Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij borstkanker:  

 Sojabonen *

 Tomaten

Vis (vette)

Appels (+ schil)

Bloemkool

Walnoten

Sinaasappel

Ananas

Kiwi

Linzen

Broccoli

(Zuur)kool

Lijnzaad

Avocado

Balsempeer

Tempeh

Mandarijnen 

(Volkoren) tarwegranen

 

Gezonde kruiden bij borstkanker:

 

 Rode klaver

 Paardenbloem

 Zoete alsem

Kurkuma

Zoethout

 

Goede supplementen bij borstkanker:

 

 Bijenpollen

 

Gezonde nutriŽnten bij borstkanker:

 

Alfa-linoleenzuur

Omega-3 vetzuren

Vitamine D

Vitamine E (alpha TOS)

Vezels

Indolen (DIM)

Sulforafaan

Apigenine

Acidophilus

Foliumzuur

Gamma-linoleenzuur

Vitamine C

EssentiŽle vetzuren

Jodium

 

Opmerkingen:

 

Borstkanker komt niet alleen bij vrouwen maar ook bij mannen voor, doch het aantal mannen met borstkanker is nog geen 1% van het aantal vrouwen met borstkanker.

Familiaire belasting zegt, volgens onderzoek, weinig over het verloop van de ziekte.

Langdurige verstoring van het dag-en-nachtritme, bijv. door regelmatige nachtdiensten, lijkt volgens Nederlands onderzoek de kans op borstkanker duidelijk te vergroten. Doet u regelmatig nachtdiensten volg dan de adviezen hieronder bij Ter voorkoming.

(Trouwens nachtdiensten doen ook de kans op overgewicht en diabetes type-2 duidelijk vergroten)

Uit een kleine studie blijkt dat wellicht ook een virus kan bijdrage aan het ontstaan van borstkanker. Het betreft het retrovirus bovine leukaemia dat veel in rundvlees en melk gevonden wordt. De onderzoekers vonden dit virus in 38% van het rundvlees en in 84% van de koemelk. Bij 59% van de vrouwen met borstkanker in de studie werd in het borstweefsel dit virus aangetroffen. Ook bij 29% van gezonde vrouwen werd het virus aangetroffen, wat door de lange incubatietijd verklaard zou kunnen worden. Pasteuriseren of koken en bakken doet het virus doden doch het kan wel actief blijven als bijv. rundvlees niet goed doorbakken wordt.

Steeds meer studies laten het belang zien van een gezonde darmflora voor een goede gezondheid. Alhoewel de meeste bacteriŽn in de darmen zitten bevinden zich ook bacteriŽn in de rest van het lichaam. Uit een studie blijkt nu voor het eerst dat het borstweefsel een eigen microbioom heeft, zeg maar een eigen bacteriewereld. Uit de studie blijkt verder dat bij borstkanker er een duidelijke onbalans is in de bacteriewereld in het borstweefsel. Een onbalans, zo zeggen de onderzoekers, die wellicht met probiotica voorkomen of hersteld kan worden. Een andere studie laat zien dat yoghurt kan zorgen voor meer goede bacteriŽn in het borstweefsel en zo de kans op borstkanker verminderen.

 

Een mogelijke aanwijzing voor het ontstaan van borstkanker zijn overmatig en sterk ruikende oksels en veel nat, plakkerig en irriterend oorsmeer.

 

Bepaalde factoren kunnen van belang zijn in de keuze van de juiste voedingstoffen bij borstkanker.

Hormonen, vooral oestrogeen en progesteron controleren de groei van normale borstcellen door zich te vestigen in speciaal gereserveerde plaatsen in de cel: de zgn. receptoren. Als borstkankercellen ook dergelijk gereserveerde plaatsen hebben, lijken ze wat dat betreft op de normale borstcellen. Deze kankercellen worden oestrogeen-positief (ER+) of progesteron-positief (PR+) genoemd, in het algemeen ook wel receptor-positief.

Verder is er in de borstkankercel de receptor HER2/Neu (ook genaamd ErbB-2 of ERBB2). Als deze positief is wordt door de verhoogde expressie de kankercel gestimuleerd.

Uit onderzoek blijkt dat ca. 70% van de vrouwen met borstkanker ER+ zijn, 20% zijn HER2+ en 10-15% zijn Triple negatief. Bij mannen met borstkanker is dat; 99% zijn ER+, 7% zijn HER2+ en 1% is triple negatief.

 

Als er door studies sterke indicaties zijn dat bepaalde voedingstoffen ook op deze positieve receptoren kunnen inwerken staat dat vermeld.

 

Volgens onderzoek doet het merendeel van de vrouwen met borstkanker hun voeding aanpassen met o.m. supplementen en alternatieve therapieŽn. Bij vrouwen met borstkanker zonder uitzaaiingen ondergaat zelfs 11% van de vrouwen geen (geadviseerde) chemokuur en 64% ondergaat die kuur niet als de keuze aan de patiŽnt wordt gelaten.  

 

Voor alle vrouwen die klaar zijn met hun behandeling van borstkanker is een zelfhulpwebsite, Op adem na borstkanker, ontwikkeld. Op adem na borstkanker ondersteunt emotioneel herstel na de behandeling van borstkanker en heeft twee doelen: het afnemen van mogelijke klachten als gevolg van borstkanker en het toenemen van eigen kracht en mogelijkheden. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat vrouwen met toegang tot Op adem na borstkanker sneller emotioneel herstellen.

Uit twee studies blijkt het belang van het beoefenen van tai chi en acupunctuur voor zij die borstkanker gehad hebben. Na borstkanker komen slaapproblemen nog al eens voor met als gevolg dat ontstekingen worden bevorderd waardoor weer de kans op opnieuw borstkanker of hart- en vaatziektes vergroot. Tai chi zo blijkt uit de eerste studie blijkt die ontstekingen tegen te gaan. Uit de andere studie blijkt het belang acupunctuur tegen gewrichtspijnen. Een andere studie laat zien dat electro-acupunctuur goed werk kan doen tegen opvliegers, beter dan het hiervoor gebruikte medicijn gabapentine.

PatiŽnten die borstkanker in een vroeg stadium hebben gehad, krijgen soms nog minimaal vijf jaar, nadat ze hiervoor zijn behandeld, aanvullende hormoontherapie. Dat is nodig om de kans dat een tumor terugkeert, te verkleinen. De eerste twee tot drie jaar wordt vaak het medicijn tamoxifen voorgeschreven, waarna bij postmenopauzale patiŽnten een periode volgt met toediening van zogeheten aromataseremmers. Dergelijke medicatie moet echter dagelijks worden ingenomen en is niet vrij van bijwerkingen, zoals gewrichtspijn, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Volgens onderzoek doet een hormoontherapie ook de kans op een depressie, diabetes, osteoporose of hart- en vaatziektes verhogen, belangrijk zijn dan de adviezen bij de betreffende aandoeningen. Het gebruik van hormoontherapie, vijf jaar na behandeld te zijn voor borstkanker in een vroeg stadium, heeft in de meeste gevallen nauwelijks toegevoegde waarde. Onnodige bijwerkingen, waaronder gewrichtspijn en stemmingswisselingen, kunnen voorkomen worden door de duur van de therapie te verkorten. Dat blijkt uit onderzoek bij bijna tweeduizend patiŽnten, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Oncology.

Wel belangrijk is om de rest van het leven onderstaande adviezen ter harte te blijven nemen want volgens onderzoek kan ER+ borstkanker tot wel 20 jaar later terugkeren. De kans hierop is sterk afhankelijk van de ernst van de primaire kanker.

 

Bij borstkanker:

 

Voeding

Omdat met een verkeerde bereiding van voeding ook belangrijke voedingstoffen verloren kunnen gaan of ongewenste, slechte stoffen gevormd kunnen worden vindt u bij Tips belangrijke aanwijzingen om dit te voorkomen. Neem duidelijk minder koolhydraten en ook wat minder vet in de voeding, behalve de complexe koolhydraten en meer eiwitten. Vermijd gefrituurd, gegrild, gerookt of gebarbecued voedsel. Neem wel voeding met dagelijks fruit, vooral rode appels en blauwe bosbessen, veel groenten in het bijzonder en liefst dagelijks kruisbloemige groenten en kruiden als selderie, peterselie of tijm. Gebruik ook veel olijfolie en zet regelmatig paddestoelen en vette vis op het menu.

Leefstijl

Elke dag minimaal 30 minuten bewegen.

Goede nachtrust.

Vermijd alcohol en roken.

Supplementen

Heel belangrijk zijn nu goede bloedwaarden vitamine D.

Sulforafaan lijkt onmisbaar bij de behandeling van borstkanker.

Zo nodig in plaats van de vette vis neem extra omega-3 vetzuren.

3 of 4 keer per week aspirine (van ca. 80 mg) lijkt ook belangrijk. (wordt niet aangeraden als ook bloedverdunners gebruikt worden).

 

Voor meer uitgebreide onderbouwing klik hier...

 

Aandachtspunten:

Ter voorkoming:

 

MammografieŽn kunnen goed zijn, doch niet te vaak, zeker op jongere leeftijd niet zo blijkt uit een paar studies. Een belangrijke conclusie van een brochure van de Britse NHS (National Health Service) van sept. 2013 is dat er per 100 mammografieŽn 4 "positieve" resultaten zijn waarvan slechts 1 vrouw daadwerkelijk borstkanker heeft. Dit kan leiden tot stress, spanningen en vaak onnodige behandelingen. In een grote Deense studie van juli 2015 wordt dit nog eens bevestigd. Van de 5 "positieve" resultaten heeft slechts 1 vrouw daadwerkelijk borstkanker doch worden alle vijf vrouwen behandeld. Uit een grote en langjarige Amerikaanse studie van augustus 2015 blijkt dat het al dan niet behandelen van borstkanker, stadium 0, geen verschil geeft op de uitkomsten op langere termijn, ook niet op de overlevingskans. Wellicht is het beter bij een "positief" resultaat eerst onderstaande adviezen te volgen en enige maanden later een nieuwe screening te laten uitvoeren.

X Het voorkomen van borstkanker begint volgens deskundigen al vanaf de leeftijd van 2 jaar met o.m. veel bewegen en geen overgewicht.

X Dagelijks 5 porties groenten en fruit doet volgens onderzoek de kans op borstkanker en zeker agressieve vormen duidelijk afnemen.

X Dagelijks een supplement vitamine D doet de kans op borstkanker duidelijk dalen. Iedere dag 10 mcg vitamine D verlaagt de kans al met bijna een kwart. Lage bloedwaarden vitamine D (< 20 ng/ml) doen volgens onderzoeken de kans op agressieve borstkanker met een factor 8 verhogen. Volgens een ander onderzoek is voor Arabische vrouwen die verhoogde factor tussen de 4 en 6x. Hier nog onderzoeken Ļ laten zien dat hoge bloedwaarden vitamine D de kans op borstkanker wel met 80% kunnen doen afnemen en dat geld zeker voor vrouwen boven de 50 zo laat een andere studie zien.

X Regelmatig (groene en/of oolong) thee en koffie drinken en veel bewegen is heel effectief om borstkanker te voorkomen.

X Voeding rijk aan olijfolie, liefst in combinatie met een mediterraan dieet geeft een duidelijk lagere kans op borstkanker. Een mediterraan dieet, regelmatig een granaatappel(sap) en het vermijden van kant en klare voeding doet de kans op borstkanker aanzienlijk afnemen. Uit een studie onder ruim 4.200 vrouwen, in de leeftijd van 60 jaar en ouder, blijkt dat een mediterraan dieet, met veel extra virgin olijfolie, de kans op borstkanker duidelijk doet verlagen. Een andere studie uitgevoerd onder makaken, omdat eerder vastgesteld was dat borstweefsel zijn eigen microbioom heeft werd in deze studie gekeken naar verschillen in het microbioom bij of een westers dieet of een mediterraan dieet. Het meer mediterraan dieet zorgde voor een een flink beter microbioom met o.m. wel 10x meer gezonde bacteriŽn waardoor de kans op borstkanker aanzienlijk zal verminderen.

X Uit een studie onder 42.000 vrouwen die ruim 7 jaar gevolgd werden blijkt dat het eten van meer gevogelte, zoals kip en minder rood vlees de kans op borstkanker duidelijk doet afnemen. De vrouwen in de studie die het meeste rood vlees aten bleken wel 23% meer kans te hebben op borstkanker dan zij die het minst rood vlees aten. Het eten van gevogelte daarentegen deed de kans op borstkanker met wel 15% verlagen en de kans werd nog kleiner als meer rood vlees vervangen werd door gevogelte.

X Iedere dag groene thee en 10 gram champignons blijken volgens een studie borstkanker wel met 90% te kunnen voorkomen. Hier een analyse die bevestigt dat zij die dagelijks paddenstoelen eten, de beste bescherming hebben tegen kanker, vooral tegen borstkanker

X Dagelijks 50 gram walnoten doen de kans op borstkanker flink verminderen.

X Het regelmatig eten van voeding met lignanen doet de kans op hormoongevoelige borstkanker duidelijk verminderen. Lignanen behoren tot de familie van fyto-oestrogenen die ruim aanwezig zijn in o.a. lijnzaad en volkoren granen.

X Voeding rijk aan kurkuma gecombineerd met zwarte peper doet de kans op (borst)kanker duidelijk afnemen en pakt kankerstamcellen aan.

X De bioactieve stof sulforafaan uit broccoli pakt kankerstamcellen aan waardoor borstkanker voorkomen kan worden. Hier nog een studie die laat zien hoe broccoli samen met groene thee dit aanpakt.

X De bioactieve stof xanthohumol in hop lijkt de kans op zowel prostaatkanker als borstkanker in het bijzonder receptor-positieve borstkanker te kunnen verminderen.

X Wellicht kan het eten van mango's borstkanker voorkomen en bestrijden.

X Het regelmatig eten van vette vis rijk aan omega-3 vetzuren doet de kans op alle types borstkanker en zeker het triple negatieve type flink verminderen. Zo ook dagelijks een supplement van omega-3 vetzuren zo blijkt uit een studie, en dat met een zelfde resultaat als het medicijn Evista. Het zullen vooral de omega-3 vetzuren uit vis zoals EPA en DHA zijn die borstkanker tegengaan en niet het plantaardige omega-3 vetzuur ALA zo blijkt uit een studie. Voeding rijk aan omega-3 vetzuren en minder omega-6 vetzuren kan niet alleen zorgen voor een duidelijk lagere kans op borstkanker, bij borstkanker zorgen omega-3 vetzuren ook nog eens dat de groei stopt en uitzaaiingen tegen gegaan worden, zo blijkt uit een studie. Omega-3 vetzuren, zo blijkt uit de studie bevorderen de aanmaak van witte bloedcellen in de vorm van T-cellen die het immuunsysteem versterken en vooral kankerbestrijdende eigenschappen hebben.

X Het regelmatig eten van citrusfruit geeft een lagere kans op borstkanker.

X Voeding rijk aan kruisbloemige groenten geven een duidelijk lagere kans op borstkanker.

X Voeding rijk aan groenten en fruit, vooral nectarines en perziken en verder blauwe bessen en aardbeien, doet de kans op borstkanker ER- duidelijk afnemen.

X Veel bewegen, 10 uur of meer per week doet de kans op borstkanker met wel 30% verminderen.

X Vrouwen, na de overgang, hebben al een verhoogde kans op borstkanker. Het regelmatig eten van voeding rijk aan tomaten blijkt volgens studie te zorgen voor hogere waarden adiponectine, een hormoon dat zorgt voor betere bloedsuiker- en vetwaarden en de kans op borstkanker duidelijk doet verlagen.

X Uit een studie onder ruim 90.000 vrouwen die die jarenlang gevolgd werden blijkt dat voeding rijk aan vezels de kans op borstkanker duidelijk doet afnemen. Afhankelijk van de hoeveelheid vezels in de voeding doen vezels de kans op borstanker met 12 tot 24% afnemen. Iedere 10 gram voedingsvezels per dag (bijv. van 1 appel of van 2 sneden volkoren brood) extra zorgt voor een extra 13% minder kans op borstkanker. De grootste voordelen werden behaald met vezels van groenten en fruit, zo blijkt uit de studie. Hier nog een grote analyse die de grote voordelen van veel vezels in de voeding tegen borstkanker laat zien.

X Voeding met veel chlorogeenzuur blijkt volgens studie duidelijk minder kans te geven op borstkanker. De antioxidant cholorgeenzuur wordt in fruit, groenten en koffie aangetroffen. In de studie werden 12 jaar lang de voedingsgewoontes van ruim 11.000 vrouwen bekeken. Zij met de meeste inname van voeding met chlorogeenzuur bleken wel 65% minder kans te hebben op het krijgen van borstkanker.

X Uit een studie onder ruim 650 vrouwen, waarvan 314 met borstkanker, blijkt dat het dagelijks eten van uien en knoflook goed kan zijn om borstkanker te voorkomen.

 

 

X Vrouwen in de middelbare leeftijd met duidelijk overgewicht hebben duidelijk meer kans op het krijgen van borstkanker. Vaak wordt bij hen dat ook nog later vastgesteld waardoor de kanker in een meer gevorderd stadium is waardoor de overlevingskansen kleiner zijn. Het vet rondom de tumor zorgt volgens onderzoek ook nog eens voor een duidelijk grotere kans op uitzaaiingen. Uit een langjarige studie blijkt dat afvallen op middelbare leeftijd de kans op borstkanker niet meer kleiner maakt, alhoewel een andere, nog grotere, studie laat zien dat dit toch wel verschil maakt. Een andere studie laat zien dat het vooral het vele buikvet is dat de kans op kanker groter maakt. Nog een studie die laat zien dat overgewicht de kans op opnieuw kanker duidelijk kan vergroten.

X Uit een studie onder ruim 600 postmenopauzale vrouwen blijkt weer eens dat lage bloedwaarden vitamine D en ook overgewicht de kans op borstkanker duidelijk kunnen vergroten.

X Niet zozeer overgewicht maar naar verhouding veel lichaamsvet geeft volgens onderzoek een duidelijk grotere kans op borstkanker.

X Ook zonder overgewicht is volgens onderzoek bij het regelmatig eten van kant en klare maaltijden en fastfood de kans op borstkanker duidelijk verhoogd.

X Roken zorgt voor een flink grotere kans op borstkanker.

X Voeding rijk aan omega-6 vetzuren geeft een veel hogere kans op het krijgen van borstkanker.

X Uit een studie blijkt dat voeding rijk aan vetten, in het bijzonder verzadigde vetten, een duidelijk verhoogd risico geeft op bepaalde vormen van borstkanker. Vetrijke voeding geeft een verhoogd risico op borstkanker van zowel de type ER+ en PR+ als op HER2-.

X Uit een grote studie onder 78.000 vrouwen, die bijna 12 jaar gevolgd werden blijkt dat veel AGEs (Advanced Glycation End Products) in het lichaam ook de kans op borstkanker duidelijk kan vergroten. AGEs worden gevormd door glycatie, een proces van het binden van een glucosemolecuul of suikermolecuul met een ander molecuul, zoals een eiwit of vet. AGEs kunnen zowel in de voeding zitten die u eet als in het lichaam gevormd worden, vaak onder invloed van hoge bloedsuikerwaarden. Vermijd daarom zo veel mogelijk kant en klare voeding en bereid zelf voeding op niet te hoge temperaturen.

X Uit een grote Britse studie onder ruim 1 miljoen Britse vrouwen blijkt dat lage cholesterolwaarden de kans op borstkanker duidelijk doen vergroten. De studie werd opgezet omdat eerder onderzoek een mogelijk verband tussen lage cholesterolwaarden en een kleinere kans op borstkanker deed vermoeden. In deze grote studie werden de vrouwen 14 jaar gevolgd en zij met de hoogste cholesterolwaarden bleken wel 33% minder kans te hebben op borstkanker en ook nog 40% minder kans op een vroegtijdige dood. Naar een mogelijke oorzaak hebben de onderzoekers niet gekeken en wellicht kunnen leefstijl of cholesterol verlagende medicatie ermee te maken hebben. 

X Fabrieksmelk kan de kans op hormoon gevoelige kankers zoals borst- en prostaatkanker volgens onderzoek duidelijk verhogen. Ook het vaak eten van kaas, in het bijzonder cheddar en roomkaas, doet volgens onderzoek de kans op borstkanker duidelijk verhogen terwijl het eten van yoghurt net de kans duidelijk doet verlagen. Hier nog een studie die laat zien dat het drinken van melk de kans op borstkanker duidelijk doet vergroten.

X Voeding rijk aan koolhydraten en vet, een westers dieet, geeft een veel hogere kans op het krijgen van borstkanker.

X Uit een grote studie blijkt dat postmenopauzale vrouwen die dagelijks bewerkt vlees eten duidelijk meer kans hebben om borstkanker te krijgen dan postmenopauzale vrouwen die geen bewerkt vlees eten. Bij 4 gram/dag is die verhoogde kans 15% en bij 9 gram/dag al 21% meer kans op borstkanker. Bewerkt vlees is vlees dat gerookt, gezouten of geconserveerd is zoals vleeswaren als ham, salami, bacon en rookworsten.

X De hoeveelheid suikers in de Westerse voeding zorgt voor wel 50% meer kans op borstkanker en uitzaaiingen zo blijkt uit een studie.

X Ieder glaasje alcohol per dag doet de kans op borstkanker met 10% toenemen. Hier studies Ļ 4  die dat bevestigen. Wel wordt dan de kans op hart- en vaatziektes wat kleiner.

X Tandvleesontstekingen doen de kans op borstkanker fors verhogen.

X Het regelmatig slikken van antidepressiva (de SSRI's) geeft volgens onderzoek een duidelijk verhoogde kans op borstkanker. Volgens een ander onderzoek komt dit door het oestrogene effect van deze middelen.

X Het zuurstoftekort dat ontstaat tijdens slaapapneu kan volgens onderzoek het ontstaan van kanker en de groei daarvan stimuleren.

X Veelvuldig gebruik van luchtverfrissers en bepaalde schoonmaakmiddelen, in het bijzonder schimmelwerende middelen lijken de kans op borstkanker duidelijk te verhogen.

X Chronisch blootstelling aan lage hoeveelheden van het zware metaal cadmium doen de kans op een agressieve borstkanker duidelijk doet vergroten. Eerdere studies hebben al laten zien dat een tijdelijke blootstelling aan hoge waarden cadmium het endocriene systeem in het lichaam verstoren en het hormoon oestrogeen nabootsen. Nu blijkt ook bij langdurige blootstelling aan lage waarden cadmium cadmium zorgt dat beginnende kankercellen zeer agressief kunnen worden. (Cadmium ontstaat vaak als bijproduct bij de ontginning en fabricage van zink, koper en lood. In sommige kunstmest soorten zit ook cadmium. Verder zit het in batterijen, cosmetica en sigarettenrook. Cadmium zit ook in water, grond en de lucht waardoor ook voeding ermee besmet kan raken.)

X Blootstelling aan het veel gebruikte herbicide glyfosaat (ook bekend onder de naam Roundup) kan volgens onderzoek het ontstaan van borstkanker doen versnellen. Zelfs zeer kleine hoeveelheden glyfosaat kunnen al leiden tot vermenigvuldiging van hormoongevoelige borstkankercellen.

X Blootstelling aan de veel toegepaste chemische stof Bisphenol-A lijkt volgens een voorlopige studie de kans op borstkanker duidelijk te kunnen verhogen en kan volgens een andere studie de groei van tumoren stimuleren.

X Uit een studie blijkt dat parabenen al in lage hoeveelheden het risico op borstkanker doen verhogen. Parabenen zijn conserveermiddelen die worden aangetroffen in medicijnen, voeding, reinigingsmiddelen en in een reeks van producten voor persoonlijke verzorging.

X Onderzoek onder ruim 46.000 vrouwen laat zien dat het regelmatig gebruik van chemische haarmiddelen de kans op borstkanker doet verhogen, hoe meer gebruik hoe hoger de kans. Ook permanent doet de kans verhogen zeker bij vrouwen met een donkere huidskleur.

X Uit een studie blijkt dat 17 soorten chemische stoffen verdacht zijn in relatie tot borstkanker. Dit zijn o.m. chemische stoffen in benzine, diesel en uitlaatgassen, vlamvertragers, textielbeschermende middelen, afbijtmiddelen, en desinfectiebijproducten in het drinkwater. Vrouwen kunnen blootstelling aan potentiŽle borstkankerverwekkende stoffen verminderen volgens de onderzoekers door: 
∑ Beperking van de blootstelling aan brandstoffen en uitlaatgassen 
∑ Vermijden van tabaksrook 
∑ Vermijden van textielbeschermende middelen en meubels behandeld met brandvertragers.

X Amerikaans onderzoek onder ruim 46.000 vrouwen laat zien dat het regelmatig gebruik van chemische haarmiddelen de kans op borstkanker doet verhogen, hoe meer gebruik hoe hoger de kans. Ook permanent doet de kans verhogen zeker bij vrouwen met een donkere huidskleur.

X Uit onderzoek onder vrouwen in de leeftijd van 55 tot 74 jaar blijkt dat het jarenlang gebruik van bloeddruk verlagende medicijnen in de vorm van calciumkanaalblokkeerders de kans op borstkanker aanzienlijk hoger is. Zij die tien jaar of langer deze calciumkanaalblokkeerders gebruikten hebben bijna 3x meer kans op het krijgen van borstkanker dan zij die deze medicatie niet gebruikt. Andere bloeddrukverlagers als ACE-remmers, bŤtablokkers en plaspillen bleken geen verhoogd risico te geven.

Meer informatie bij kanker, algemeen.

 

Kijk ook bij meer advies over kanker algemeen.

 

Kijk hier voor onderzoeken uit het nieuws over borstkanker.

 

Algemene opmerking:

 

De hier vermelde adviezen kunnen op het eerste gezicht door de hoeveelheid wel eens verwarrend overkomen. Print alles eerst uit en bekijk het daarna op uw gemak.

Omdat kanker vaak een complex ziektebeeld geeft vraag rustig een advies aan ons over wat het beste is in uw specifieke situatie.

 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                         Printen      

 

(26-06-2021)