Home / Specifiek advies / ...

 

Zwangerschap en baby('s)

 

Om een nieuwe baby de best mogelijke start in het leven te geven vindt u hier belangrijke tips, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken die u hieronder of elders op de site aantreft.

 

De laatste vijftig jaar is de milieuvervuiling fors toegenomen terwijl het met onze gezonde voedingsgewoontes flink bergafwaarts is gegaan, o.m. meer kant en klare voeding en veel te veel koolhydraten en geraffineerde en bewerkte voedingstoffen in de voeding. Erg verontrustend is dat onderzoeken laten zien dat daardoor ook steeds meer baby's geboren worden met een (vaak nog niet zichtbare) aanleg voor chronische ziektes en kanker.

Daarom zijn behalve de normale adviezen onderstaande tips zo belangrijk, eigenlijk al voor het begin van de zwangerschap en niet alleen voor de moeder, zo blijkt uit een studie dat de juiste voeding van de moeder kan zorgen voor goede epigenetische veranderingen,

doch ook voor de aanstaande vader zo laat een een studie zien dat de voeding, waaronder frisdranken die de vader vůůr de conceptie eet ook een cruciale rol speelt in de gezondheid van nakomelingen. Hier nog studies  Ļ  die dat bevestigen. In het onderzoek met speciale aandacht voor de B-vitamine foliumzuur blijkt dat foliumzuur niet alleen belangrijk is voor vrouwen die zwanger willen worden maar zoals nu blijkt ook zeer belangrijk voor de vaders al vůůr de conceptie. Tekorten bij de vader kunnen leiden tot epigenetische veranderingen waardoor ziektes kunnen worden doorgegeven aan de nakomelingen, die daar ook later in het leven last van kunnen hebben. Tekorten aan foliumzuur bij de vaders kunnen al tot 30% meer kans op aangeboren afwijkingen leiden. Vaders zullen net zoals de moeders meer aandacht moeten schenken aan hun voedingsgewoontes nog voordat ze beginnen te denken aan nakomelingen, aldus de onderzoekers. Zo blijkt uit onderzoek dat vaders ook beter meer plantaardige vetten kunnen eten i.p.v. dierlijke vetten om de kans op borstkanker bij hun nakomeling te verkleinen, een ander onderzoek laat zien dat voldoende eiwitten in de voeding belangrijk kunnen zijn om de kans op overgewicht en diabetes bij de nakomelingen tegen te gaan. Een ander onderzoek laat zien dat blootstelling van toekomstige vaders aan ftalaten minder goede epigenetische veranderingen teweeg kan brengen aan het sperma. Een ander voorlopig onderzoek laat zien dat veel bewegen door de vaders nu ook zeer belangrijk is voor goede bloedsuikerwaarden en beter suikermetabolisme bij nakomelingen.

(De resultaten van deze studies lijken ook verontrustend voor de toekomst gelet op de huidige voedingsgewoontes in de westerse wereld.)

Je bepaalt nu niet alleen de gezondheid van je kinderen doch ook van je kleinkinderen, zo blijkt.


Een van die onderzoeken: Vrouwen die een kind willen, kunnen hun ongezonde gewoontes beter afleren, voordat zij zwanger worden.

Voeding vůůr de zwangerschap al heel belangrijk voor de goede expressie van genen en dus de gezondheid van de baby, zo blijkt uit een studie. Genen erven de kinderen van hun ouders doch de expressie van die genen wordt door epigenetische veranderingen aan het DNA bepaald. Deze veranderingen kunnen o.m. gebeuren door methylatie waarbij nutriŽnten zoals foliumzuur, vitamine B2, B6, B12 en choline nodig zijn. Uit de studie bleek dat de vrouwen die zwanger werden met bepaalde voedingsgewoontes duidelijke andere bloedwaarden aan nutriŽnten hadden dan zij die zwanger werden met andere voedingsgewoontes en dat die hoeveelheden nutriŽnten duidelijk verschil maakten in de expressie van de genen bij de kinderen. Beide ouders kunnen volgens onderzoek ook beter weken voorafgaande aan de conceptie maximaal 2 koppen koffie (met cafeÔne) per dag drinken om de kans op een miskraam zo klein mogelijk te maken. Extra vitamines in deze periode maken die kans ook een stuk kleiner.
Ook in de eerste weken van de zwangerschap spelen voedingsgewoontes een veel belangrijkere rol dan tot dusver werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. 
Uit de studie blijkt dat zaken als roken, een tekort aan foliumzuur of een hoge bloeddruk ook in de beginfase van de zwangerschap een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder.
Tot dusver werd gedacht dat dergelijke factoren pas in een later stadium een rol gaan spelen.
Moeders die tijdens de zwangerschap ongezond leven, lopen twee tot drie keer zoveel risico dat hun kind een groeiachterstand oploopt en daardoor te vroeg of te klein geboren wordt, twee belangrijke oorzaken van babysterfte.
Ook lopen hun kinderen op latere leeftijd meer risico op hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes.

Hoe jonger de moeder bij de geboorte van een kind hoe kleiner de kans op autisme bij dat kind. Bij 35 jaar en ouder is die kans wel 30% groter dan bij 20 jaar of jonger.


Voorafgaande aan de zwangerschap:

 • Eet zo gevarieerd mogelijk (zoals altijd eigenlijk) u vindt daar alles over bij gezonde voeding en voedingstips. Een mediterraan dieet doet de kans op een zwangerschap wel met 40% verhogen en de kans op mogelijke aangeboren afwijkingen met wel 70% dalen.

 • Pas nu zeker op met transvetten, die kunnen de vruchtbaarheid van de vrouw aanzienlijk verminderen. Acupunctuur daarentegen kan de vruchtbaarheid duidelijk verhogen. Wellicht in deze fase even geen soja(producten) omdat die een bevruchting moeilijk kunnen maken. Behandeling met medicijnen zoals clomid en kunstmatige inseminatie bij vrouwen, die om onverklaarbare wijze onvruchtbaar lijken te zijn, geeft geen betere resultaten dan gewoon afwachten. Medicijnen geven behalve bijwerkingen misschien wel een wat lagere kans op het krijgen va een baby. Gezonde voeding en wellicht acupunctuur kan een goede oplossing bieden. Ook tandvleesontstekingen kunnen de tijd om zwanger te kunnen worden duidelijk verlengen. Een ander voorlopig onderzoek laat zien dat een tekort aan zink nu de vruchtbaarheid kan verlagen. Het regelmatig eten van fastfood of andere kant en klare voeding blijkt volgens onderzoek lijkt de tijd om zwanger te kunen worden flink te verlengen.

 • CafeÔne in koffie en bepaalde frisdranken kan de vruchtbaarheid van de vrouw belemmeren. Door de eileider gaat het vervoer van de eicel naar de baarmoeder. Veel cafeÔne zorgt voor minder of geen spieractiviteit in de eileider waardoor dit vervoer belemmerd wordt en waardoor de eicel niet of moeilijk in de baarmoeder kan komen. Voor een goede kwaliteit geslachtscel is voldoende zink zeer belangrijk.

 • Volgens onderzoek doet dagelijks een groot, goed ontbijt en een klein avondmaal de vruchtbaarheid van de vrouw duidelijk verhogen.

 • Nu al voeding rijk aan onbewerkte essentiŽle vetzuren vooral alfa-linoleenzuur zorgt voor een beter vetmetabolisme bij de baby.

 • Het stoppen met anticonceptie geeft volgens onderzoek lage bloedwaarden vitamine D, zorg voor goede aanvulling.

 • Neem extra foliumzuur en vitamine B12, doe dat zeker na het stoppen met anticonceptie. Foliumzuur en vitamine B12 bevorderen de ontwikkeling van de foetus, vermindert duidelijk de kans op een open ruggetje, hazenlip, andere neurale afwijkingen, hartafwijkingen, autisme en op latere leeftijd leerachterstand en volgens onderzoek ook de kans op leukemie. Goede bloedwaarden B-vitamines zorgen volgens onderzoek dat men makkelijker zwanger wordt en blijft, zelfs als in het bloed resten van pesticiden te vinden zijn. 

 • Vergeet zeker ook niet extra vitamine D en dan duidelijk meer dan 15 mcg/dag omdat dit infecties van het embryo kan voorkomen en nodig is voor een goede botopbouw van de baby en goede bloedwaarden vitamine D bij de baby. Goede bloedwaarden vitamine D zijn ook belangrijk ter voorkoming van zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie, goed geboortegewicht, ter voorkoming van een keizersnede en volgens onderzoek belangrijk om zwanger te kunnen worden.

 • Zorg dat u geen ijzer tekorten heeft, want wel de helft van de zwangere vrouwen blijkt een ijzertekort te hebben. IJzer tekorten, vroeg in de zwangerschap kunnen langdurige problemen bij de hersenontwikkeling van de baby tot gevolg hebben.

 • Volgens onderzoek is voldoende vitamine E al vanaf de conceptie is cruciaal voor foetus en later de baby en de kleuter omdat dan de hersenen en zenuwen gevormd worden en vitamine E daarbij zeer belangrijk is.

 • Zorg zelf dat u voldoende gevaccineerd bent tegen allerlei (kinder)ziektes zoals rode hond en waterpokken. Wellicht moet u ook nog een tetanus (herhalings)injectie hebben.

 • Stop met slechte gewoontes. Stop zonder meer met roken. Roken tijdens de zwangerschap, ook passief meeroken, geeft een veel hogere kans op een miskraam en een laag geboortegewicht. Baby's van rokende moeders hebben veel meer kans op o.m. immuunproblemen, gedragsproblemen zoals ADHD, koliek, diabetes, longproblemen, astma en afwijkingen aan hersenen, hart, nieren, vingers, tenen, een hazenlip of later in het leven, volgens ander onderzoek, op hartritmestoornissen. Vrouwelijke nakomelingen van moeders die voor en na de zwangerschap gerookt hebben, lijken een veel grotere kans op vruchtbaarheidsproblemen later in hun leven te hebben. Als u binnenshuis gerookt heeft vergeet dan niet de ruimtes waar gerookt is grondig te reinigen zodat de baby later bij het kruipen en van alles in de mond nemen niet in aanraking kan komen met het grote aantal toxische stoffen die na het roken achterblijft. Mocht stoppen met roken echt niet lukken (wat wel leidt dit tot een verminderde longfunctie en grotere kans op astma bij de baby) neem dan extra vitamine C (500 mg/dag) om dit negatieve effect gedeeltelijk te kunnen neutraliseren, zo blijkt uit een studie.

 • Niet alleen roken doch ook blootstelling aan veel fijnstof, een maand voor en na het begin van de zwangerschap kan volgens onderzoek de kans op een aangeboren afwijking bij de baby vergroten.

 • Probeer alle toxische stoffen te vermijden die de kans op een zwangerschap kunnen verslechteren. Zelfs de medische wereld begint hiervoor te waarschuwen zo blijkt uit een publicatie. Kijk hier voor belangrijke adviezen, hoe toxische stoffen te vermijden. Vermijd ook zo veel mogelijk hormoonverstorende stoffen (zie brochure Gezinsbond) en het gebruik van medicijnen. Zo kunnen antidepressiva de kans op een baby met autisme wel 2-3 keer doen verhogen. Hier nog een onderzoek dat dit bevestigt.

 • Probeer alcohol te mijden, want voorafgaande aan de zwangerschap kan volgens onderzoek het gebruik leiden tot een verhoogde kans op afwijkingen en achterstanden bij de baby. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap regelmatig alcohol drinken hebben meer kans op afwijkende hersenfuncties en duidelijk meer kans op gedragsproblemen. Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan ook voor epigenetische veranderingen zorgen in het DNA van de foetus. Alcohol tijdens de zwangerschap doet de kans op wiegendood flink toenemen. Alcohol tijdens de zwangerschap lijkt volgens onderzoek ook de kans te vergroten op nakomelingen met een alcoholprobleem, tot zelfs een paar generaties verder.

 • Vermijd tijdens de zwangerschap zeker ook het drinken van frisdranken i.h.b. cola. ter voorkoming van het krijgen van zwangerschapsdiabetes. Een ander onderzoek laat zien dat gezonde voeding, niet roken en meer bewegen de kans op zwangerschapsdiabetes met de helft doet afnemen.

 • Wellicht is dit ook het goede moment om biologisch geteelde voeding te gaan eten, dat is niet alleen goed voor u en de baby, die gaat komen doch straks ook goed voor een kwalitatief betere moedermelk. Pesticiden in "normaal" groenten en fruit kunnen de opbouw van het zenuwstelsel verstoren.

 • Zorg voor een gezond gewicht. Overgewicht en het eten van veel dierlijke vetten geeft voor de moeder een veel grotere kans op zwangerschapsdiabetes (zeker in combinatie met hoge bloedwaarden triglyceriden (hoger dan 1,7 mmol/l = 150 mg/dl) en andere zwangerschap gerelateerde complicaties. Overgewicht nu verdubbelt de kans op baby's met later ADHD. Overgewicht van de moeder lijkt ook tot overgewicht bij de nakomelingen en een sterk verhoogde kans op astma, later in het leven, te leiden. Dit is volgens onderzoek het gevolg van epigenetische veranderingen die doorgegeven worden. Let wel op bij het volgen van een koolhydraatarm dieet om af te vallen want volgens onderzoek doet dat ook bloedwaarden foliumzuur duidelijk verminderen wat zonder compensatie de kans op neurale afwijkingen bij de foetus duidelijk doet vergroten.

 • Blijf of ga regelmatig bewegen dat is goed voor uw gewicht en om beter met stress te kunnen omgaan. Doe alleen zware inspanningen in overleg met uw arts. Regelmatig bewegen tijdens de zwangerschap is ook goed voor de nakomelingen, zij blijken later in hun leven veel minder kans te hebben op het krijgen van degeneratieve aandoeningen van de hersenen zoals de ziekte van Alzheimer. Regelmatig bewegen kort voor en tijdens de zwangerschap zorgt ook voor een hoger aantal gezonde eiwitten zoals Vasculaire Endotheliale Groeifactor (VEGF), in feite een eiwit dat bloedvatgroei induceert en stimuleert en de zwangerschapvariant van dit eiwit te weten PIGF. Onderdrukking van VEGF en PIGF kan leiden tot pre-eclampsie. Regelmatig bewegen kan wellicht dus helpen pre-eclampsie te voorkomen. Behalve gezonde voeding doet volgens onderzoek regelmatig bewegen de kans op zwangerschapsdiabetes ook duidelijk verminderen. Hier nog studies Ļ die alle voordelen van bewegen laat zien. Ander onderzoek laat zien dat veel bewegen tijdens de zwangerschap de kans op overgewicht bij de baby later in het leven tegen kan gaan.

 • Bloedingen in het begin van de zwangerschap verhogen volgens onderzoek de kans op pre-eclampsie niet, doch periodes van bloedingen van minstens vijf dagen achtereen doen die kans wel duidelijk verhogen.

 • Goede bloedwaarden vitamine D en voeding rijk aan vezels, voor en de eerste maanden van de zwangerschap verminderen de kans op pre-eclampsie flink. Te weinig vitamine D nu en in het begin van de zwangerschap vergroot volgens onderzoek de kans op leerproblemen bij het kind later.

 • Nuchtere bloedsuikerwaarden hoger dan 93 mg/dl (5,1 mmol/l) worden als ongewenst beschouwd. Hogere waarden verdubbelen de kans op pre-eclampsie en een te hoog geboortegewicht van de baby en geven 40% meer kans op een vroeggeboorte. Hoge bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap doen volgens onderzoek ook de kans op hartafwijkingen bij de baby duidelijk vergroten. Wat hogere bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap vergroten volgens onderzoek de kans op overgewicht bij d e baby ook nog eens de kans jaren later op diabetes type-2 bij de moeder.

 • Een eerdere zwangerschap met pre-eclampsie zegt weinig over een volgende zwangerschap die verloopt doorgaans zonder problemen. Wel zorgt pre-eclampsie volgens onderzoeken Ļ dat later in het leven de kans op hart- en vaatziekte bij u flink en die op diabetes type-2 duidelijk groter is, controleer dan regelmatig bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerwaarden en pas zonodig uw voeding aan.

 • Voor vrouwen met een verhoogde kans op pre-eclampsie blijkt dat aanvulling met de antioxidanten vitamines E, C en het aminozuur L-arginine de kans op pre-eclampsie duidelijk kan verminderen. Want bedenk dat pre-eclampsie volgens onderzoeken Ļ later in het leven de kans op hart- en vaatziekte en hartfalen flink kan doen vergroten.

 • Overleg met uw arts over mogelijke gevolgen van bestaande chronische ziektes, zeker met eventuele medicijnen en een mogelijke zwangerschap. Zo kunnen bijv. medicijnen tegen astma te weten beta2-adrenerge agonisten tijdens de zwangerschap de kans op autisme en andere psychische en cognitieve problemen bij de nakomelingen duidelijk vergroten. Bij het gebruik van epileptische medicijnen, die de kans op een baby met autisme doen vergroten, kan extra foliumzuur volgens onderzoek deze kans minimaliseren.

 • Veel vrouwen hebben niet in de gaten dat zware pijnstillers, de opiaten en opioÔden, tijdens de zwangerschap voor ernstige afwijkingen bij de baby kunnen zorgen. Volgens een Amerikaanse analyse slikt wel 1op de 3 vruchtbare vrouwen deze zware pijnstillers, zoals morfine, codeÔne, methadon, fentanylanalogen, pethidine en piritramide en omdat veel vrouwen (nog) niet weten dat ze zwanger zijn kunnen deze medicijnen voor veel ernstige afwijkingen bij baby's zorgen. Bij een babywens is het dus belangrijk deze medicijnen niet te gebruiken of zo lang als de medicijnen gebruikt worden af te zien van de babywens.

 • Wacht na het gebruik van anticonceptie minstens een maand of zolang totdat de normale menstruatie weer op gang is.

 • Hoe jonger de moeder bij de geboorte van een kind hoe kleiner de kans op autisme bij dat kind. Bij 35 jaar en ouder is die kans wel 30% groter dan bij 20 jaar of jonger.

Tijdens de zwangerschap:

 • Eet zo gevarieerd mogelijk (zoals altijd eigenlijk) u vindt daar alles over bij gezonde voeding en voedingstips. Voeding in de eerste maanden van de zwangerschap is van belang voor de gezondheid van de baby gedurende zijn hele leven! Een mediterraan dieet is nu een heel goede optie. Eet daarom ook geen of zo min mogelijk fastfood of andere kant en klare voeding tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding. Ook de voeding tijdens de zwangerschap bepaalt al of babyís later bepaalde voeding lekker vinden of niet. Bijv. wortels(sap) tijdens de zwangerschap geeft babyís die vaak zonder problemen bij hun eerste vaste voedsel wortels eten.

 • Ochtendmisselijkheid komt veel voor in het begin van de zwangerschap. Dit is niet prettig doch onderzoek laat zien dat daardoor ook de kans op een miskraam met de helft afneemt.

 • De voeding van de moeder tijdens de zwangerschap, onafhankelijk van haar eigen gewicht en het geboortegewicht van de baby, kan de oorzaak zijn van overgewicht van haar kind op latere leeftijd. Niet juiste voeding, waaronder een koolhydraatrijk dieet kan epigenetisch de uitdrukking van het DNA van de nog ongeboren baby veranderen en dit is een verklaring voor 25% van het overgewicht bij de kinderen als ze 6-9 jaar zijn. Ook vetrijke voeding tijdens de zwangerschap kan zorgen voor nakomelingen met meer gewicht en die meer willen eten zo blijkt uit een voorlopige studie. Bij onderzoek bleek dat bij nakomelingen van de moeders met de vetrijke voeding duidelijk blijvende veranderingen in de hypothalamus van de hersenen waren. Veranderingen die de controle van de voedselinname regelen. Voeding met veel koolhydraten en vetten zorgen volgens onderzoek voor epigenetische veranderingen waardoor de kans op ADHD bij de nakomelingen vergroot wordt. Vetrijke voeding en (teveel) overgewicht laat volgens een ander onderzoek zien dat daardoor de vorming van stamcellen in de lever van de baby niet goed gaat met daardoor een grote kans op levenslang immuunproblemen. Slechte en/of te weinig voeding daarentegen kan volgens een voorlopig onderzoek dan weer leiden tot vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en door epigenetische veranderingen daarna later in het leven overgewicht en diabetes. Een te laag geboortegewicht vergroot volgens verschillende onderzoeken de kans later in het leven op o.m. hoge bloeddruk, insulineresistentie, hart- en vaatziektes en minder botdichtheid en volgens weer een studie zelfs een vergrote kans op een vroegtijdige versleten knie of heup. Het geboortegewicht is veelal afhankelijk van de voeding van de zwangere vrouw en uit een studie blijkt de kans op diabetes, later in het leven, in relatie te staan met het geboortegewicht. Deze relatie heeft wel een U vorm, waarbij zowel bij een te laag of te hoog gewicht de kans op diabetes sterk oploopt.

  Leg nadruk op de volgende voeding, nutriŽnten, mineralen en vitaminen:

  • Tijdens de eerste drie maanden zeker zijn volgens onderzoek nutriŽnten als choline, betaÔne, foliumzuur en de B-vitamines 2, 6 en 12 goed ter bescherming van astma bij de nakomelingen op latere leeftijd. Vitamine B3 blijkt volgens een ander onderzoek dan weer de kans op eczeem  te verlagen. Voldoende vitamine B12 is nodig volgens onderzoek om de kans op diabetes voor de baby sterk te verkleinen en volgens ander onderzoek om de kans op een te vroege geboorte of te laag geboortegewicht duidelijk te verminderen. Andere studies Ļ laten het belang zien van nu voldoende vitamines ter voorkoming van autisme.

  • Tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap is extra foliumzuur belangrijk. Hierdoor wordt de kans van de baby op autisme, op het krijgen van jeugdkanker en ADHD later in het leven flink gereduceerd. Let op:  Na vier maanden kunt u wellicht beter stoppen met de extra foliumzuur en eet dan wel voeding met foliumzuur zodat de bloedwaarden foliumzuur normale waarden blijven houden. Teveel foliumzuur in de late zwangerschap doet een mogelijke kans op astma bij de baby vergroten en volgens ander onderzoek de kans op allergieŽn bij de baby duidelijk vergroten. Teveel foliumzuur nu geeft volgens onderzoek ook een duidelijk verhoogde kans op autisme bij de baby en volgens een ander onderzoek tot overgewicht bij de baby. Te lage bloedwaarden verhogen volgens onderzoek, zeker bij vrouwen die zelf al overgewicht hebben, de kans op een baby met overgewicht later in het leven.

  • Vitamine B3, in de vorm nicotinamide, zou wellicht ook goed kunnen helpen bij pre-eclampsie, althans zo blijkt uit een voorlopige studie. Ook vitamine B3 in de vorm van niacine is volgens onderzoek nu belangrijk ter voorkoming van een miskraam of afwijkingen bij de geboorte.

  • Veel fruit zorgt voor heel goede cognitieve ontwikkeling van de baby  zo laat een onderzoek zien. 

  • Appelsļ, algemeen goed doch ook voor de baby verminderen de kans op astma.

  • Vijgen, frambozen en grapefruit (hongerstiller).

  • Eet regelmatig groenten en vooral kruisbloemige groenten (o.m. tegen diabetes en kanker bij de baby, ook in zijn verdere leven, hier nog een studie die dat ook laat zien).

  • Het regelmatig eten van voeding rijk aan bŤtacaroteen verminderd de kans op eczeem bij de baby.

  • Eet regelmatig vis en vooral vette visĻ zonodig aangevuld met capsules omega-3 vetzuren. Regelmatig eten van vette vis zorgt volgens onderzoek niet alleen voor meer geestelijke rust doch andere onderzoeken laten zien dat de omega-3 vetzuren, vooral DHA,  goed zijn voor betere hersenfuncties van de baby en de motoriek en verminderen de kans op eczeem, astma en atopatische allergieŽn bij de baby later in het leven aanzienlijk en geven een veel lagere kans op het krijgen van borstkanker later in het leven van de baby. Extra omega-3 vetzuren zoals DHA geven ook een duidelijk kleinere kans op het krijgen van een depressie tijdens of na de zwangerschap. Extra DHA zorgt volgens onderzoek nu ook voor een goed ijzermetabolisme bij de baby. Ander onderzoeken Ļ laten zien dat voldoende omega-3 vetzuren als DHA en EPA de kans op een te vroege geboorte aanzienlijk verkleind. Een studie doet vermoeden dat omega-3 vetzuren nu de kans op een miskraam doen verkleinen. Andere onderzoeken Ļ laten zien dat extra omega-3 vetzuren, zowel door het eten van veel vis als met supplementen, tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap kan zorgen voor betere verbindingen in de hersenen en ogen van de baby, een flink lagere kans op astma bij de baby, zo ook tegen een ei-allergie zo blijkt uit een andere studie en voor minder vet en betere botdichtheid als zesjarige volgens ander onderzoek. Ander onderzoek laat zien dat meer omega-3 en minder omega-6 vetzuren in de voeding nu de kans op ADHD bij de nakomeling duidelijk doet verkleinen.

  • Extra choline (uit bijv. eieren) is nu essentieel voor een goede celopbouw, hersen- en zenuwfuncties, leverfuncties en het transport van nutriŽnten door het lichaam en tegen een neurale buisdefect. Een tekort tijdens de zwangerschap vergroot verder de kans op hartafwijkingen bij de baby. Genoeg choline tijdens de zwangerschap verlaagt ook de kans op de ontwikkeling van hoge bloeddruk, diabetes en (borst)kanker bij de baby later in het leven fors. Ander onderzoek laat zien dat veel choline in de laatste maanden van de zwangerschap zorgt voor duidelijk beter cognitieve eigenschappen bij de baby.

  • Extra ijzer tijdens de zwangerschap geeft volgens onderzoek duidelijk minder kans op een baby met te laag geboortegewicht en volgens onderzoek een duidelijk lagere kans op een baby met autisme. Te weinig ijzer in de voeding verhoogt volgens onderzoek ook de kans op een miskraam of een te vroege geboorte. Vooral voldoende ijzer tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap gaat volgens ander onderzoek te vroege geboorte, te laag geboortegewicht tegen.

  • Jodium is heel belangrijk voor een goede neurologische ontwikkeling van de foetus en baby en geeft een duidelijk lagere kans op autisme. Supplementering met 150-200 mcg per dag is tijdens de zwangerschap en de borstvoeding wenselijk. Hier studies Ļ die dat weer eens bevestigen.

  • Vitamine D (dagelijks minimaal 50 mcg en liefst 100 mcg of meer zo blijkt uit verschillende studies) voor een goed immuunsysteem en voor een goede bot- en tandvorming van de baby, ook later in het leven. Aanvulling zal zeker nodig zijn tijdens een zwangerschap in de herfst of winter en zeker bij overgewicht. Plus extra calcium verkleint de kans op osteoporose later in het leven van de baby duidelijk. Extra calcium zorgt ook voor vermindering van bepaalde giftige stoffen waaronder lood, in het bloed. Extra vitamine D verlaagt ook duidelijk de kans op hoge bloeddruk en diabetes tijdens de zwangerschap en samen met calcium ter voorkoming van pre-eclampsie en volgens weer een onderzoek ter voorkoming van het metaboolsyndroom en zwangerschapsdiabetes. Voldoende vitamine D zorgt ook dat de baby later in het leven veel minder kans heeft op overgewicht, luchtweginfecties, eczeem, op psychische aandoeningen, de ziekte Multiple Sclerose (nog een studie die dat laat zien), een betere motoriek ( zie studie) ADHD en zelfs op taalproblemen. Vitamine D doet ook de kans op vroeggeboorte en een keizersnede flink verminderen. Voldoende vitamine D nu zorgt volgens onderzoek ook voor een betere spieropbouw bij de nakomelingen op latere leeftijd. Lage bloedwaarden vitamine D nu vergroten volgens onderzoeken Ļ ook de kans op autisme bij de baby. Hier nog eens een onderzoeken over het belang van voldoende vitamine D tijdens de zwangerschap. Voldoende vitamine D zorgt ook volgens onderzoek voor duidelijk minder kans bij de baby op hersenafwijkingen en later in het leven schizofrenie. Goede bloedwaarden zorgen volgens onderzoek ook nog voor minder kans op astma bij de baby.

  • Vitamine E tegen longproblemen bij de baby.

  • Extra magnesium waardoor de kans op zwangerschapsdiabetes verlaagd en de laatste maanden van de zwangerschap tegen zuurstof tekorten van de baby tijdens de geboorte.

  • Vanaf week 36 tot 3 maanden, tijdens de borstvoeding geeft voeding rijk aan probiotica volgens onderzoeken een flink lagere kans op eczeem bij de baby.

  • Het bijna dagelijks eten van wat noten en pinda's doet de kans op een allergie hiervoor bij de baby volgens onderzoek wel tot 70% verminderen. Zo ook, volgens ander voorlopig onderzoek, het eten van eieren tijdens de zwangerschap en borstvoeding zorgt voor weinig kans op een eiwit allergie bij de baby.

  • Voeding rijk aan vezels tijdens de zwangerschap verkleint volgens onderzoek de kans op astma bij de baby flink.

  • Volgens onderzoek doet het dagelijks eten van 30 gram (pure) chocolade de foetus beter ontwikkelen en groeien en verlaagt het de kans op pre-eclampsie.

  • Bij zwangerschapsdiabetes is volgens onderzoek dagelijks extra omega-3 vetzuren (240 mg DHA, 360 mg EPA) en extra vitamine D (1.250 mcg per 14 dagen) zeer belangrijk.  Let wel: zwangerschapsdiabetes kan volgens onderzoek ook zorgen voor een hogere kans op diabetes type-2 , hoge bloeddruk en andere hartproblemen voor de moeder later in het leven.

  • Een minder goede darmflora tijdens de zwangerschap kan volgens onderzoek de kans op autisme bij de baby duidelijk doen toenemen.

 • Griep in de eerste drie maanden van de zwangerschap doet de kans op o.m. hartafwijkingen bij de baby vergroten. Volgens onderzoek kan het daarom dan belangrijk zijn om de griep aan te pakken.

 • Overmatige gewichtstoename van de moeder tijdens de zwangerschap geeft een veel grotere kans geeft op overgewicht, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerwaarden van deze kinderen als ze tiener zijn. Uit een een groot en langdurig onderzoek blijkt bovendien dat de nakomelingen ook op latere leeftijd een sterk vergrote kans hebben op hart- en vaatziektes en een vroegtijdige dood. Overmatige gewichtstoename kan volgens onderzoek ook leiden tot een duidelijk verhoogd risico op hart- en vaatziektes van de moeder later in het leven. Duidelijk overgewicht vergroot volgens onderzoek de kans op een baby met een sneller biologisch verouderingsproces.

 • De normale, gemiddelde gewichtstoename is afhankelijk van de BMI van de moeder vůůr de zwangerschap. Indien deze BMI lager dan 20 is (ondergewicht), dan is een goede gewichtstoename tussen 12,5 en 18 kg. Indien deze BMI 20 tot 25 bedraagt (normaal gewicht), dan is die ca. 12,5 kg. Indien deze BMI hoger is dan 25 (overgewicht), dan is die tussen 7 en 14 kg. ( Tijdens het 1e trimester van een zwangerschap is de gewichtstoename nog gering. Daarna moet het gewicht regelmatig stijgen: 1 kg per maand tijdens het 2e trimester en 2 tot 3 kg in de daaropvolgende maanden.) Een te lage gewichtstoename verhoogt volgens onderzoek de kans op een vroege dood van de baby. Onderzoek laat zien teveel of te weinig gewichtstoename nu zorgt dat nakomelingen op zevenjarige leeftijd een veel hogere kans hebben op hoge bloeddruk en insulineresistentie, terwijl bij teveel gewichtstoename ook nog de kans op overgewicht duidelijk groter is. 

 • Sommige voeding kunt u nu beter NIET nemen:

  • Beter geen rauw vlees of rauwe melk- en kaasproducten hierdoor loopt u verhoogde kans op een besmetting met bacteriŽn of parasieten.

  • Vermijdt het regelmatig eten van vette voeding. Veel vette voeding doet de kans op borstkanker bij de nakomelingen duidelijk verhogen.

  • Eet niet te veel vlees en doe ook geen eiwitrijk dieet (zoals Atkins), de kans op kinderen met stress wordt daardoor duidelijk verhoogd.

  • Liever geen of weinig voeding met veel vitamine A zoals lever en leverproducten waaronder patť's. Teveel vitamine A wordt niet afgescheiden in het lichaam van de moeder en kan schade veroorzaken aan de foetus, alhoewel te weinig vitamine A volgens onderzoek slecht blijkt te zijn voor de opbouw van een goed immuunsysteem van de baby en volgens een andere, voorlopige studie de kans op astma bij de baby vergroot.

  • Veel resveratrol tijdens de zwangerschap zou volgens voorlopig onderzoek wel eens niet zo goed kunnen zijn voor de foetus.

  • Tijdens de zwangerschap zeker geen genetisch gemodificeerde voeding. Ook beter geen alfalfa, artisjokken, balsempeer, dragon, fenegriek, goldenseal, jeneverbes, maggikruid, mirre, moederkruid, polei, postelein, rozemarijn, salie, selderiezaad, Sint Jan's kruid, teunisbloemolie en zoethout. (Af en toe culinair gebruik zal geen problemen opleveren) Ook lijnzaad kan volgens een voorlopige studie beter nu niet gebruikt worden, het zou kunnen zorgen voor extra gewicht, hoger cholesterol en triglyceriden en bij de baby meer kans op gestoorde bijnierfuncties. 

  • Neem zo min mogelijk cafeÔne, zoals in koffie, thee en frisdranken per dag om de kans op een miskraam sterk te verkleinen. Energiedrankjes liever helemaal niet. Iedere dag een glas frisdrank doet de kans op een vroeggeboorte al duidelijk toenemen en ook  volgens ander onderzoek de kans op hart- en vaatziektes bij de baby later. Een ander onderzoek laat zien dat frisdranken nu de kans op astma later in het leven van de baby doet vergroten.

  • In drop en zoethout zit Glycyrrhizinezuur dat bloeddruk verhogend werkt. Het regelmatig eten van drop en/of zoethout is dus niet verstandig plus dat het volgens onderzoeken Ļ ook nog eens kan zorgen voor gedragsproblemen en een lager IQ bij de nakomelingen.

  • Vermijd voeding uit blik of hete voeding op plastic borden vanwege de aanwezige bisphenol.

 • Uit een grote studie blijkt het regelmatig gebruik van de pijnstiller paracetamol tijdens de zwangerschap kan leiden tot taal- en gedragsproblemen bij de nakomelingen. Paracetamol wordt vaak gebruikt bij hoofdpijn, rugpijn en koorts. Langdurig gebruik geeft zelfs 70% meer kans op deze problemen. Onderzoekers adviseren dan ook om tijdens de zwangerschap zo min mogelijk paracetamol te geven en zonodig ibuprofen, waarbij deze relatie niet werd gevonden. Andere onderzoeken Ļ   bevestigen de bevindingen. Medicijnen tegen astma te weten beta2-adrenerge agonisten, antidepressiva en medicatie die gebruikt wordt bij epilepsie kunnen tijdens de zwangerschap de kans op autisme en andere psychische en cognitieve problemen bij de nakomelingen flink vergroten. Andere studies  Ļ   laten zien dat antidepressiva tijdens de zwangerschap de kans op autisme, psychische problemen en hartafwijkingen bij de nakomelingen doen verhogen. Vermijd indien mogelijk het gebruik van antidepressiva zoals SSRI's. Deze zijn schadelijk voor de groei van de hersenen van de foetus. Hier een studie die dat nog eens bevestigt. Andere studies Ļ laat zien dat deze antidepressiva ook de kans op een baby met autisme sterk doet verhogen.

 • Probeer zoveel mogelijk slechte milieuomstandigheden te vermijden. De baarmoeder is niet in staat om alle toxische stoffen buiten te houden, zie o.m. dit artikel maar. Vermijd regelmatige blootstelling aan luchtvervuiling ter voorkoming van hogere bloeddruk, een te vroege geboorte van de baby, gedragsproblemen van de baby later en de kans op autisme. Luchtvervuiling zorgt volgens onderzoek voor een grotere kans op ADHD en andere gedragsproblemen bij de nakomelingen. Ook roken tijdens de zwangerschap geeft volgens onderzoek wel 3x meer kans op ADHD bij de baby.  Luchtvervuiling als gevolg van verkeer vergroot volgens onderzoek ook de kans op slechtere longfuncties bij de nakomelingen. Hier een grote studie die dat nog eens bevestigt, en een studie die laat zien dat die nadelen doorgegeven worden aan latere generaties. Ook regelmatige blootstelling aan fijnstof is volgens onderzoeken Ļ   slecht voor de foetus. Blootstelling aan allerlei milieufactoren waaronder luchtvervuiling alsmede voeding met weinig jodium tijdens de zwangerschap en als baby lijken de kans op het ontstaan van autisme duidelijk te kunnen vergroten. Wonen in een gebied waar met pesticiden gewerkt wordt geeft tijdens de zwangerschap volgens onderzoek een duidelijk grotere kans op een baby met autisme en volgens een andere studie een grotere kans op hersentumoren als kind.

  Vermijd ieder contact met bestrijdingsmiddelen, pesticiden en chemische oplosmiddelen. Vermijd zelf ook parfum, crŤmes en bodylotions omdat die vaak hormoon verstorende chemicaliŽn bevatten zoals, ftalaten die de vorming van de geslachtsorganen en de opbouw van de hersenen kunnen verstoren. Blootstelling aan ftalaten nu vergroot volgens onderzoek ook de kans op een slechtere motoriek van de baby op 11 jarige leeftijd. Uit een studie gepubliceerd in The Lancet blijkt dat steeds meer chemicaliŽn de hersenontwikkeling bij kinderen verstoren met aandoeningen als autisme, ADHD en dyslexie tot gevolg. In 2006 waren vijf chemicaliŽn te weten lood, kwik, PCB's, arseen en tolueen de boosdoeners inmiddels kan aan deze lijst volgens de onderzoekers mangaan, fluoride, chloorpyrifos (een van de meest gebruikte en toegelaten organofosfaat-pesticiden), DDT, het oplosmiddel tetrachlooretheen en de vlamvertragers polygebromeerde difenylethers (PBDE) toegevoegd worden. Inmiddels kunnen ook nanodeeltjes van titaan-dioxide, die veel voorkomen in luchtvervuiling doch ook in huishoudproducten als crŤmes, aan de lijst worden toegevoegd want onderzoek laat zien dat hierdoor de kans op een slechtere bloedsomloop groter wordt waardoor de foetus wellicht niet de juiste voedingstoffen krijgt.  Verontrustend is dat inmiddels al 10-15% van de geboren baby's al afwijkingen heeft in de ontwikkeling van de hersenen. Slechte milieuomstandigheden, zeker in het begin van de zwangerschap, doen volgens onderzoek ook de kans op zwangerschapsdiabetes fors verhogen. 

  In huis kunt u simpel veel aan het binnenmilieu doen, kijk hier maar eens. In huis moet ook niet gerookt worden, geen luchtverfrissers gebruikt worden en opgepast worden met het gebruik van spuitbussen. Vermijd contact en/of inname van Bisphenol-A. BPA is hoe weinig ook een gevaarlijke stof die nadelige gevolgen kan hebben een verhoogde kans geeft op een miskraam en  de baby kan daardoor agressiever zijn, last hebben van astma en zelfs een verhoogde kans op allergieŽn zo blijkt uit een voorlopige studie. Mannelijke nakomelingen kunnen een lagere testosteronproductie krijgen later in het leven en vrouwelijke nakomelingen kunnen door BPA later in hun leven last krijgen van hormonale wijzigingen met nare gevolgen.

  Klik hier voor onderzoeken uit het Nieuws over Bisphenol.

  Vermijd contact met vlamvertragers, volgens onderzoek zijn die net zo erg als lood en zorgen die voor een lagere intelligentie bij de baby later en verhogen volgens onderzoek ook duidelijk de kans op een te vroege geboorte. Onderzoek laat zien dat ook blootstelling aan parabenen (gebruikt als conserveermiddelen in cosmetica en gezondheidsproducten) de groei van de baby negatief beÔnvloedt en triclosan (een antibacterieel middel in sommige tandpasta, zeep, wasmiddelen, tapijten, verf, schoolspullen en speelgoed) kan zorgen voor een hoog geboortegewicht en kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen en problemen met de voortplanting en draagt bij aan de resistentie tegen antibiotica. Volgens studie werd bij alle zwangere vrouwen in de urine triclosan aangetroffen en zelfs bij de helft van de foetussen werd in het bloed in de navelstreng triclosan aan getroffen zodat deze stof ook in de foetus terecht komt. Uit een studie blijkt dat blootstelling tijdens de zwangerschap aan de verschillende kankerverwekkende stoffen de kans op kinderkanker bij de nakomeling duidelijk doet vergroten. Blootstelling tijdens de zwangerschap aan de kankerverwekkende PAKís (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen) kunnen volgens studie de ontwikkeling van de hersenen bij de baby danig kan verstoren. PAK's kunnen ingeademd worden als gevolg van bijv. uitlaatgassen van diesels of andere verbrandingsgassen maar ook met de voeding, bijv. bij het met (te) hoge temperaturen bakken (barbequen) van vetten in de voeding.

  Niet alleen roken, ook nicotine van pleisters of e-sigaretten tijdens de zwangerschap doen volgens onderzoeken Ļ de kans op wiegendood later duidelijk verhogen.

 • Zwangere vrouwen kunnen beter hun handen wassen als ze een luier hebben verschoond, en ook niet happen van het lepeltje van een kind. Anders lopen ze het risico een veelvoorkomend cytomegalovirus (CMV) op te pikken. Een CMV-infectie kan ernstige gevolgen hebben als een ongeboren kind er via de moeder mee besmet raakt. Dan zijn gehoor- (bijna een kwart van de dove kinderen heeft die handicap in de baarmoeder opgelopen) of gezichtsproblemen, een leverfunctiestoornis, gestoorde geestelijke ontwikkeling of een te klein hoofd niet uitgesloten. Een CMV-infectie is op zichzelf onschuldig en verloopt meestal onopgemerkt. Het virus is te vinden in urine en speeksel en waart veel rond onder jonge kinderen. Om die reden moeten zwangere vrouwen, die vaak in een kinderrijke omgeving verkeren, goed opletten en de hygiŽne streng in acht nemen.

 • Zorg voor een goed gebit en gezond tandvlees, want ongewenste bacteriŽn kunnen via de bloedbaan de placenta bereiken. Gezonde tanden halveren de kans op vroeggeboorte en laag geboortegewicht. Tandvleesontstekingen geven ook een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes. Pas wel op met tandvullingen laat zeker geen almagaam als vulling gebruiken. Het kwik in deze vullingen geeft een verhoogd risico op problemen met de opbouw van het zenuwstelsel bij de foetus.

 • Misselijkheid tijdens de zwangerschap kan door hormonale invloed normaal zijn. Ernstige symptomen lijken eerder een psychisch signaal dat kan duiden op mogelijke angststoornissen die weer kunnen leiden tot een postnatale depressie. Neem in dit geval extra omega-3 vetzuren en tegen de misselijkheid kan vitamine B6, gember, anijszaad, tamarinde of venkel en venkelzaad goed helpen.

 • Yoga kan zorgen voor duidelijk minder stress en voor een betere band tussen moeder en kind. Zwangerschapshormonen kunnen behoorlijke stemmingswisselingen veroorzaken, en in een aantal gevallen zelfs leiden tot een depressie. Yoga is wellicht een effectief alternatief voor geneesmiddelen bij zwangere vrouwen die symptomen van een depressie vertonen. Stress tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en een verhoogde kans op ontwikkelings-en gedragsproblemen bij het kind als een peuter en puber, evenals psychische problemen later bij de moeder. Een ander onderzoek laat zien dat een depressie nu kan leiden tot hersenafwijkingen bij de baby. Een hoge mate van stress tijdens de zwangerschap verhoogt ook de kans op een postnatale depressie die op zijn beurt ook weer een verhoogd risico op een depressie later in het leven geeft. Stress tijdens de zwangerschap wordt al langer in verband gebracht met allergieŽn en darmaandoeningen bij babyís. Volgens nieuw onderzoek aan de Radboud Universiteit ligt het antwoord in de samenstelling van de babydarmflora.

 • Bij een mogelijke stuitligging van de baby kan acupunctuur de baby helpen om te draaien.(Klik hier voor een onderzoek hier voor een onderzoek )
 • Volgens een grote studie blijkt dat het gebruik van een GSM tijdens en na de zwangerschap beter tot een minimum kan worden beperkt. Kinderen die blootgesteld worden aan GSM straling tijdens de zwangerschap en de jaren daarna blijken tot 50% meer kans te hebben op gedragsproblemen. Een ander onderzoek laat zien dat veel blootstelling aan straling van GSM en Wifi de kans op een miskraam flink doet toenemen.

 • Laat alleen medische echografieŽn maken en vermijd pret-echo's zo blijkt uit een rapport van De Hoge Gezondheidsraad.

 • Tijdens de laatste maanden van de zwangerschap lijkt het beter zo min mogelijk op de rug te slapen. Onderzoek laat zien dat daardoor de groei van de baby kan achterblijven en na de geboorte de kans op wiegendood doet vergroten. Een andere studie bevestigt dit en laat ook nog voordelen voor de moeder zien.

 • Zorg voor extra magnesium tijdens de bevalling, dit gaat volgens onderzoek koorts en complicaties tegen.

Na de zwangerschap:

 • Bij prematuur geboren baby's (voor de 28ste week) lijkt volgens onderzoek behalve de normale aanvulling van vetzuren de aanvulling van het omega-6 vetzuur Arachidonzuur nu belangrijk ter voorkoming van prematurenretinopathie, wat tot blindheid kan leiden.

 • Bij prematuur geboren baby's (voor de 33ste week) is aanvulling met DHA belangrijk voor de moeder omdat daardoor dit belangrijk omega-3 vetzuur met de moedermelk doorgegeven wordt aan de baby voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Deze premature moedermelk blijkt volgens onderzoek ook duidelijk anders dan normale moedermelk en zeer goed voor een betere groei van de premature baby. Nog een onderzoek dat laat zien dat juist nu moedermelk zo belangrijk is voor een goede ontwikkeling van de hersenen bij de baby. Ander onderzoek laat zien dat prematuren beter 20 mcg vitamine D per dag kunnen krijgen i.p.v. de meestal gebruikte dosis van de helft. Deze hogere dosis doet de kans op een lage botdichtheid nog beter verminderen. Veel prematuren worden geboren met nog niet goed functionerende longen en krijgen daarvoor doorgaans geforceerde ademhalingsondersteuning. Dit kan leiden tot chronische longschade. Volgens onderzoek blijkt dat de bioactieve stof curcumine in kurkuma volledige bescherming zou kunnen bieden tegen deze longschade. Baby's met een laag geboortegewicht en zeker prematuur geboren baby's hebben volgens onderzoek later in het leven duidelijk meer kans op osteoporose en dienen daarbij met hun voeding in het verdere leven rekening mee te houden.

 • Moeders van een prematuur geboren baby (voor de 37ste week) hebben volgens onderzoek later in het leven een duidelijk grotere kans op hartproblemen en een beroerte. Die kans werd bovendien flink groter bij een prematuur van < 32 weken.  Kijk bij desbetreffende aandoeningen om dat te voorkomen.

 • Eet als moeder zo gevarieerd mogelijk (zoals altijd eigenlijk) u vindt daar alles over bij gezonde voeding en voedingstips, en probeer binnen een jaar het ontstane overgewicht te verliezen om volgens onderzoek zo de kans op diabetes en hartproblemen niet te vergroten.

 • Veel moeders hebben na de geboorte last van lage rugpijn. Volgens onderzoek kan osteopathie deze pijnen grotendeels wegnemen.

 • Literatuuronderzoek laat zien dat borstvoeding veel gezonder is dan flesvoeding, recente onderzoeken bevestigen dat nog eens. Dit geldt voor de directe gezondheid van de zuigeling, maar werkt voor zowel het kind als de moeder ook langer door. Overtuigend bewijs is aanwezig dat infecties van het maagdarmkanaal, middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk minder voorkomen bij (langer) borstgevoede kinderen. Deze kinderen hebben ook vaker een hoger goed cholesterol (HDL) en lagere BMI. Hier een uitgebreid onderzoek dat laat zien dat borstvoeding belangrijk is tegen virussen en andere ziekteverwekkers. (Langer) borstgevoede kinderen krijgen waarschijnlijk minder last van astma, piepen op de borst en eczeem. Bovendien verbetert borstvoeding waarschijnlijk de intellectuele- en motorische ontwikkeling. Het is mogelijk dat borstvoeding beschermt tegen de ziekte van Crohn, atopie, diabetes en leukemie. Voor de moeder is er overtuigend bewijs dat het geven van borstvoeding beschermt tegen reumatische artritis en tegen borstkanker voor de overgang, ovariumkanker en diabetes-2. Hier vindt u een uitgebreid rapport (109 pag.). Recente onderzoeken Ļ bevestigen dat. Een ander onderzoek laat zien dat het ook beschermt tegen een herseninfarct later in het leven.

 • Jarenlang onderzoek heeft al aangetoond dat borstvoeding babyís beschermt tegen overgewicht en hartproblemen later in het leven, het geeft baby's met een hoger IQ (hier een onderzoek onder prematuren die dat bevestigt), baby's die veel minder kans hebben glutentolerantie en kinderen die beter met stress overweg kunnen. Baby's die minimaal 4 weken borstvoeding gehad hebben scoren later duidelijk beter op school. Borstvoeding zorgt voor een betere ontwikkeling van de hersenen en dat verschil is zelfs tot op veertienjarige leeftijd aanwezig. Minimaal 3 maanden borstvoeding geeft volgens onderzoek in vergelijking met flessenvoeding wel 3x minder kans op kinderen met ADHD, een ander onderzoek laat zien dat daardoor de kans op ontstekingen als jongvolwassene duidelijk minder is.

 • Wel meer dan honderd genen hebben een andere expressie bij de babyís met borstvoeding dan bij de babyís met flessenvoeding. Allemaal genen die te maken hebben met een goede ontwikkeling van de darmen en het immuunsysteem. Een ander onderzoek laat zien dat borstvoeding een gunstige invloed heeft op de bacteriesamenstelling in de keel en neus van babyís. Gunstige bacteriŽn gaan vaak samen met minder luchtweginfecties. Uit een studie blijkt dat baby's die borstvoeding hebben gehad tot zelfs op zesjarige leeftijd duidelijk minder kans hebben op een oor-, keel- of sinusinfectie. Hoe langer de borstvoeding gegeven werd hoe kleiner de kans. Uit een studie blijkt dat voeding rijk aan het omega-3 vetzuur DHA van de moeder en daardoor borstvoeding rijk aan DHA zorgt voor duidelijk beter cognitieve prestaties bij de baby's dit in tegenstelling tot borstvoeding met veel omega-6 vetzuren.

 • Een voorlopige studie laat zien dat het nemen van een vorm van vitamine B3 te weten nicotinamide riboside (NR) door de moeder tijdens de borstvoeding de kwaliteit van de melk duidelijk doet vergroten en voor de baby langdurige voordelen geeft.

 • Drie maanden of langer borstvoeding zorgt volgens onderzoek dat moeders die zwangerschapsdiabetes gehad hebben een veel kleinere kans hebben op het krijgen van diabetes type-2. Ook krijgen volgens een ander onderzoek hierdoor een duidelijk lagere kans op het krijgen van een hartaanval of beroerte en het doodgaan hieraan. Hier nog een grote studie dat bevestigt. Al minimaal 1 maand borstvoeding geven zorgt volgens een andere studie voor 23% minder kans op een beroerte.

 • Toch is er ťťn onderzoek dat concludeert dat de voordelen van borstvoeding duidelijk overdreven zouden zijn. Een analyse van dat onderzoek laat zien dat die conclusie toch niet helemaal juist zal zijn.

 • Bij pasgeboren baby's kan een duidelijk tekort aan vitamine B6 leiden tot overmatig teruggeven van (moeder)melk en tot stuipen.

 • Nu zijn goede bloedwaarden vitamine A bij de baby belangrijk omdat volgens onderzoek daardoor de kans op de ziekte van Alzheimer later in leven duidelijk verkleind kan worden.

 • De voeding van de moeder is ook belangrijk omdat daardoor bepaalde smaakstoffen doorgegeven worden met de moedermelk waardoor babyís al wennen aan bepaalde voeding. Ook de voeding tijdens de zwangerschap bepaalt al of babyís later bepaalde voeding lekker vinden of niet. Bijv. wortels(sap) tijdens de zwangerschap geeft babyís die vaak zonder problemen bij hun eerste vaste voedsel wortels eten. Beter geen transvetten in uw voeding om deze niet allen voor u slecht zijn doch ook voor de baby later in het leven, zij lijken de kans te vergroten op diabetes type-2.

 • Goede voeding om lactatieproblemen aan te pakken zijn o.m. venkel, sesamzaad, paardenbloem en anijs.

 • Tijdens de lactatieperiode beter geen alfalfa, salie of artisjokken eten. Met het nemen van pijnstillers of hoestwerende middelen met codeÔne is het ook oppassen omdat codeÔne in het lichaam omgezet wordt in morfine en bij sommige (tot 10%) vrouwen is die omzetting zodanig hoog dat deze morfine in de moedermelk komt met mogelijk nare gevolgen voor de baby. Beter ook niet teveel voeding met cafeÔne, zoals koffie, thee, cacao en frisdranken omdat een baby nauwelijks overweg kan met cafeÔne.

 • Een van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van een depressie is een sterk verhoogde waarde van de proteÔne cytokine die een rol speelt in de immuunafweer en bij ontstekingsreacties. Deze verhoging begint in de laatste drie maanden van de zwangerschap en de eerste maanden na de geboorte. Omega-3 vetzuren zoals EPA en vooral DHA zijn goede ontstekingsremmers die de kans op een depressie sterk kunnen verminderen. Stress doet ontstekingsreacties verder toenemen. Door borstvoeding te geven is er veel minder stress en daardoor minder kans op een depressie. Voorwaarde is wel dat de borstvoeding zonder ďtechnischeĒ problemen verloopt want anders wordt de stress juist groter met een averechts resultaat.

 • Volgens de laatste inzichten heeft de baby vanaf de geboorte iedere dag 10 mcg vitamine D nodig. (Dat is dubbel zoveel als nog steeds voorgeschreven wordt) Hier een onderzoek die dat nog eens bevestigt en het belang laat zien voor sterke botten en tegen overgewicht later in het leven.

 • Volgens onderzoek is het verstandig om bij borstvoeding vanaf dag 8 tot 3 maanden iedere dag de baby een supplement van 150 mcg vitamine K te geven.

 • Babyvoeding verrijkt met het omega-3 vetzuur DHA zorgt volgens onderzoek voor duidelijk betere cognitieve eigenschappen jaren later als kleuter.

 • Meer omega 3-vetzuren en minder linolzuur in de voeding van zuigelingen en jonge kinderen beschermt ze volgens onderzoek tegen overgewicht op latere leeftijd.

 • De ontwikkeling van coeliakie is gerelateerd aan de voeding die een kind vroeg in het leven krijgt zo blijkt uit een groots onderzoek. De onderzoekers suggereren dat het geleidelijk starten met de inname van kleine hoeveelheden gluten vanaf de leeftijd van 4 maanden en gedurende de periode waarin borstvoeding wordt gegeven, preventief werkt tegen coeliakie.

 • Gebruik beter GEEN babyflesjes die gemaakt zijn van polycarbonaat omdat die allemaal bisphenol-A bevatten. Bisphenol-A, hoe weinig ook is een gevaarlijke stof die kan migreren van de fles in de voeding en zorgt voor een slechtere ontwikkeling van de hersenen, lagere testosteronproductie bij mannelijke nakomelingen en mogelijk later borst- en prostaatkanker. Die migratie kan nog eens versnellen als deze fles ook nog eens in de magnetron opgewarmd wordt. De magnetron voor het opwarmen van de fles lijkt zonder meer niet goed, in goede ziekenhuizen doen ze dat ook al lang niet meer. Volgens onderzoek kunnen ook bisphenol vrije babyflesjes hormoon verstorende stoffen bevatten die ook kunnen migreren naar de voeding. De veel gebruikte babyfles van Avent bijvoorbeeld bevat hormoon verstorend polyethersulfon (PES) die zeker bij verwarming ook in de voeding terecht komt. Alleen bij flessen van de merken Topas en Zeonor kunnen geen stoffen uit het flesmateriaal in de voeding migreren. Onderzoek laat ook zien dat zelfs weinig blootstelling aan BPA als zuigeling de kans op voedselallergieŽn later in het leven duidelijk kan vergroten. Een ander onderzoek laat zien dat BPA de darmflora van de zuigeling zeer nadelig kan veranderen. Meer onderzoeken over BPA. 

 • Alhoewel de kans op wiegendood zeer klein is kan de kans op wiegendood worden met 60% worden verlaagd als er niet gerookt en alcohol gedronken wordt tijdens de zwangerschap en daarna. Dit geldt niet alleen voor de moeder doch rook in huis is taboe. Door ventilatie van de babykamer kan de kans nog eens met 70% verminderd worden. Verder zijn; geen buikligging, het gebruik van een fopspeen en geen te warme kamer, tips om de kans verder te reduceren. Vermijd ook het samen slapen met de baby, hierdoor verhoogt de kans op wiegendood volgens onderzoek met wel 500%. Minimaal de eerste maand alleen maar borstvoeding doet de kans op wiegendood ook aanzienlijk afnemen. De laatste wetenschappelijke adviezen vindt u hier. Het lijkt ook belangrijk volgens onderzoek om babysitters de juiste instructies te geven zodat de kans op wiegendood niet verhoogd wordt.

 • Pas op bij pasgeboren baby's, de eerste tijd beter niet de huid schoonmaken met olijf- of zonnebloemolie. Volgens onderzoek kan dan de gezonde huid verzwakt worden.

 • Pas op met vochtige babydoekjes, die zijn volgens onderzoeken gevaarlijker dan je zou denken. Ze bevatten bijna allemaal ongewenste ingrediŽnten, stoffen die op de billetjes achterblijven en zo tot allergische reacties kunnen leiden.

 • Doorgaans worden fopspenen die gebruikt worden bij baby's schoon gemaakt onder de waterkraan of in water gekookt. Uit een Zweedse studie onder 184 kinderen die vanaf de geboorte gevolgd werden blijkt dat er wellicht een betere methode is, het schoon zuigen in de mond van een ouder. Deze methode geeft de baby op latere leeftijd wel drie keer minder kans op een allergie als eczeem. Deze methode zorgde ook voor minder infecties van de ademhalingswegen bij de kinderen. Het gebruik van een fopspeen op zich bleek geen effect te hebben op het krijgen van allergieŽn.

 • Uit een Canadese studie kan geconcludeerd worden dat het wellicht verstandiger is vaccinaties bij babyís niet te starten bij 2 maanden doch bij 4 maanden. Hierdoor is de kans op het krijgen van astma als zevenjarige bijna 60% kleiner. Onderzoek laat zien dat extra vitamine C voor en na een vaccinatie zeer belangrijk kan zijn.

 • Na de lactatieperiode kunnen ouders hun kinderen beter geen gepureerde babyvoeding geven, de kinderen kunnen daardoor later erg kieskeurig worden als het om eten gaat zegt de deskundige Gill Rapley van Unicef. Volgens haar kunnen moeders hun baby's gedurende de eerste zes maanden het beste alleen borstvoeding of melk uit de fles geven. Andere voeding, zoals fruithapjes, zouden in deze periode alleen maar meer kwaad dan goed doen. Na het eerste halfjaar kan een kind, met of zonder tandjes, vaste voeding verteren. Ouders moeten daar vooral gebruik van maken, zegt Rapley. De gepureerde prakjes die met een lepeltje naar binnen worden geschoven, vertragen de ontwikkeling van een kind alleen maar omdat het niet leert kauwen. Kinderen die veel uit potjes eten, hebben vaker last van obstipatie en hebben minder snel een verzadigd gevoel. Daardoor zouden ze een groter risico lopen om later teveel te gaan eten. Meer hierover. Onderzoek laat ook zien dat het geven van vaste voeding voor de vierde maand de kans op overgewicht later als kind.

 • De samenstelling van de eerste voeding als baby na de borst- en flesvoeding blijkt belangrijk te zijn voor de rest van zijn leven. Koolhydraatrijke voeding ( en veel kant en klare babyvoeding is koolhydraatrijk) geeft een sterke kans op overgewicht in de rest van het leven welke op latere leeftijd maar zeer moeilijk te bestrijden is.

 • Pas dus op met kant en klare (baby)voeding. Zelf maken van verse producten is makkelijk, simpel en gezond. Zo vermijd u ook alle minder gezonde kleur- en smaakstoffen waardoor kinderen bijv. alleen nog "aardbeien" uit een potje lekker vinden en echte aardbeien niet. Geef de baby ook zoveel mogelijk (vette) vis dat is o.m. goed tegen het ontwikkelen van eczeem, astma en een piepende ademhaling later in het leven.

 • Heel belangrijk is om babyís die beginnen met het wennen aan vast voedsel liefst zoveel mogelijk verse groenten en fruitļ te geven en zeker geen zoet voedsel. Belangrijk is een voedingspatroon voor de peuter vast te houden tot de leeftijd van zeker 5 jaar want tussen het derde en vijfde levensjaar blijken de voorkeuren voor bepaalde voeding gevormd te worden.

 • Het eten van vis als baby kan de kans op allergieŽn tot zelfs op 12 jarige leeftijd duidelijk verminderen. Bij al 2x per maand vis eten als baby bleek volgens onderzoek de kans later tot 12jarige leeftijd op eczeem 22% en op hooikoorts 26% minder te zijn.

 • Uit een studie onder baby's van 6 tot 9 maanden blijkt dat iedere dag een ei zorgt voor een betere groei en de kans op een groeistoornis met wel de helft kan verminderen.

 • In de eerste drie levensjaren wordt het immuunsysteem van nul opgebouwd tot een volwaardige verdediger tegen allerlei ziektes later in het leven. Daarom moet in die periode allerlei milieufactoren, zoals chemicaliŽn, medicijnen en andere milieuverontreinigingen zoveel mogelijk vermeden worden. Oppassen daarbij is wel dat het kind niet in een steriele omgeving opgroeit waar het bijv. niets meer in zijn mond mag pakken, waaronder ook vuil. Want deze instinctieve gewoonte zorgt weer voor een versterking van het immuunsysteem. (Uit een Filipijnse studie onder ruim 3.300 kinderen die vanaf de geboorte 22 jaar gevolgd werden blijkt dat een te schone omgeving veel meer kans geeft op ernstige ziektes later in het leven. Kinderen opgevoed in een ďnormaleĒ omgeving bleken 85% minder ontstekingsmarkers in het bloed te hebben dan een doorsnee Amerikaan of Europeaan. Deze ontstekingsmarkers zijn voorboden van ernstige ziektes zoals hart- en vaatziekte.) Ook een huisdier lijkt volgens onderzoek goed voor de gezondheid van de baby. Vooral het hebben van een hond en in duidelijk mindere mate een kat blijkt babyís te beschermen tegen ademhalingsproblemen en infecties. Hier nog eens een onderzoek die dat bevestigt, en hier nog maar een.

Kijk verder bij baby en peuter.

 

 


 

ļĻ≤ Belangrijke samenvattingen uit Voeding Tips

 

ļ Het is beter fruit niet te schillen.

Was wel altijd eerst de schil. In de schil zitten veel nuttige (bioactieve) voedingsstoffen die verloren gaan als we het fruit schillen. Schillen helpt ook niet echt om bestrijdingsmiddelen te verwijderen want die kunnen ook verder in het product zitten dan de schil. Meestal zijn de middelen al afgebroken als de producten op de markt komen.

 

Ļ Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vis alleen de goede eigenschappen behoudt als die op de juiste manier bereid wordt. De goede manier van vis bereiden: koken of stoven of bakken in de oven. Niet de juiste manier is frituren of  bakken, of het eten van vissticks daardoor kan gezonde vis zelfs ongezond worden. Vis liefst ook niet combineren met nitraatrijke groente. (zoals bijv. sla) en ter bestrijding van mogelijke vervuiling met kwik het eten van vis combineren met speciale voeding. Ook is niet alle vis gezond, zo lijken de gekweekte soorten tilapia en meerval nauwelijks omega-3 vetzuren en veel omega-6 vetzuren te bevatten, niet echt gezond dus.

 

 

Koolsoorten en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, witte kool en bloemkool, kan men het beste na het wassen en snijden 2 dagen bewaren alvorens te koken en te eten daardoor wordt het aantal gezonde voedingstoffen verveelvoudigd. Het in water koken van van deze groenten doet in 30 minuten 60-80% van de belangrijkste bioactieve stoffen verdwijnen. Bij 5 minuten stomen of roerbakken (in bijv. olijfolie) blijven deze stoffen nagenoeg behouden.

 

(10-06-2019)

                                                                    Printen