Home / Tips /  ...

 

Was groenten en fruit altijd zorgvuldig.


Bijna alle groenten en fruit worden besmet met stof, grond en andere vreemde deeltjes als ze worden geoogst, verwerkt, verpakt en verzonden. Ze kunnen ook sporen van chemicaliŽn, bacteriŽn, schimmels en andere microben bevatten.

Voor een optimaal resultaat spray dan vlak voor het wassen met een zelf gemaakte oplossing en laat deze oplossing 5 minuten zijn werk doen. (De zelf gemaakte oplossing bestaat uit: 1 kop water met daarin 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel witte azijn in een schone sprayfles)
Het wassen daarna gebeurt doorgaans in iets warm water, ongeveer 10 graden hoger dan de kamertemperatuur om de goede smaak en het aroma van het fruit of de groenten te behouden. 

Tips

  • Hard fruit en groente - zoals appels, peren, tomaten, paprika's, komkommers en avocado's - worden gewassen in handwarmwater van tussen de 30 en 40 graden įC.

  • Hard fruit en groente onder stromend water met je handen schrobben, zoals een chirurg zij handen doet wassen. afwassen voor chirurgie. Als ze schoon zijn gaan ze vaak piepen zoals tomaten en paprika's.

  • De beste methode voor het wassen van zeer rijp en/of kwetsbare fruit, zoals aardbeien, frambozen, bramen en bosbessen, is het fruit in een vergiet voorzichtig dompelen en bewegen in een hoeveelheid warm water. 
    Zacht fruit moet niet te lang worden ondergedompeld omdat anders door teveel water de vrucht zijn smaak, aroma en wellicht gezonde stoffen verliest.

  • Fruit en groenten kan het beste na het wassen meteen gedroogd worden met bijv. een papieren doek. Bepaalde groenten, zoals spinazie, kool, boerenkool en snijbiet kunnen onmiddellijk na het wassen, nat gekookt worden.

  • Groenten die rauw gegeten worden in bijv. salades, zoals sla, radijs, wortelen, enz., dienen te worden gewassen in zo koud mogelijk water. Om deze groenten nog knapperiger te maken laat ze na het wassen een half uur staan in water gemengd met ijsklontjes. Niet veel langer anders gaan er gezonde voedingsstoffen verloren.

  • Groenten en fruit dat door een schil beschermd worden en die voor de bereiding verwijderd wordt zoals uien, knoflook en bananen hoeven niet gewassen te worden.

    Citrusvruchten, aardappels, wortelen, meloenen enz. die echter met een mes bewerkt om in stukken gesneden te worden dan dienen ze wel tevoren goed te worden gewassen.

Let op: Was uw handen, de snijplank en het mes alvorens over te gaan op de voorbereiding van een volgend item. 

Printen