Covid-patiŽnten, en de Spaanse onderzoekers bevestigden hun vermoedens toen ze weefselmonsters analyseerden van 89 Covid-patiŽnten die ziekenhuiszorg nodig hadden. Het goede nieuws is dat het verkorten van telomeren geen onvermijdelijk gevolg is van veroudering. Studies hebben aangetoond dat veranderingen in het voedingspatroon het proces kunnen omkeren, inclusief voedingsmiddelen zoals peulvruchten, noten, zeewier en fruit, terwijl rood en bewerkt vlees wordt vermeden. Overgewicht, niet sporten en chronische stress versnellen allemaal het verkorten van telomeren.
De tweede studie laat zien dat als iemand besmet geweest is met Covid-19 zijn natuurlijke bescherming tegen het virus wel 8 maanden en wellicht wel jaren is.
Eerder onderzoek had gesuggereerd dat een infectie je slechts een paar maanden immuniteit geeft - maar dat was omdat de onderzoekers alleen antilichamen volgden, die altijd afnemen als een infectie voorbij is. Maar andere immuunreacties, die de handtekening van het virus nog steeds Ďherinnerení, blijven actief en beschermen ons tegen verdere infectie of zorgen er op zijn minst voor dat de volgende keer dat de symptomen zich voordoen, relatief mild zijn. Dientengevolge heeft iemand die is geÔnfecteerd, natuurlijke bescherming gedurende ten minste acht maanden, maar het kan zelfs meerdere jaren duren, afhankelijk van de gezondheid van hun immuunsysteem, zeggen onderzoekers van La Jolla Institute for Immunology. Door bloedmonsters te nemen van 188 Covid-19-patiŽnten, maten de onderzoekers alle belangrijke immuunresponsen, inclusief antilichamen, geheugen-B-cellen, helper-T-cellen en dodelijke T-cellen, acht maanden na infectie. "De kans is groot dat mensen gedurende ten minste acht maanden en waarschijnlijk nog lang daarna beschermende immuniteit hebben, in ieder geval tegen ernstige ziekten," zei onderzoeker Shane Crotty. De onderzoekers waren niet verbaasd dat eerder onderzoek een afname van antilichamen had gezien. "De immuunrespons neemt na verloop van tijd tot op zekere hoogte af, maar dat is normaal. Dat is wat immuunresponsen doen. Ze hebben een eerste fase van opleving, en na die fantastische expansie trekt de immuunrespons uiteindelijk samen en bereikt deze een stabiele toestand, Ēzei een andere onderzoeker, Alessandro Sette. Het beschermingsniveau is mogelijk niet voor iedereen hetzelfde. Degenen met een zwak immuungeheugen hebben mogelijk minder bescherming en kunnen vatbaarder zijn voor herinfectie.
De derde studie laat zien dat veel mensen zonder het te merken door het virus besmet zijn geweest, van ruim 426.000 onderzochte mensen bleek dat 30%van de mensen die eerder besmet gewest waren geen enkel symptoom van de infectie hadden gehad.
(Januari 2021)