Home / Nieuws / ...

 

Verkeerde leefstijl zorgt voor slechte prognose depressieve hartpatiënt
Patiënten met hartziekte en daarnaast een depressie, roken vaker, bewegen minder en nemen hun medicijnen voor de hartziekte minder vaak dan hartpatiënten zonder depressie. Het resultaat is een verhoogde kans op hersenbloedingen, hartinfarcten, hartfalen en overlijden. Dit zijn de belangrijkste bevindingen van een grootschalige Amerikaanse studie onder patiënten met hartziekte die vijf jaar zijn gevolgd, de ‘Heart and Soul study’. De onderzoekers - waaronder Peter de Jonge, hoogleraar psychiatrische epidemiologie van het UMCG - publiceren hierover deze week in de ‘Journal of the American Medical Association’.
Het is a langer bekend dat patiënten met hartziekte die ook depressief zijn, een slechtere prognose hebben dan patiënten zonder depressie. De behandeling van deze mensen met antidepressiva of met psychotherapie heeft echter geen verbetering van de prognose opgeleverd, zoals recent ook De Jonge en anderen rapporteerden.

“Deze nieuwe bevindingen geven aanknopingspunten voor hoe deze mensen in de toekomst moeten worden behandeld, namelijk door ze beter voor zichzelf te laten zorgen – te stoppen met roken, meer te bewegen en zich beter aan de behandeladviezen te houden. Wellicht kunnen we op deze manier wel bewerkstelligen wat met antidepressiva en psychotherapie niet is gelukt – een betere prognose van depressieve hartpatiënten”, aldus De Jonge.
Bron: UMCG (
December 2008)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis