Home / Nieuws / ...

 

Acupunctuur werkt tegen stuitligging
Acupunctuur kan een baby in stuitligging helpen om te draaien. De zogenoemde Moxa-therapie leidt tot meer hoofdliggingen dan wanneer gewacht wordt tot de baby zelf draait. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Ineke van den Berg.
Bij een stuitligging na 33 weken zwangerschap kan een specifiek acupunctuurpunt gestimuleerd worden. 66 procent van de baby's in stuitligging draait door deze behandeling. Als gewacht wordt tot de baby vanzelf draait, komt 34 procent van de baby met het hoofd naar beneden te liggen.
Geen naalden
De Moxa-therapie maakt geen gebruik van naalden maar van een gloeiende Moxa-staaf. Dit is een rol aangestoken bijvoetskruid. De rol wordt ongeveer een duimbreedte boven een specifiek acupunctuurpunt op de kleine teen wordt gehouden. 
Stralingswarmte
De stralingswarmte die van de rol komt zorgt voor de prikkeling van het acupunctuurpunt. Na een introductie en instructie van de acupuncturist kan de behandeling aan de partner van de zwangere vrouw worden geleerd.
Overleg arts
'Moxa-therapie is helaas ook verkrijgbaar via internet', zegt Van den Berg. 'Als die verkeerd wordt toegepast, kan de baby kan bijvoorbeeld juist dieper met zijn achterwerk in het bekken van de moeder vast komen te zitten. De therapie moet daarom alleen na overleg met de behandelend arts worden toegepast.'
Proefschrift
Ineke van den Berg promoveerde in december op haar proefschrift 'Correction of nonvertex presentation with moxibustion'.
Bron: Erasmus MC (December 2010)
 

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: