Home / Tips / ...

 

Invriezen groenten, fruit en kruiden.

 

De meeste verse groenten fruit en kruiden kunt u ook goed zelf invriezen. Als u dit op de juiste manier doet zijn nagenoeg alle gezonde voedingstoffen nog aanwezig. Hier nog een studie die dat bevestigt.

 

Altijd snel  invriezen, op de meeste vriezers zit een speciale stand hiervoor en niet te veel in een keer, want dan gaat het toch nog langzaam.

Bij snel invriezen ontstaan slechts kleine ijskristallen in het product.

Bij langzaam invriezen ontstaan grotere ijskristallen die de celwanden van de producten kapot kunnen drukken, waardoor bij het ontdooien veel vocht met daarin belangrijke voedingsstoffen verloren gaan en de producten slap worden.

 

Groenten eerst wassen en indien nodig klein snijden.

 

Invriezen gaat beter als u de groenten eerst blancheert (1 tot 2 minuten dompelen in kokend water en meteen daarna even onder stromend koud water koelen en zo snel mogelijk invriezen). Blancheren is belangrijk omdat daardoor enzymen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van smaak- en geurafwijkingen geïnactiveerd worden. Daarnaast heeft blancheren nog verschillende andere voordelen: stabilisatie van de textuur, doding van micro-organismen en verwijdering van intercellulaire gassen. Dankzij blancheren blijft ook de nutritionele kwaliteit beter behouden. Blancheren inactiveert immers ook de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de oxidatie van vitamine C, carotenoïden, tocoferolen en andere oxidatiegevoelige voedingsstoffen. Aangezien blancheren een hittebehandeling is met water of stoom, kan dit proces gepaard gaan met een zeker verlies aan voedingsstoffen.

 

Koop groenten als de aanvoer het grootst is, gebruik alleen eerste kwaliteit producten.

Een paar groenten, die men meestal rauw eet, zoals sla, komkommer en radijs kunt u beter niet invriezen want die worden nogal papperig na het ontdooien.

De bewaartijd is gemiddeld 6-12 maanden.

Ontdooien gebeurt doorgaans niet, u doet de groeten direct in weinig, kokend water of stomer en kookt of stoomt ze klaar.

 

Kruiden eerst wassen en zonodig klein snijden.

Oppassen met sterk riekende kruiden want alles in de vriezer kan er naar gaan ruiken.

 

Het meeste fruit kunt u na wassen zo invriezen. Men wil nog wel eens suiker toevoegen doch suiker is niet zo gezond en verlengd alleen de houdbaarheid in de vriezer.

Koop fruit als de aanvoer het grootst is, gebruik alleen eerste kwaliteit producten, volledig rijp maar niet overrijp.

Vries het fruit zo spoedig mogelijk na de oogst in. Was fruit heel voorzichtig met koud water, zonodig ontpitten en dep het droog.  Klein fruit blijf mooi stevig als u ze enige uren voorvriest op een plastic dienblad of op een bakblik.

Zijn de vruchten hard, dan kunt u ze verpakken zoals u gewend bent.

De bewaartijd is gemiddeld 6 maanden.

lngevroren zacht fruit wordt altijd enigszins zacht als het ontdooid is.

Ontdooi de vruchten buiten de verpakking om te voorkomen dat het fruit de smaak van de verpakking aanneemt.

Spreid het fruit uit op een bord en laat het zo snel mogelijk ontdooien.

 

Ontdooien en opnieuw invriezen?

 

Elke rauw, gebakken of gekookt voedsel dat is ontdooid kan zo lang opnieuw worden ingevroren als het maar goed is ontdooid, zo blijkt volgens Tina Hanes, deskundige bij het Amerikaanse ministerie van Landbouw, voedselveiligheid en de Inspectie Dienst. Dat geldt ook voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten.

Conclusie:
Je kunt alles opnieuw invriezen, zolang het goed is behandeld. Wel kan echter de textuur, smaak en kleur beïnvloed worden, waardoor ze misschien papperig of uitgedroogd en/of minder smakelijk kunnen zijn, dit alles geheel afhankelijk van het soort voedsel.

 

Printen