Home / Nieuws / ...

 

Cacao als ontstekingsremmer
De stof epicatechine, die veel in cacao voorkomt, kan de natuurlijke werking van de lichaamseigen ontstekingsremmer cortisol herstellen volgens onderzoek van Erik Ruijters van het Maastricht UMC+. Bij veel chronische ontstekingsziektes is de functie van cortisol aangetast. De cacaocomponent zou daarnaast een positief effect kunnen hebben op de toediening van medicijnen die bijvoorbeeld worden ingezet bij COPD-patiŰnten. Ruijters publiceert zijn bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Pharmacological Research.
Van nature wordt het lichaam tegen ontstekingen beschermd door lichaamseigen ontstekingsremmers (ofwel glucocortico´den), zoals cortisol. Bij onder meer COPD, reumato´de artritis en chronische darmontsteking is de werking daarvan echter drastisch verminderd. Uit het onderzoek blijkt dat die afname wordt veroorzaakt door het ophopen van schadelijke zuurstofdeeltjes. Cacao is rijk aan zogenoemde flavono´den, die er om bekend staan dat ze als antioxidant kunnen dienen om die schadelijke werking te beperken. Epicatechine (ook een flavono´de) blijkt daar eveneens toe in staat te zijn. Ruijters toont met zijn onderzoek voor het eerst aan hoe een flavono´de op die manier de natuurlijke functie van cortisol kan herstellen en dus ontstekingsremmend werkt.
Herstel
Ruijters observeerde in cellen van het immuunsysteem dat epicatechine werkt als een antioxidant. Dat betekent dat de cacaocomponent de hoeveelheid schadelijke zuurstofdeeltjes vermindert. Het niveau wordt zelfs weer hersteld tot normale waardes. Als gevolg daarvan bleek in dezelfde cellen ook de werking van de ontstekingsremmer cortisol te worden hersteld. Ook hier weer tot het niveau dat bij gezonde cellen wordt waargenomen, waardoor de ontsteking afneemt. De bevinding dat epicatechine de werking van cortisol kan herstellen heeft mogelijk ook positieve gevolgen voor medicijnen op basis van glucocortico´den.
Cacaosupplement
Veel patiŰnten met een chronische ontstekingsziekte krijgen vaak medicijnen met cortisol als werkzame stof toegediend, zogenoemde corticostero´den. Echter blijken deze in de praktijk niet altijd even effectief te zijn. Volgens Ruijters kan het stofje uit cacao dan uitkomst bieden: ôIn theorie kan een middel op basis van epicatechine, en andere flavono´den, de werking van deze geneesmiddelen weer herstellen. Het is in de toekomst dus niet ondenkbaar dat beiden tegelijkertijd worden voorgeschreven. Het is zelfs mogelijk dat enkel de toediening van flavono´den zelf al voldoende is om een ontsteking af te remmen."
UMC+ De studie. (December 2013)Printen

 

 

Reacties: