Home / Nieuws / ...

 

Ernstige brandwonden bij kinderen door stomen bij verkoudheid
Huisartsen adviseren patiënten regelmatig om te stomen bij verkoudheid, echter de werking hiervan is nooit bewezen. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’, is meestal het devies. “Stoomtherapie is echter ineffectief en gevaarlijk, het kan ernstige brandwonden veroorzaken. Vooral kinderen zijn hier vaak het slachtoffer van, ze raken ernstig verwond en zijn voor het leven getekend.” 
Dit concludeert Martin Baartmans, kinderarts in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, na een studie in de drie Nederlandse brandwondencentra en een analyse van het Letsel Informatie Systeem (LIS) van Consument & Veiligheid. Stomen is een methode die men dikwijls gebruikt bij verkoudheid of neus- en bijholteontsteking. Men vult een teiltje met kokend water, houdt het hoofd erboven met een handdoek eroverheen en inhaleert door de neus de stoom. Dit lijkt onschuldig, maar stomen doe je blijkbaar niet zonder risico. De gevolgen van een omkieperend teiltje heet water kunnen desastreus zijn. Naast het feit dat de werkzaamheid nooit bewezen is, kan de persoon, en in veel gevallen zijn dat kinderen, hierdoor met brandwonden op de Spoed Eisende Hulp van een ziekenhuis of in een brandwondencentrum belanden. Naast pijnlijke brandwonden over het lichaam, treft deze soort van verbranding helaas ook vaak de genitaliën, hetgeen zelfs een (tijdelijke) blaaskatheter tot gevolg kan hebben. 
De lichamelijke en emotionele schade die mensen kunnen oplopen en de rest van hun leven met zich moeten meedragen, weegt niet op tegen een methode die nooit bewezen is. Dat kinderen vaak het slachtoffer zijn van verbrandingen door de zogenaamde stoominhalatietherapie is bekend in de literatuur en wordt door deze studie nu bevestigd, aldus Martin Baartmans. 
Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek is uitgevoerd. Zowel in Nederland als in het buitenland waren hier geen cijfers over bekend. Dankzij het onderzoek dat er binnen de drie Nederlandse brandwondencentra in het kader van het aantal opnamen en de ernst van heet water verbrandingen is gedaan, zijn de levensbedreigende gevolgen gerelateerd aan de stoominhalatietherapie, nu boven water gekomen. De Brandwonden Stichting raadt derhalve stomen af, indien dat geen aantoonbaar nut heeft. (
Juli 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis