Home / Nieuws / ...

 

Diabetesmedicijn veroorzaakt vitaminetekort
Metformine, een medicijn dat veel diabetespatiŽnten slikken om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen, kan een tekort aan vitamine B12 veroorzaken.
Dat hebben Maastrichtse en Drentse onderzoekers ontdekt in een studie naar langdurig medicijngebruik bij mensen met diabetes type 2. Een tekort aan vitamine B12 leidt tot klachten als vermoeidheid, bloedarmoede en geheugenproblemen.
Tot nu toe namen artsen aan dat dergelijke klachten door de diabetes kwamen en dat er niets aan te doen zou zijn.
Bijwerkingen
In Nederland hebben ongeveer 800.000 mensen diabetes type 2. Hun aantal groeit snel, vooral doordat steeds meer mensen ernstig overgewicht hebben. De onderzoekers waarschuwen dat hun vinding ,,maar weer eens aantoont dat zelfs bij geneesmiddelen die miljoenen mensen al heel lang gebruiken nog belangrijke bijwerkingen kunnen worden ontdekt.''
Vitamine B 12 komt alleen in dierlijke producten als vlees en zuivel voor. Veganisten hebben daarom vaak een tekort aan de belangrijke vitamine, waarvan een mens volgens de Gezondheidsraad 2,8 microgram per dag binnen moet krijgen.
Dementie
Wetenschappers zijn er vrij zeker van dat de vitamine ook een rol speelt bij denk- en geheugenfuncties. Oudere mensen die slecht eten, krijgen soms door vitaminegebrek klachten die aan beginnende dementie doen denken.
In Nederland slikt 70 procent van de patiŽnten met diabetes type 2 dagelijks metformine. Tot nu toe was niet bekend dat het medicijn een tekort aan vitamine B12 kon veroorzaken en schoven artsen vermoeidheid en verwardheid op de diabetes of ouderdom.
Vitaminegebrek
De onderzoekers raden sterk aan het mogelijke vitaminegebrek op te nemen in de richtlijnen voor behandeling van suikerziekte. DiabetespatiŽnten, die metformine gebruiken, moeten regelmatig gecontroleerd worden.
Een eventueel tekort is makkelijk te voorkomen of aan te vullen, waarna de klachten verdwijnen.
ANP
(Juni 2010)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis