Home / Nieuws / ...

 

Vezels goed voor het hart
Mannen van boven de veertig die veel vezels eten, hebben minder kans op een hartaanval. Iedere extra tien gram aan vezels in de voeding verlaagt de kans op sterfte aan een hartziekte met zeventien procent. Dat stellen onderzoekers van Wageningen UR en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de American Journal of Clinical Nutrition.
De onderzoekers hadden verwachtten dat oudere mannen die door de jaren heen vezelrijk hebben gegeten, minder kans hebben op sterfte door coronaire hartziekten. ‘Het verrassende is dat de vezels op relatief korte termijn het risico op sterfte aan deze hartziekten verlagen’, aldus onderzoeken Martinette Streppel. ‘Daarnaast zagen we geen verschil in het effect van vezel uit graanproducten, groente of fruit.’
Zutphen-studie
Haar onderzoek maakt deel uit van de in voedingskringen befaamde ‘Zutphen-studie’, een langdurig onderzoek onder veertienhonderd mannen in Zutphen naar de relatie tussen voeding en hart- en vaatziekten. De mannen van boven de veertig werden tussen 1960 en 2000 zeven keer ondervraagd over hun eetpatroon. Verder werd de sterfte door hart- en vaatziekten bij de veertigplussers bijgehouden. 
Eerder bleek hieruit al dat consumptie van vis, groente en fruit de kans op hart- en vaatziekten verkleint.
Bron: Wageningen Universiteit
(November 2008)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis