Home / ...

 

Begin iedere dag goed met een goed ontbijt…….

 

Even een oud gezegde: Eet ’s morgens als een koning, ’s middags als een edelman en ’s avonds als een bedelaar. De wetenschap van nu heeft vastgesteld dat dit oude advies juist is.. Een stevig ontbijt, een niet te zware lunch en een warme maaltijd die zo licht mogelijk is. Met drie gezonde maaltijden per dag krijgen we alle voedingsstoffen binnen die ons lichaam nodig heeft. Hier nog een studie die dat bevestigt.

Maar waarom ’s morgens eten als een koning? In het lichaam worden volgens een bepaald ritme bepaalde activiteiten verricht. Na uw nachtrust heeft het lichaam behoefte aan voedingsstoffen en energie. De accu moet weer opgeladen worden want ’s nachts is er niet gegeten en heeft het lichaam andere activiteiten gedaan.

Een stevig ontbijt bestaat uit veel eiwitten en gezonde vetten en weinig koolhydraten. Eiwitten zitten o.m. in eieren, magere vlees(waren), yoghurt, kwark en kaas.

Een ontbijt rijk aan eiwitten en vetten geeft een dag lang een verzadigd gevoel in het bijzonder voor de lunch, waardoor de calorie inname minder wordt. Eiwitten tijdens de lunch of het avondeten hebben dit gevolg veel minder.

Uit een kleine studie blijkt dat het eten van havermout tijdens het ontbijt leidt tot een groter verzadigingsgevoel dan het eten van kant en klare ontbijtgranen en dit mindere hongergevoel duurt wel 4 uur. Een verklaring hiervoor kan gevonden worden in de aanwezige beta-glucaan in de havermout, een ander verklaring is volgens onderzoek de unieke samenstelling van de vetten in haver. Een ander onderzoek bevestigt de bevindingen nog eens over de voordelen van haver als ontbijtgraan.

 

Veel mensen ontbijten echter niet of niet goed. Ze hebben haast of ze zijn aan het lijnen en denken dat ze zo sneller zullen afvallen. Door niet of slecht ontbijten krijgt men een tekort aan voedingsstoffen. Er ontstaat dan in de loop van de morgen een hongergevoel dat vaak gestild wordt door “slechte” tussendoortjes en vaak overgewicht tot gevolg. Laat ontbijten blijkt volgens onderzoek in tegenstelling tot vroeg ontbijten de kans op meer lichaamsgewicht te bevorderen, althans bij mensen met diabetes.

 

Wie het ontbijt overslaat kan te maken krijgen met concentratieproblemen, duizeligheid en vermindering van prestaties op school of op het werk. Dat heeft te maken met het lage bloedsuikergehalte, omdat er ‘s nachts niets gegeten is. Glucose is de belangrijkste brandstof voor ons lichaam. Het hersenweefsel kan dat zelf niet opslaan, maar is afhankelijk van de glucose in het bloed. Om voor een goed glucosegehalte in het bloed te zorgen moet de voeding voldoende koolhydraten leveren.

Verschillende onderzoeken laten zien dat het overslaan van het ontbijt de kans op aller ziektes zoals overgewicht en hart- en vaatziektes.

 

Trouwens het niet op regelmatige tijden eten van zowel ontbijt, lunch en avondeten verhogen de kans op het zogenaamde metabool syndroom, een combinatie van hoge glucose- en glyceridenwaarden, verlaagde waarden van HDL, het goede cholesterol, verhoogde bloeddruk en overgewicht en daardoor de kans op diabetes type-2 en/of hart- en vaatziektes.

Printen