Melk?

Over melk hoor je tegenstrijdige berichten. Bestudeer je echter de wetenschappelijk informatie dan kan je maar één conclusie trekken: melk is niet erg gezond maar wel erg goed voor de Nederlandse economie. Hier onder vind je een aantal standpunten, en een aantal wetenschappelijk bewezen feiten over melk en ook over calcium.

 

Melk vormt een slijmlaag op de ingewanden

De consumptie van melkproducten wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten zoals migraine, huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdsholte-ontsteking, chronische verkoudheid, allergieën en artritis.
Melkproducten bevatten lichaamsvreemde eiwitten die eerst door het lichaam moeten worden omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Het enzym, lactase, dat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken, wordt maar tot ons derde jaar in voldoende mate aangemaakt. Het (gedeeltelijk) ontbreken van het enzym lactase zal bij grote consumptie van melkproducten tot problemen leiden. Melkproducten kunnen een slijmlaag achterlaten op de tere darmslijmvliezen, dat kan een verminderde opname van voedingsstoffen tot gevolg hebben. Zure melkproducten en geiten- en schapenkaas worden beter verteerd en zijn minder slijmvormend.

 

Te veel eiwitten veroorzaakt extra verlies van kalk via de nieren

Professor Defares vindt slijmvorming door melk nog niet wetenschappelijk aangetoond. Hij stelt dat melk een bron is van eiwit en calcium en helaas vet. Overmatige consumptie van eiwit leidt, volgens Defares, tot extra calciumverlies via de nieren. Dat betekent dat je nog meer calcium nodig hebt om een goede botopbouw te handhaven. Meer melk helpt hier niet, dat is, vanwege de eiwitten in melk, een vicieuze cirkel. Maar er zijn natuurlijk andere voedingsmiddelen waarin wel calcium maar geen eiwitten zitten. Voorbeelden zijn broccoli (260mg/400gr), boerenkool (180mg/100gr), tahoe (190mg/100gr), vijgen (280mg/100gr) en Bulgaarse yoghurt (180mg/100gr). Natuurlijk zijn er nog altijd voedingssupplementen. Pas wel op, te veel calcium is niet goed.

 

Extra calcium alleen samen met magnesium

Calcium suppletie om botontkalking tegen te gaan moet je alleen toepassen in combinatie met magnesium. IAls je botontkalking wilt tegen gaan zorg dan dat de calcium / magnesium suppletie verhouding ongeveer 2 / 1 is. Gebruik een magnesium dat gebonden is aan een aminozuur anders wordt het niet goed in je lichaam opgenomen. Gebruik wat extra vitamine D om de absorptie van calcium te verbeteren (er zit vaak al voldoende vitamine D in een goede multi-vitamine).

 

"Melk moet" -- voor de Nederlandse economie!!!!

Amerikaanse onderzoekers stellen dat één glas halfvolle melk net zo slecht voor de gezondheid is als de consumptie van twee speklapjes. Melk is n.l. een belangrijke leverancier van dierlijk, en dus slecht vet. Bovendien bevat melk kleine hoeveelheden dioxinen en pcb's.
Het komt steeds meer voor dat kinderen allergisch blijken te zijn voor melk. Koemelkallergie kan bij kinderen behoorlijke problemen veroorzaken, van ademhalingsproblemen tot en met extreem wild en druk gedrag.
Melk bevat grote hoeveelheden kalk. In Nederland krijgen mensen die gezond eten echter al voldoende kalk binnen. De Nederlandse gezondheidsraad heeft daarom eind 1998 geadviseerd geen extra calcium suppletie te gebruiken als preventie tegen botontkalking (dus ook geen Ca+ melk). De raad legt meer de nadruk op vitamine D suppletie die de opname van calcium in het lichaam verbeterd.
De Harvard Medical School in Amerika heeft twaalf jaar lang de melk consumptie van 121 duizend verpleegsters tussen de 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken. Nog een glaasje melk?
Waarom drinken we dan in godsnaam zoveel melk in Nederland? Is Joris Driepinter wel gezond? Het is diep triest, maar na de Parlementaire Enquête over de Bijlmerramp verbaast niets me meer.

De noodzaak om Nederland aan de melk te krijgen was een economische.


Begin jaren dertig was er een enorm melkoverschot en er was een crisis, vooral op het platteland ging het slecht. De boeren moesten aan het werk gehouden worden. Daarom werd in 1934 het Zuivelbureau opgericht met als taak Nederland aan de melk te brengen. In de dertiger jaren was de voeding in Nederland zo schraal dat kinderen die melk dronken dikker en langer werden dan kinderen die dat niet deden; in de 50er jaren was er geen verschil meer. De reden dat wij melk drinken is niet om onze gezondheid te verbeteren maar om de economie te verbeteren.
Het Zuivelbureau richtte zich vooral op de jeugd, compleet met gesubsidieerde schoolmelk, "Melk moet", Joris Driepinter en de M-Brigade. Wat echter niet iedereen weet is dat het Zuivelbureau gefinancierd wordt door de industrie. Dit is een belangenverstrengeling die anno 1999 ondenkbaar zou zijn. Het is trouwens slecht afgelopen met Joris Driepinter, hij heeft een flink aantal allergien opgelopen, is hyper actief en zit nu in een rolstoel omdat hij zes keer zijn heup heeft gebroken en dat allemaal door die drie glazen melk per dag. (De Volkskrant, 18-02-1999)

 

Referenties:

"Eet je vit", Anne Marie Reuzenaar, pagina 12 - 13

lef.org/prod_hp/abstracts/php-ab395c.html

"U kunt langer blijven leven", Prof. dr. J.G.Defares, pagina 152 - 159

De Volkskrant, 18 februari 1999, pagina 11  

 

Koeien worden ruim 300 dagen per jaar gemolken, de meeste tijd zijn ze ook nog zwanger waardoor de melk vrouwelijke hormonen bevat. De hoeveelheid loopt op tijdens de zwangerschap en tegen het eind van de zwangerschap is dat wel 33 keer meer van het oestrogeen estronsulfaat dan bij een niet zwangere koe. Deze hormonen in de voeding zijn voor het menselijk lichaam wel duizenden keren gevaarlijker dan allerlei chemicaliën die hormoonachtige werking hebben en vergroten zo de kans op prostaatkanker, borstkanker en zaadbalkanker. Zo is er een groot verschil tussen rauwe melk van koeien die niet zwanger zijn en de huidige fabrieksmelk.

 

 

Melk niet zo best voor elk – Dr. J. Beunk  zie http://www.jbeunk.nl/melk.html

 

Er werd en wordt veel reclame gemaakt voor melk met slogans als:

Melk is goed voor elk.

Driekwart kan de man.

Melk de witte motor en melk moet.

In het tijdschrift Esquire was een tegenartikel onder de slogan:

Melk de witte moordenaar.

Mijn voordracht is gebaseerd op literatuurgegevens, praktijkervaringen en wat ik vroeger op de universiteit geleerd heb.

In Amerika proberen vele artsen en specialisten de gevaren van melk onder de aandacht te brengen, maar met nog weinig succes. De boeren krijgen, zoals in Nederland, nog steeds steun van het de overheid en men moet op school melk drinken. Artsen raden het hun patiënten ook aan, terwijl op de Universiteit in Rotterdam door een voedingsdeskundige aan de studenten geleerd wordt dat het drinken van melk onnatuurlijk en ongezond is.

Men adviseert melk vanwege de kalk, eiwitten, vitaminen en enzymen. Maar om besmetting tegen te gaan wordt deze gesteriliseerd en/of gepasteuriseerd. Het gevolg is dat enzymen en vitaminen voor 50% vernietigd worden. Voedt men kalveren met deze melk, dan gaan ze binnen een half jaar dood of worden erg stijf.

Dat we melk drinken van een koe of ander dier is onnatuurlijk. In de dierenwereld gebeurt dat niet.

De dieren drinken de melk tot ze driemaal hun geboortegewicht zijn. Dat is bij een olifant ongeveer 3 jaar, bij de mens een jaar.

Dat moedermelk het beste voor het kind is, is algemeen bekend. Er zitten veel immuunstoffen, vitamine A, taurine en de juiste hoeveelheid kalk. Indien de moeder veel melk drinkt tijdens de graviditeit en daarna, dan gebruikt ze ter bescherming van haar eigen darmstelsel veel IgA en daardoor kan het kind te weinig krijgen.

In de borstvoeding zit ook lactose. Het kind maakt zelf gedurende de eerste 2 jaar lactase. 70% van de wereldbevolking kan niet tegen melk. De Denen, Zwitsers en 80 % van Amerikanen blijven lactase maken. Daardoor zullen ze geen lactoseprobleem hebben.

Maar andere problemen kunnen wel ontstaan.

 

Het Caseïne:

Caseïne is een eiwitproduct in de koeienmelk die in de maag een moeilijk te verteren taaie massa vormt door stolling en die alleen geschikt is voor het vier-magen-stelsel van de koe. Deze massa blijft kleven aan de darmwand, verhindert daardoor de resorptie van vele mineralen en werkt remmend op de intrinsic factor. Een atlete, Jo Griffith, is gestorven tgv een teveel aan bètacaseïne dat al haar interne organen met slijm had doen dichtslibben. De calcium zit in de moeilijk verteerbare caseïne en wordt daardoor slecht opgenomen. De fosfor wordt beter op genomen, ook omdat door de melk het maagzuur gebonden wordt en fosfor beter oplost in een basisch milieu. In het bloed wordt door afbraak van de vele eiwitten het bloed zuur. Dit wordt door calcium uit de botten geneutraliseerd. Hierdoor krijgt men door koppeling aan fosfor kans op nierstenen.

In de melk zit het calcium als calciumcarbonaat en dit is lichaamsvreemd, waardoor het ook slecht opgenomen wordt.

Prof. v. Creveld, een kinderspecialist, vertelde in 1958 al dat in de oorlog veel baby’s tetanisch waren geworden door koemelk, omdat de moeder geen borstvoeding had. Een tekort aan kalk veroorzaakt een overprikkeling van de motorische zenuwbanen, waardoor spieren in een spasme kwamen. Volgens hem kwam dit vooral door het hoge fosfor-gehalte.

 

Het lactase:

Lactase is nodig voor de splitsing van lactose in galactose en glucose. In de moedermelk zit ook lactose, maar de zuigeling maakt vrij veel lactase gedurende 2-3 jaar om dit te verteren.

Indien er geen lactase in het jejunum meer gevormd wordt, dan wordt de lactose door bacteriën omgezet in CO2 en melkzuur, dat vocht aanzuigt. Dit veroorzaakt diarree, krampen, opgezette buik, flatulentie, en sporen bloedverlies, met anemie tot gevolg.

 

Allergie en/of intolerantie voor melk.

Prof. Castronovo vertelde dat het IgA door melk stuk gemaakt wordt. Indien de moeder tijdens de borstvoeding veel melk drinkt, dan krijgt het kind te weinig IgA en kan dan al allergisch reageren met bijv. eczeem. Het IgA zit aan de binnenkant van de darmen als een soort van hekwerk, waardoor te grote eiwitten niet kunnen binnendringen. Indien dit stuk gaat krijgen we het lekkende darmsyndroom doordat te grote eiwitten binnendringen. Dit kan ernstige allergie veroorzaken.

Melk neutraliseert het maagzuur en remt op den duur de maagzuur- en de intrinsic factorvorming.

Daardoor worden mineralen die in een zuur milieu opgenomen moeten worden en vitamine B12 slecht opgenomen. Allergie en darmstoornissen zijn het gevolg. Symptomen:

Chronische diarree met slijm en bloed

Gasvorming met opgezette buik

Braken, vooral bij baby’s en nachtelijk huilen

Luchtwegsymptomen:

Chronische of steeds terugkerende verkoudheden en neusverstopping

Chronische of steeds terugkerende bronchitis

Astma, hooikoorts en frequent niezen.

Eczeem en andere huiduitslagen

Middenoorontstekingen

Groeipijnen en vroegtijdige reumatoïde artritis

Migraine en zelfs epilepsie

ADHD

Hoe vroeger een kind melk van een dier krijgt, des te meer kans op een intolerantie. Dit zijn ervaringen van verscheidene kinderspecialisten in Amerika.

Vermindering van de weerstand:

Indien baby’s geen borstvoeding krijgen, dan hebben zij veel kans op frequente verkoudheden en otitis media. Dit komt doordat de onderkaak bij de borstvoeding naar voren gaat en dat gebeurt niet bij de flesvoeding en duimzuigen. Voorts groeit de streptococcus beta-hemolyticus zeer goed op de melk, wat groeipijnen en gewrichtsaandoeningen etc kan geven.

De amandelen zullen door te stoppen met melk vaak gaan slinken, zeker als men ze ook kalk, zink en vitamine A geeft.

Juveniele diabetes:

Zowel door een tekort aan verschillende mineralen als door een antigene werking van een melkeiwit tegen het immuunsysteem van de pancreas ontstaat de juveniele diabetes.

Hart en vaataandoeningen en melk.

Melk bevat vrij veel zout en 60% van het vet is verzadigd. Door het hoge zoutgehalte, de

remmende werking op de opname van mineralen, vitamine B12 en foliumzuur krijgen we een stijging van de bloeddruk en het homocysteïne-gehalte. Twee glazen melk bevatten evenveel cholesterol als 3 ons biefstuk. Beide zijn dus niet zo gezond. Al deze factoren zijn gunstig om arteriosklerose en hartaandoeningen te doen ontstaan.

 

Osteoporose:

Volgens een onderzoek zou de osteoporose te maken hebben met het verouderingsproces. De aanmaak van osteoblasten zou afnemen als een gevolg van teveel melk drinken. Grote hoeveelheden kalk zouden de osteoblasten te hard doen werken waardoor op den duur dit mechanisme uitgeput raakt.op oudere leeftijd. Ik ben het daarmee niet eens. De kalk uit de melk nemen we haast niet op, wel de fosfor zoals ook uit de coca cola. Een tekort aan kalk veroorzaakt allergie doordat de mestcellen snel stuk gaan en de histamine naar buiten gaat. Benauwdheid, niespartijen en verstopte neus zijn het gevolg. Dit is een osmotische reactie door een tekort aan kalk intercellulair. Een intraveneuze kalkinjectie, langzaam gegeven, geeft in 20 minuten opheffing van de klachten. Mijn ervaring is dat deze injecties na respectievelijk 2 weken, 3 maanden en een half jaar gegeven, genoeg was.

Een teveel aan fosfor veroorzaakt lengtegroei, slappe banden en spieren, vermoeidheid, angsten, dorstigheid naar koude dranken en ijs, hyperventilatie, schizofrenie en voorspellende gevoelens.

De grote hoeveelheid eiwitten verhogen de zuurgraad in het bloed dat door kalk uit de botten opgevangen wordt, waardoor ook bot ontkalking plaats vindt.

De remming van de vitamine B12 opname veroorzaakt stagnatie van de celdeling waardoor de aanmaak van osteoblasten afneemt.

Andere gevolgen van vitamine B12 tekort zijn:

Dus als u veel melk drinkt, wordt u snel moe, uw geestelijke vermogens nemen af en u zult duf naar allerlei TV-programma’s zitten kijken waar u eigenlijk niks aan vindt.

                                                           Printen