Home / Nieuws / ...

 

Onnodig veel Nederlanders hebben een vitamine D-tekort.
Artsen onderschatten belang vitamine D
Volgens Roos Nuboer, kinderarts in Amersfoort, wordt in Nederland het belang van vitamine D voor onze gezondheid niet goed genoeg onderkend. Nuboer pleit voor toevoeging van vitamine D aan melk en olie om zo iedere Nederlander van een 'goede spiegel te voorzien'. 
Veel artsen onderschatten het belang van vitamine D. Simpelweg, omdat ze er niet mee bekend zijn. Daarom zullen er veel Nederlanders met tekorten blijven lopen.
De meeste mensen denken dat zij voldoende vitamines binnenkrijgen als zij gezond eten. Dit gaat echter niet op voor Vitamine D. Vitamine D zit in halvarine/margarine, bak en braadproducten en vette vis, (niet in olie en melk), maar de belangrijkste bron is zonlicht. In de winter is er echter weinig zon in Nederland. 
Vitamine D is een zeer belangrijk pro-hormoon dat niet alleen voor de botopbouw van belang is maar ook een relatie heeft met de afweer, kankerpreventie, insulineresistentie, vermoeidheid, depressie, schizofrenie, auto-immuunziekten, spierzwakte en de bloeddruk.
In Nederland worden lage normaalwaarden aangehouden in vergelijking met de landen om ons heen. Zo hanteren wij in de meeste bevolkingsgroepen een grens van 30 nmol/l (12 ng/ml) terwijl in Amerika de grens op 75 nmol/l gesteld is. Dit verschil in normaalwaarden is historisch ontstaan in de discussie rondom osteoporose. Voor het positieve effect op de insulineresistentie en de afweer zijn echter hogere spiegels nodig. 
Bij een groep van 370 obese kinderen in Amersfoort had haast 70 procent een spiegel onder de 50 nmol/l (20 ng/ml). Van de allochtone kinderen had zelfs 85 procent een tekort, maar ook bij 50 procent van de autochtone kinderen was dat het geval. Juist bij deze obese kinderen is een goede spiegel belangrijk. Zij hebben immers kans op insulineresistentie en moeten juist fit zijn om voldoende te bewegen. 
Vitamine D tekort treft ook andere groepen zoals zwangeren en hun nog ongeboren kind, die hiervan veel klachten kunnen krijgen, tot zelfs letaal verlopende cardiomyopathie aan toe. Ook bij de afweer tegen virussen speelt vitamine D een rol, wat nu de Mexicaanse griep in opmars is, weer extra belangrijk is. De recidiefkans bij ovarium carcinoom wordt sterk gereduceerd door goede vitamine D-spiegels.
In Finland wordt vitamine D toegevoegd aan melk en olie. Dit zou een eenvoudige manier zijn om alle Nederlanders van een goede spiegel te voorzien. (September 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis