Home / Nieuws / ...

 

Pittig eten gaat samen met minder sterfte
Een hete peper door het eten zou best wel eens heel heilzaam kunnen zijn, zo laat een grote Chinese studie in The British Medical Journal zien. Het commentaar tempert het enthousiasme.
Een direct verband is niet aangetoond, waarschuwt het persbericht van The BMJ meteen, want het is nog maar een observationele studie. Maar de gegevens van een grote Chinese biobank wijzen positief in de richting van de hete pepers. Data laten zien dat de sterfte 10-14 procent lager ligt bij mensen die tenminste een pittige maaltijd per week eten. 
De onderzoekers hebben hiervoor de gegevens geanalyseerd van bijna vijfhonderdduizend mensen van 30 tot 79 jaar. Ze zijn geïncludeerd tussen 2004 en 2008, en gevolgd tot 2013. Deelnemers met kanker, hartziekten of beroertes zijn uitgesloten. De onderzoekers onderzochten de sterfte aan alle oorzaken en zetten die af tegen eetgewoonten die deelnemers bij inclusie rapporteerden. 
Hieruit bleek dat er een 10 procent lagere sterfte was bij de mensen die aangaven zeker een keer per week een pittige maaltijd te nuttigen, vergeleken met de liefhebbers van milde maaltijden. Mensen die drie of meer dagen van de week pittig aten, zagen zelfs 14 procent minder sterfte. Het effect bleef zichtbaar na correctie voor vertekenende risicofactoren. 
De deelnemers bleken hun maaltijd vooral pittig te maken met verse en gedroogde Spaanse peper. De onderzoekers vermoeden daarom dat de capsaïcine in de pepers heilzaam werkt. Eerder onderzoek heeft ook al gunstige effecten van capsaïcine laten zien. 
Maar dagelijks hete peper op het menu, zo ver is het nog niet, volgens commentator Nita Forouhi van de universiteit van Cambridge. Laten we eerst maar eens uitzoeken of de peper niet een marker is voor andere dieet- of leefstijlgewoonten, relativeert zij. 
Bron: Medisch contact
Het artikel in The BMJ
Het commentaar (Augustus 2015)


 



Printen

 

 

Reacties: