Home / Nieuws / ...

 

Europese Commissie bezorgd over verband kleur- en bewaarmiddelen en ADHD
Dragen kleur- en bewaarmiddelen in voeding en drank bij tot hyperactiviteit en ADHD bij kinderen? Het is niet de eerste keer dat er een verband wordt gelegd, maar gealarmeerd door een Britse studie heeft de Europese Commissie de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) opdracht gegeven om de zaak nader te onderzoeken.
De Commissie gaf EFSA de opdracht een evaluatie te maken van een studie die de universiteit van Southampton uitvoerde in opdracht van het Britse Food Standards Agency. Uit die studie zou blijken dat de consumptie van kleurstoffen als tartrazine en azorubine in combinatie met het bewaarmiddel natriumbenzoaat een ongunstig effect heeft op het gedrag van kinderen.
Aan de studie namen zo'n driehonderd kinderen van drie tot acht jaar oud deel. Zij die een drankje met een mix van kleur- en bewaarmiddelen dronken, vertoonden nadien opvallend impulsief gedrag en verloren makkelijk hun concentratie.
De onderzoekers zijn er zich van bewust dat hyperactiviteit en ADHD bij kinderen meerdere oorzaken kan hebben. "We weten dat er andere invloeden zijn, maar dit is tenminste één factor die het kind kan vermijden", zei professor Jim Stevenson.
Voor de Europese Commissie biedt de studie in ieder geval voldoende aanleiding om EFSA aan het werk te zetten. De wetenschappelijke experts moeten tegen het einde van het jaar hun evaluatie presenteren. "Dan moet blijken of er bijkomende maatregelen moeten genomen worden met betrekking tot deze additieven", stelt de Commissie. Los van deze nieuwe studie was EFSA overigens al gestart met een grootscheepse evaluatie van alle voedingsadditieven die op de Europese markt gebruikt worden.
(
September 2007)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: