Home / Nieuws / ...

 

Hoe darmen communiceren
Nieuwe inzichten in de wisselwerking tussen darmbacteriën en het menselijk lichaam 
UGent-wetenschappers ontdekten blaasjes gevuld met boodschapperstoffen, komende van darmbacteriën, in het bloed van onder meer HIV-patiënten. Dit onderzoek werpt een nieuw licht op de manier waarop darmbacteriën communiceren met onze organen. 
Gentse wetenschappers zijn tot de verrassende bevinding gekomen dat blaasjes gevuld met boodschapperstoffen, komende van darmbacteriën, aanwezig zijn in het bloed van patiënten met HIV, inflammatoire darmziekten en kanker. De verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand bij deze patiënten zorgt er namelijk voor dat deze bacteriële blaasjes in de bloedbaan terechtkomen en ons afweersysteem beïnvloeden.
Deze ontdekking werpt een nieuw licht op de manier waarop darmbacteriën communiceren met de verschillende organen in het menselijk lichaam.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Gut.
Ons lichaam leeft in symbiose met tienmaal meer bacteriën dan dat er menselijke cellen zijn. De meeste van deze bacteriën bevinden zich in de dikke darm. Een verstoring in de verscheidenheid van deze darmbacteriën werd recent in verband gebracht met de ontwikkeling van ziekten zoals diabetes, obesitas, Alzheimer, inflammatoire darmziekten, HIV en kanker. 
Darmbacteriën communiceren onderling met elkaar, maar ook met menselijke cellen. Hiervoor gebruiken ze boodschapperstoffen. Deze kunnen verpakt zijn in unieke kleine blaasjes die afgesnoerd worden van bacteriën en kunnen onderscheiden worden van lichaamseigen producten.
Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben onder leiding van professor An Hendrix een gevoelige methode ontwikkeld om de aanwezigheid van bacteriële blaasjes aan te tonen in het bloed.
Experimenten tonen aan dat patiënten met een toegenomen doorlaatbaarheid van de darmwand, verhoogde hoeveelheden bacteriële blaasjes vertonen in hun bloed. Bovendien stemt de hoeveelheid van deze blaasjes in het bloed overeen met de mate waarin de darmwand doorlaatbaar is.
De blaasjes bevatten naast boodschapperstoffen ook endotoxines die het immuunsysteem beïnvloeden en hierdoor kunnen ontstekingen in diverse organen ontstaan. Ondanks het feit dat er meer dan 100.000 miljard blaasjes aanwezig zijn in onze darmen, zijn deze niet of nauwelijks meetbaar in het bloed van gezonde vrijwilligers. Een gezonde darmwand is namelijk in staat om deze blaasjes tegen te houden.
Dit onderzoek brengt nieuwe inzichten in de manier waarop bacteriën communiceren met het menselijk lichaam en biedt perspectieven voor de identificatie van nieuwe ziektemerkers.

Bron: Universiteit Gent
De studie. (Januari 2019)


Reacties: