Home / Nieuws / ...

 

Kankerverwekkende stoffen en zwangerschap
Twee studies waaruit blijkt dat blootstelling aan of inname van kankerverwekkende stoffen tijdens de zwangerschap nadelige gevolgen heeft voor de baby later in het leven. Uit de Europese studie blijkt dat blootstelling tijdens de zwangerschap aan de verschillende kankerverwekkende stoffen de kans op kinderkanker bij de nakomeling duidelijk doet vergroten. In de tweede, Amerikaanse studie blijkt dat blootstelling tijdens de zwangerschap aan de kankerverwekkende PAK’s (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen) de ontwikkeling van de hersenen bij de baby danig kan verstoren. PAK's kunnen ingeademd worden als gevolg van bijv. uitlaatgassen van diesels of andere verbrandingsgassen maar ook met de voeding, bijv. bij het met (te) hoge temperaturen bakken (barbequen) van vetten in de voeding.
De studies ¹ ². (September 2015)


 

Kankerverwekkende stoffen in voeding tijdens de zwangerschap mogelijke oorzaak kinderkanker 
Kanker bij kinderen is zeldzaam, maar wel een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij jonge kinderen. Wereldwijd zijn naar schatting 175.000 nieuwe gevallen van kanker bij kinderen van 0-14 jaar, dit aantal stijgt elk jaar licht. Over de mogelijke oorzaken is nog weinig bekend. Een Europees onderzoeksproject onder leiding van Jos Kleinjans, hoogleraar milieugezondheidskunde aan de Universiteit Maastricht, onderzocht de relatie tussen kankerverwekkende stoffen in de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap en het risico op het ontstaan van kanker bij kinderen. Zij vonden duidelijke aanwijzingen dat blootstelling aan kankerverwekkende stoffen tijdens de zwangerschap het risico op kanker vergroten. Deze relatie was het duidelijks bij leukemie en met name bij jongens. De bevindingen werden gepubliceerd in het British Medical Journal.
De onderzoekers uit Maastricht en 25 partneruniversiteiten in meerdere Europese landen onderzochten navelstrengbloedmonsters van 1151 pasgeboren baby’s op de aanwezigheid van stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn zoals dioxinen, dioxineachtige PCB’s, acrylamide, PAK’s (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen), acrylamide en nitrosamines. Ook werd onderzocht of deze stoffen de placenta kunnen passeren. De conclusie was dat de placenta geen bescherming biedt tegen blootstelling van kankerverwekkende stoffen in voeding en dat de foetus tijdens de zwangerschap blootgesteld wordt aan deze stoffen. Deze stoffen werden dan ook daadwerkelijk in het navelstrengbloed aangetroffen.
Veroorzaakt deze blootstelling ook kanker bij kinderen? Om deze vraag te beantwoorden werden moleculaire veranderingen die wijzen op tumorvorming gemeten in de navelstrengbloedmonsters. De onderzoekers vonden een hogere gevoeligheid voor blootstelling voor kankerverwekkende stoffen, vooral bij jongens en met name voor leukemie. Dit zou kunnen verklaren waarom leukemie vaker voorkomt bij jongens dan bij meisjes. Jos Kleinjans: “Deze onderzoeksresultaten laten zien dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen kankerverwekkende stoffen in voeding en het risico op het ontstaan van kanker bij kinderen. Wij hebben echter naar nog maar een beperkt aantal stoffen gekeken. Er is dus nog meer onderzoek nodig. Dit vindt momenteel plaats in het kader van het EU project Exposomics waar wij ook aan bijdragen.”
Het is onmogelijk voor zwangere vrouwen om alle kankerverwekkende stoffen weg te laten uit hun voeding, ze kunnen hoogstens bepaalde stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend zijn zoveel mogelijk proberen te vermijden. Bijvoorbeeld door zwarte randjes of zwarte korstjes die ontstaan bij de bereiding van eten te vermijden en gefrituurde producten niet te vaak te eten en vooral niet té lang te frituren. Het belangrijkste advies voor zwangere vrouwen blijft om gevarieerd te eten en niet te roken en drinken tijdens de zwangerschap. Ook voedselfabrikanten kunnen een steentje bijdragen door op de kwaliteit van hun grondstoffen te letten en bijvoorbeeld chips en friet te maken van aardappelrassen waarin van nature minder suikers voorkomen. 
Bron: Universiteit Maastricht

 

Effects of Prenatal Exposure to Air Pollutants (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons) on the Development of Brain White Matter, Cognition, and Behavior in Later Childhood - According to this article in JAMA Psychiatry 2015, the study detected a dose-response relationship between increased prenatal polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH) exposure measured in the third trimester but thought to be an index exposure for all of gestation. Reductions of the white matter surface in later childhood that were confined almost exclusively to the left hemisphere of the brain involving almost its entire surface. The cohort studied was from the fetal period to ages 7 to 9 in a community based setting. They detected a dose-response relationship between increased prenatal PAH exposure (measured in the third trimester but thought to index exposure for all of gestation) and reductions of the white matter surface in later childhood that were confined almost exclusively to the left hemisphere of the brain. The authors concluded that these "findings suggest that prenatal exposure to PAH air pollutants contributes to slower processing speed, attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms, and externalizing problems in urban youth by disrupting the development of left hemisphere white matter, whereas postnatal PAH exposure contributes to additional disturbances in the development of white matter in dorsal prefrontal regions'.
Comment: I remember traveling abroad to Europe and Asia in the 70's where diesel fuel was largely used and thinking that this stuff can't be good for us. Well, not only does it contribute to birth defects, cancer and reproductive problems, but affects brain development in-utero which translates to cognitive function deficits later in life. Talk about being born behind the eight ball! PAH's are also used to make dyes, plastics and are found in pesticides. They also are used in the manufacturing of some medicines. The most common way of entering the body is through breathing where they are highly absorbed, but may also be absorbed through the skin or ingested in contaminated food or water. Fumes from vehicle exhaust, coal, coal tar, asphalt, wildfires, agricultural burning and hazardous waste sites are all sources of exposure. These compounds tend to hang out in fatty tissue and can quickly build up again once eliminated. While they can cause considerable morbidity, they are also relatively easy to eliminate through a detox program.

 

De door de computer vertaalde Engelse tekst (let op: gelet op de vaak technische inhoud van een artikel kunnen bij het vertalen wellicht vreemde en soms niet helemaal juiste woorden en/of zinnen gevormd worden)

 

Effecten van prenatale blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) over de ontwikkeling van de hersenen witte stof, Cognitie en Gedrag in Later Childhood - Volgens dit artikel in JAMA Psychiatrie 2015, de studie ontdekte een dosis-respons relatie tussen verhoogde prenatale polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) blootstelling gemeten in het derde trimester, maar vermoedelijk een index belichting voor alle dracht zijn. Verlagingen van de zaak oppervlak in latere kindertijd wit dat bijna uitsluitend werden beperkt tot de linker hersenhelft waarbij vrijwel het gehele oppervlak. De cohort studie was van de foetale periode leeftijden 7-9 in een gemeenschap instelling, gebaseerd. Ze ontdekte een dosis-respons relatie tussen verhoogde prenatale PAK blootstelling (gemeten in het derde trimester, maar dacht te indexeren blootstelling voor alle van de dracht) en vermindering van de zaak oppervlak witte later in de kindertijd, dat bijna uitsluitend werden beperkt tot de linker hersenhelft . De auteurs concludeerden dat deze "bevindingen suggereren dat prenatale blootstelling aan PAK luchtverontreinigende stoffen draagt bij aan lagere verwerkingssnelheid, attention-deficit / hyperactivity disorder symptomen, en externaliserende problemen in de stedelijke jeugd door het verstoren van de ontwikkeling van de linker hersenhelft witte stof, terwijl postnatale PAK blootstelling draagt extra verstoring van de ontwikkeling van witte stof in dorsale prefrontale regio's.
Commentaar: Ik herinner me het buitenland reizen naar Europa en Azië in de jaren 70, waar diesel grotendeels werd gebruikt en denken dat dit soort dingen niet goed voor ons kunnen zijn. Welnu, niet alleen bijdragen tot aangeboren afwijkingen, kanker en vruchtbaarheidsproblemen, maar beïnvloedt de hersenontwikkeling van de baarmoeder wat neerkomt op cognitieve functie stoornissen latere leeftijd. Praten over het geboren achter de bal acht! PAK's worden ook gebruikt om kleurstoffen, plastieken en worden gevonden in pesticiden. Ze worden ook gebruikt bij de productie van sommige geneesmiddelen. De meest voorkomende manier van het invoeren van het lichaam via de ademhaling waar ze sterk worden geabsorbeerd, maar kan ook worden opgenomen door de huid of ingenomen in besmet voedsel of water. Dampen van uitlaatgassen, steenkool, teer, asfalt, bosbranden, de landbouw en de verbranding van gevaarlijk afval sites zijn alle bronnen van blootstelling. Deze verbindingen hebben de neiging om te hangen in vetweefsel en kan snel weer op te bouwen keer geëlimineerd. Terwijl zij aanzienlijke morbiditeit kunnen veroorzaken, zijn ze ook relatief gemakkelijk te verwijderen door een detox programma.

Printen

 

 

Reacties: