Home / Nieuws / ...

 

Borstkanker en chemotherapie?
Veel meer borstkankerpatiŽnten kunnen zonder chemotherapie
Op geleide van de uitkomsten van een 21-genen assay kan een grote groep vrouwen met borstkanker gevrijwaard blijven van belastende chemotherapie. Dat blijkt uit een trial waarvan de uitkomsten zijn gepubliceerd door Joseph Sparano e.a. in NEJM. Volgens de onderzoekers gaat het om ongeveer 70 procent van de patiŽnten die zijn gediagnosticeerd met de meest voorkomende van borstkanker. 
Sparano e.a. brachten bij 10.273 vrouwen met borstkanker (hormoonreceptor positief, HER-2 negatief) de activiteit van de genen in kaart, die wordt uitgedrukt in een score tussen 0 en 100.
Uit eerdere studies is bekend dat een lage score (10 of lager) betekent dat vrouwen geen chemotherapie nodig hebben; bij een score van hoger dan 25 is dit juist wel het geval. De meeste vrouwen vallen echter in het interval 11 tot 25. De trial van Sparano e.a. laat zien dat deze vrouwen, zeker als in de leeftijdsklasse van 50 tot 75 jaar vallen geen baat hebben bij deze behandeling. Voor vrouwen jonger dan 50 gaat dat op bij een score van 15 of lager.
Bron: Medisch Contact
De studie. (Juni 2018)Printen

 

 

Reacties: