Home / Nieuws / ...

 

Klein beetje bewegen helpt al tegen hart- en vaatziektes
Per week een klein beetje bewegen doet het risico op coronaire hartziekte al met 14% verminderen ten opzichte van mensen die helemaal niet bewegen. Dat schrijven Sattelmair en collega’s in Circulation (2011; epub 1 augustus). Zij sloten in hun meta-analyse 9 onderzoeken in die het effect van bewegen (als primaire preventie) op het risico op coronaire hartziekten konden kwantificeren. De richtlijn in de VS is om minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen, en 300 minuten voor extra ‘bescherming’. In de 150-minutengroep was het risico 14% kleiner (relatief risico (RR): 0,86; 95%-BI: 0,77-0,96); tweemaal zolang bewegen deed het relatieve risico op hartziekte 20% dalen (RR: 0,80; 95% BI: 0,74-0,88). Het meest opvallend is dat de helft bewegen van wat werd aangeraden ook helpt. Het verstoken van 275 kcal per week (dat staat gelijk aan iets meer dan een uurtje lopen) levert evenveel daling van het relatieve risico op als volgens de norm bewegen.
Overigens blijken al die effecten seksespecifiek: mannen die basaal bewegen hebben 9% minder risico en pas als ze 5 keer langer bewegen dan minimaal daalt hun risico met 21%. Vrouwen met basaal beweeggedrag hebben al een 20% lager risico dan hun zittende seksegenoten en bij 300 minuten bewegen hebben ze 28% minder risico.
Al die opgepompte mannelijke fanatieke wielrenners, hardlopers, roeiers, spinners en fitnessers mogen dan geloven dat ze heel gezond zijn, netto is het effect van al dat zweten nauwelijks groter dan van hun slome collega’s. ‘Als u maar beweegt, hoeveel doet er niet toe’ zou dus de boodschap in de spreekkamer moeten zijn.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:C1040 (Augustus 2011) 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: