Home / Nieuws / ...

 

Hoe dementie te voorkomen?
Onderzoek onder ruim 300.000 Britten die jarenlang werden gevolgd laat zien dat verschillende aanpassingen in levensstijl de kans op dementie flink kunnen verminderen.

Zes aandachtspunten werden bekeken:
Gezond eten met meer groenten en fruit, en minder bewerkt vlees en geraffineerde granen
150 minuten of meer per week matige tot zware lichaamsbeweging
Elke dag 6 tot 9 uur slapen
Met mate alcohol drinken
Niet roken (Een andere studie laat zien dat roken niet alleen voor mannen maar zeker voor vrouwen een belangrijke risicofactor is voor dementie)
Geen obesitas hebben, wat betekent een BMI lager dan 30.
De gevonden resultaten van de studie:
Tijdens de studie ontwikkelden 1.698 (0,6%) deelnemers dementie. Volwassenen met een familiegeschiedenis van dementie hadden ongeveer 70% meer kans op dementie dan degenen die geen familiegeschiedenis van dementie hadden.
Het volgen van alle zes gezonde leefstijlen vermindert het risico op dementie met bijna de helft in vergelijking met het volgen van twee of minder gezonde gedragingen.
Over het algemeen was het volgen van drie van de gezonde gedragingen geassocieerd met een 30% lager risico op dementie vergeleken met het volgen van twee of minder gedragingen, zelfs wanneer onderzoekers rekening hielden met familiale dementie en meer algemene risicofactoren voor dementie zoals leeftijd, geslacht, ras, opleiding, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes type 2 en depressie.
Deelnemers met familiale dementie die ten minste drie gezonde leefstijlgedragingen volgden, hadden al een 25% tot 35% lager risico op dementie vergeleken met degenen met familiale dementie die twee of minder gezonde gedragspatronen volgden.
(Juli 2021)


URL van deze pagina: