Home / Nieuws / ...

 

KWF Kankerbestrijding publiceert onderzoek vitamine D en kanker
KWF Kankerbestrijding publiceert deze week het signaleringsrapport 'De relatie tussen kanker, zonnestraling en vitamine D' van de Signaleringscommissie Kanker (SCK) van KWF Kankerbestrijding. Het rapport geeft een overzicht van epidemiologisch, biologisch, meteorologisch en experimenteel onderzoek naar de relatie tussen vitamine D en kanker. 
De SCK werkgroep concludeert dat zonlicht positief gerelateerd is aan een lagere kans op borst-, dikke darm- en prostaatkanker, mogelijk veroorzaakt door de vitamine D die onder invloed van zonlicht in de huid wordt aangemaakt. De werkgroep benoemt bovendien een waargenomen verlaagd risico op dikkedarmkanker bij mensen met hoge vitamine D-spiegels in het bloed. De uitkomsten van onderzoek naar andere typen tumoren leveren onvoldoende bewijs voor een dergelijk verband.
Zoals bekend is teveel blootstelling aan UV-straling een risicofactor voor huidkanker. Om die reden voert KWF Kankerbestrijding al sinds eind jaren 80 campagne om mensen bewust te maken van dit risico, en aan te zetten tot verstandig zongedrag. Echter, voornamelijk onder invloed van zonlicht wordt vitamine D aangemaakt in de huid. Vitamine D is daarnaast onder meer van belang voor de bothuishouding en spierfunctie. De laatste tientallen jaren geeft wetenschappelijk onderzoek steeds meer aanwijzingen dat vitamine D ook het risico op bepaalde vormen van kanker zou kunnen verminderen.
"Geniet van de zon, maar zorg dat je niet verbrandt'
KWF Kankerbestrijding gebruikt het onderzoek om haar voorlichtingsboodschap ter preventie van kanker aan te scherpen.
KWF Kankerbestrijding adviseert dagelijkse blootstelling aan de zon van hoofd, handen en onderarmen van 15 tot 30 minuten. Mensen met een donkere huid, ouderen en mensen die weinig buiten komen, zouden gebaat zijn bij iets langere zonblootstelling. Dit omdat zij vaak een laag vitamine D niveau hebben. Welk vitamine D niveau minimaal nodig is voor een gunstig effect op het kankerrisico is nog onbekend. Verbranding van de huid dient te allen tijde vermeden te worden vanwege het risico op huidkanker. De boodschap van KWF Kankerbestrijding ter preventie van huidkanker is daarom "Geniet van de zon, maar zorg dat je niet verbrandt'. 
Het volledige rapport. (Augustus 2010)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: