Home / Nieuws / ...

 

Ga vaker in de zon en pas op met zonnecrèmes*
Steeds meer studies onderstrepen het belang van voldoende vitamine D tegen o.m. allerlei soorten kanker. Zonlicht zorgt in de huid voor de aanmaak van vitamine D. Nog steeds waarschuwen adviesorganen zoals de Nederlandse KWF kankerbestrijding voor de zon. Wellicht moet die zon wel slecht zijn volgens de KWF kankerbestrijding omdat er anders geen zonnecrèmes gekocht worden van de cosmeticabedrijven die het KWF sponsoren? Dit en meer vindt u in onderstaand artikel uit de NRC. De conclusie lijkt; doe zo veel mogelijk in de zon, pas op bij een UV index van 5 of hoger, zorg zeker dat je verbrandt en gebruik en goede zonnebril. Met het gebruik van zonnecrèmes lijkt het oppassen volgens Europees en Amerikaans onderzoek. In Europa wil men opschriften als 100% protectie tegen de zon en sunblock gaan verbieden omdat geen enkele crème deze garantie kan waarmaken. In Amerika is een groot onderzoek gedaan onder bijna alle verkrijgbare zonnecrèmes. Die uitkomsten zijn niet best;
84% van de 832 onderzochte producten biedt niet voldoende bescherming of bevat stoffen die gevaarlijk voor de mens kunnen zijn.
13% van de producten met beschermingsfactor 30 of hoger biedt geen bescherming tegen UV-A.
54% van de producten worden veel sneller door de zon afgebroken dan op de verpakking staat.
51% van de producten wordt verkocht met claims die niet juist zijn.
Het resultaat is dat slechts 131 van de 832 producten relatief veilig en effectief zijn.
Dit zijn wel resultaten in Amerika doch in Europa zullen die niet veel verschillend zijn. Het verschil is wel dat Amerikanen, dankzij dit onderzoek, kunnen zien welke producten zij het beste kunnen gebruiken terwijl wij hier in Europa dat niet weten.
Het artikel uit de NRC op: http://www.nrc.nl/binnenland/article755254.ece/Ga_vaker_in_de_zon_zitten

Ga vaker in de zon zitten
De Kankerbestrijding waarschuwt voor de zon. Maar huidspecialisten pleiten er voor om vaker, mits verstandig, in de zon te gaan zitten. Hoe zit dat?
Deze zomer hebben we in Nederland heel weinig zon gezien. 
Daarom is de vraag des te actueler wat te doen als hij straks weer uitbundig gaat schijnen. Vol in de zon gaan zitten, of de straling juist zoveel mogelijk mijden? 
De Nederlandse Kankerbestrijding waarschuwt voor de zon. Vooral kinderen moeten worden beschermd. „Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe”, staat er op de site van KWF Kankerbestrijding. En bij de adviezen staat: „Laat kinderen in de schaduw spelen, in ieder geval tussen 12.00 en 15.00 uur”. 
Han van der Rhee vindt dat die adviezen moeten worden aangepast. Hij is gepromoveerd huidarts in het Hagaziekenhuis in Den Haag. Nieuwe wetenschappelijke inzichten tonen aan dat de zon juist goed is voor mensen, zegt Van der Rhee. Hij schreef er, samen met dermatologen De Vries en Coebergh, in januari een wetenschappelijk artikel over in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, en eerder al in de European Journal of Cancer. „Natuurlijk moet je oppassen met de zon. Maar in Nederland zijn we, zou je kunnen zeggen met de kennis van vandaag, te ver doorgeschoten met de zonneadviezen.” 
Precies hetzelfde zegt de Vlaamse epidemioloog Luc Bonneux. Hij werkt bij het Nederlands Interdisciplinair Instituut voor Demografisch Onderzoek (NIDI). Bonneux ergert zich al twintig jaar aan de „zonne-oorlogen” in de Benelux, zegt hij. „De zon moest en zou slecht voor ons zijn. Maar het tegendeel is waar. Natuurlijk moet je voorkomen dat je verbrandt, maar verder zouden mensen dagelijks in de zon moeten gaan zitten. We komen veel te weinig buiten.” 
Want hoezo moeten kinderen tussen twaalf en drie uur de schaduw verkiezen? Waanzin, vindt Bonneux. Hij is bang dat door dat advies kinderen binnenskamers gehouden worden. „Kinderen mogen niet verbranden. Maar laat ze verder in godsnaam buiten spelen. Zwaarlijvigheid is een veel groter probleem.” Natuurlijk moeten kinderen niet uren onbeschermd op het strand gaan zitten. Maar verder zoeken alle kinderen die buiten spelen instinctief de schaduw op als ze te lang in de zon zijn.” 
En dan het advies van KWF dat voor kinderen een zonnecrème zou moeten worden gebruikt met een factor hoger dan twintig. „Discutabel”, vinden Bonneux en Van der Rhee. Nergens is aangetoond dat dergelijke crèmes ook werkelijk helpen ter voorkoming van huidkanker, in het bijzonder voor de gevaarlijkste vorm van huidkanker, het melanoom, ook wel kwaadaardige moedervlek genoemd, zeggen ze. 
Bovendien wordt het KWF gesponsord door de cosmeticamerken Vichy en Zwitsal. Bonneux was zich daar niet van bewust. „Ik vind in het algemeen de toenemende belangenverstrengeling tussen industrie en patiëntenverenigingen een zorgwekkende evolutie. Er bestaat immers niet zoiets als ‘gratis steun’. Deze adviezen van het KWF spekken de kas van de industrie.” 
Maar, even tussendoor: van een overdaad aan zonlicht krijg je toch huidkanker? 
Ja, dat is zeker zo, zeggen Van der Rhee en Bonneux. Maar dat is zelden dodelijk en bovendien goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Veel belangrijker is dat de zon ook kanker voorkómt. De zon stimuleert immers de aanmaak van vitamine D en die stof helpt darm-, baarmoederhals-, prostaat- en borstkanker voorkomen. 
Ook is gebleken dat mensen die regelmatig, niet al te uitbundig, in de zon zitten een geringere kans hebben op een melanoom dan mensen die weinig of juist heel veel zonlicht hebben opgevangen. Ook heeft de zon een preventief effect op multiple sclerose, zeggen de huidspecialisten. 
Wilma Bergman zegt dat „we de boodschap over de zon anders moeten gaan brengen”. Zij is huidarts in het LUMC en was eind jaren tachtig samen met Van der Rhee betrokken bij de oprichting van de ‘sproetenbus’ die op de stranden mensen screende op huidkanker, „Het verhaal moet subtieler”, zegt Bergman. „Tot je twintigste jaar moet je oppassen voor extreme zon, maar daarna loopt het niet zo’n vaart, mits je niet verbrandt. We hebben jaren lang gezegd ‘kijk uit voor zon’, nu moeten we erbij gaan zeggen dat de zon ook goed voor je is. Dat is nieuw.” 
De Kankerbestrijding zegt in een reactie dat „we misschien nog duidelijker moeten zeggen dat de zon ook goed voor je is. Maar dat doen we nu ook al wel in onze adviezen”, zo zegt Maaike op de Coul. Zij is ‘coördinator preventie’ bij de KWF. De suggestie van Bonneux als zouden de adviezen gesponsord worden door de zonnecrème-industrie, ontkent zij met kracht. „De indruk kan gewekt worden dat Vichy en Zwitsal de crèmes zijn die we aanraden”, zegt Op de Coul. „Maar dat staat nergens. De twee bedrijven zijn onze partners, het is gebruikelijk voor een fonds dat het partners heeft. Bovendien zijn crèmes slechts onderdeel van onze zonadviezen.” 
Het KWF bekijkt momenteel of de campagne moet worden aangepast. Jan Willem Coebergh, een van de co-auteurs van het artikel over de positieve effecten van de zon,„staat zeker op het lijstje” om daarover advies te geven, zegt een woordvoerder. „Zeker dit soort afwijkende en nieuwe geluiden willen we graag meenemen.” 
Maar er is momenteel nog onvoldoende consensus in de wetenschap over hoe vitamine D in het lichaam wordt aangemaakt, welke rol de zon daarbij speelt en wat een gezonde zonnedosis is, zegt Op de Coul. „Daar moeten we eerst honderd procent zeker van zijn, voordat we onze toon veranderen.” 
Huidarts Van der Rhee vindt het te voorzichtig. „Het is al bewezen dat de zon ook kanker voorkomt. De vraag is alleen nog hoe groot dat preventieve effect is, en hoeveel zon je daarvoor nodig hebt.” 
How Well Do Sunscreens Protect You?
As summer holidays begin for many people in the Northern Hemisphere, increasing column inches are given to the subject of sunscreens, such as do they work, especially given the fact that the incidence of melanoma, the most deadly form of skin cancer, is growing faster than that of any other cancer.
The European Commission (EC) is expected this week to announce measures to restrict the use of the word "sunblock" and "100 per cent sun protection" on sunscreen products, says Times Online. 
Meglena Kuneva, the Consumer Affairs Commissioner for Europe said that consumers need to be made aware that no product can offer total protection against the sun's damaging ultraviolet (UV) rays.
The EC is expected to announce that all sunscreen products will have to state whether they offer low, medium, high or very protection, and must not only give their Sun Protection Factor (SPF) rating for UV-B rays but also show what protection they offer against UV-A rays.
In a New Scientist article titled "Beware the A-ray", science writer Jessica Marshall explained the difference between UV-A and UV-B, and suggested that use of high SPF sunscreen may have given people a false sense of security because it is only the more recent products that offer some protection against damaging UV-A rays. 
Apparently lawyers in the US are taking out claims against sunscreen manufacturers because they used the word "sunblock" to mislead consumers into thinking they were getting total protection against all the sun's damaging rays: both UV-B and UV-A.
While sunburn is a result of UV-B, more and more studies are linking UV-A to malignant melanomas. UV-A has a slightly longer wavelength that UV-B and the sun's rays carry between 10 and 100 times more UV-A than UV-B, depending on global position, the time of day and how thick the ozone layer is.
For many years scientists thought UV-B caused melanomas because it causes sunburn, but more recently it has been discovered that UV-A penetrates the skin more deeply, down to the layers that contains the melanocytes, the cells that produce the pigment.
Melanoma, which accounts for under 5 per cent of all skin cancers, is the abnormal growth of melanocytes. Most melanocytes are in the skin, but they also exist in other parts of the body like the eyes, ears, and digestive tract. The sooner a melanoma is detected, the higher the chances of treatment being effective and survival.
The development of melonoma is down to a number of risk factors, including: fair complexion, too much sun exposure in childhood (especially sunburn that led to blisters), increase in common and abnormal moles, a family history of melanoma, having a mole or lesion that changes or grows on the skin, and the most important one, old age.
Nobody fully understands how melonomas develop, but according to an article in e-Medicine (part of WebMD) by Dr Susan M Swetter, the process most likely follows a sequence of genetic mutations that (1) changes the way cells multiply, differentiate and die, and (2) affect the skin's sensitivity to the cancer causing effects of UV radiation.
Our understanding is further complicated by the fact that while some melanomas arise from existing moles and lesions, some studies show that over 60 per cent of them do not arise from a pre-existing pigmented mole or lesion.
Scientists believe there are a number of pathways to the development of melanoma, for instance there is a difference between melanomas that arise in people who are sun-protected, have a high number of benign moles and birthmarks, and are exposed to UV only intermittently, and those that arise in people who are not sun-protected, have a low number of moles and birthmarks but are exposed to the sun's UV rays all the time.
Trying to work out whether UV-A or UV-B is more dangerous is extremely difficult since it's virtually impossible to establish how much of each type a person is exposed to in a lifetime, which rules out epidemiological studies.
However, according to the New Scientist article, one clue can help: UV-A levels do not decrease at higher latitudes as much as UV-B levels do, and this same pattern is reflected in the incidence of melanomas compared to other skin cancers.
The Environmental Working Group (EWG) in the United Stated, who investigated 786 name-brand sunscreens and found that many of them are not safe and effective, said that as many as one in eight sunscreen products do not protect against UV-A. They have listed 131 products that they say offer very good sun protection with ingredients that have minimal health risks.
Among its advice to consumers, the EWG warns that many sunscreens break down in the sun and this lets in the damaging UV rays. They found 54 per cent of the products on the market fell into this category. They are alarmed that the US Food and Drug Administration (FDA), which is due to issue a ruling on sunscreen labelling soon, is not proposing to cover sunscreen stability.
http://www.cosmeticsdatabase.com/special/sunscreens/summary.php
(Augustus 2007)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: