Home / Nieuws / ...

 

Vitamine B12-suppletie liever oraal dan parenteraal
Vitamine B12-deficiëntie komt bij 5-10% van de Nederlandse bevolking voor.
De vitamine B12-spiegel dient bepaald te worden bij patiënten met hematologische of neurologische problemen, zoals megaloblastaire anemie of neuropathie, en bij patiënten met risicofactoren voor een deficiëntie van dit vitamine, zoals een atrofische gastritis of een tekort aan ‘intrinsic factor’.
Doel van dit artikel was om de literatuurgegevens over de effectiviteit van orale versus parenterale (middels injectie in het bloedvat) suppletie van vitamine B12 uiteen te zetten.
Uit 2 gerandomiseerde, gecontroleerde trials blijkt dat orale suppletie met 1000-2000 µg vitamine B12 dd even effectief is in het verhogen van de spiegel als een standaard parenteraal doseerschema. Bovendien zijn de effecten op klinische eindpunten vergelijkbaar.
Er zijn verschillende studies naar de dosis-effectrelatie uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de minimale effectieve orale dosering 647-1032 µg/dag is.
Het wordt aanbevolen om patiënten met een deficiëntie 1000 µg vitamine B12 dd per os voor te schrijven, behalve bij slikproblemen, moeite met therapietrouw of bij ernstige klinische symptomen. Dan is parenterale toediening aangewezen.
Lees volledig artikel

Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:B485

Michiel Duyvendak en Gerrit J. Veldhuis (Oktober 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis