Home / Nieuws / ...

 

Meer over (te weinig) keukenzout*
Uit twee studies over keukenzout (NaCl = natriumchloride) blijkt dat alle tot op heden bekende nadelen van teveel zout wellicht niet helemaal kloppen.

In de eerste, Schotse studie onder bijna 13.000 mensen met hoge bloeddruk die vanaf 1970 gevolgd werden blijkt dat lage bloedwaarden chloride een duidelijk hogere kans geven op hart- en vaatziektes en een vroegtijdige dood. Bloedwaarden chloride, onafhankelijk van de bloedwaarden natrium, lager dan 100 mmol/l bleken 20% meer kans te geven op hart- en vaatziektes en een vroegtijdige dood dan bij bloedwaarden hoger dan 100 mmol/l. Blijkbaar speelt chloride een belangrijke rol in de menselijke stofwisseling aldus de onderzoekers en zijn verdere studies belangrijk. Abstract van de studie

Uit de tweede studie, een grote analyse van 190 studies van de laatste 50 jaar onder 69.000 deelnemers uit 45 landen blijkt dat de opname van natrium in het lichaam niet afhangt van de hoeveelheid zout dat we innemen doch dat de hersenen de hoeveelheid natrium in het lichaam regelen en dat met een vrij kleine marge op een voor het lichaam normale waarde. Bij alle deelnemers in de studie werden 24 uurs-metingen verricht van de hoeveelheid natrium in de urine. Al 50 jaar lang blijkt dat het menselijk lichaam tussen de 2.600 en 4.800 mg natrium per dag opneemt. Uit de studie blijkt dat de gemiddelde inname van de deelnemers van natrium gemiddeld 3.640 (van 2.600 tot 4.800) mg/dag was. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is een inname van maximaal 2.350 mg = 6 gram keukenzout en dat is dus minder dan wat het lichaam dagelijks opneemt. Volgens de wetenschappers is die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ook niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek anders dan dat hoge inname van zout bepaalde hart- en vaatziektes en mogelijk een beperkt aantal andere ziektes kan veroorzaken, terwijl bekend is aldus de onderzoekers dat lage inname van natrium negatieve effecten geeft op de vetsamenstelling in het bloed, insuline resistentie en zelfs een verhoogde kans geeft op hart- en vaatziektes en een beroerte. De volledige studie. (November 2013)



Printen

 

 

Reacties:

 

Eerdere onderzoeken laten zien dat voldoende kalium in de voeding nog belangrijker is dan natrium.