Home / Nieuws / ...

 

Deskundigen bezorgd over ESBL-vormende bacteriën in vlees en groenten
Bijna 90% van het kippenvlees in Nederland is besmet met ESBL-vormende bacteriën. EBSL staat voor Extended Spectrum Beta Lactamase. Dat zijn enzymen die bacteriën ontwikkelen om zichzelf te beschermen tegen antibiotica.
De bacteriën worden daardoor resistent tegen bepaalde typen antibiotica zoals penicillines en cefalosporines. Ook rundvlees, varkensvlees en groenten kunnen besmet zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat volgende week wordt gepresenteerd op een Europees congres over infectieziekten.
De ESBL's maken antibiotica van de derde generatie onwerkzaam. Die antibiotica worden in ziekenhuizen gebruikt bij ernstige infecties en bij patiënten die niet meer reageren op de antibiotica die huisartsen voorschrijven.
Professor Christina Vandenbroucke, hoofd microbiologie van het VU-MC in Amsterdam, signaleert ook in haar ziekenhuis een flinke stijging van het aantal patiënten dat drager is van resistente bacteriën. Het gaat om veel voorkomende gram negatieve bacteriën, zoals de E. coli bacteriën en de klebsiella pneumoniae. De eerste veroorzaken vaak urineweginfecties, de tweede luchtweginfecties. In het VU-MC gaat het om minstens 50 patiënten per jaar die bacteriën bij zich dragen met ESBL's. In heel Nederland zijn er duizenden patiënten met ESBL's die resistent zijn tegen vrijwel alle antibiotica.
Er is ook een onderzoek naar de aanwezigheid van ESBL in groenten van start gegaan. "Frans onderzoek heeft aangetoond dat ESBL's voorkomen in groenten die op en onder de grond groeien. De bacteriën in groenten wijken af van die in onze darmen. Het mechanisme dat de resistentie voor antibiotica veroorzaakt zit in het DNA van de ESBL. Het is niet dbekend niet hoe makkelijk dat overspringt op menselijke bacteriën. Uit net gepubliceerd onderzoek van wetenschappers uit Wageningen en uit Schotland blijkt dat de aanwezigheid van resistente bacteriën in de Nederlandse grond de afgelopen zeventig jaar sterk is toegenomen. 
(April 2010)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis