Home / Nieuws / ...

 

Leefstijl beïnvloedt zwangerschapsdiabetes
Een gezonde levensstijl is geassocieerd met een verlaagd risico op zwangerschapsdiabetes. Dat schrijven Cuilin Zhang en anderen in hun artikel in The BMJ begin oktober.
In een grote cohortstudie (Nurses Health Study II) volgden onderzoekers jarenlang meer dan 14.000, voornamelijk blanke en gezonde, verpleegkundigen door middel van tweejaarlijkse vragenlijsten. Bij 823 zwangerschappen (5,6 procent) was sprake van ‘eerste’ zwangerschapsdiabetes. Vrouwen die niet rookten, minimaal 150 minuten per week matig intensieve beweging hadden en een gezond voedingspatroon aanhielden, hadden een 41 procent lager risico op het ontwikkelen van suikerziekte tijdens de zwangerschap. Met een gezond gewicht bij aanvang van de zwangerschap (BMI <25), daalde dit risico nog verder. Daarnaast berekenden de auteurs dat 48 procent van de gevallen van zwangerschapsdiabetes mogelijk voorkomen had kunnen worden door een gezonde leefstijl aan te houden.
Sara Meltzer schrijft in het editorial dat – ondanks de wisselende criteria voor diagnose – zwangerschapsdiabetes steeds vaker voorkomt en kan leiden tot bijvoorbeeld diabetes type 2 bij de moeder en obesitas bij het kind. Uitgebreid gerandomiseerd onderzoek is nog niet verricht, maar dit observationele onderzoek laat zien dat, naast de bekende screening en tijdige behandeling van de ziekte, ook een grote rol is weggelegd voor preventie door middel van leefstijlaanpassingen en voorlichting, aldus de hoogleraar. 
Esmay Bresser
· Artikel: BMJ 2014;349:g5450 
· Editorial: BMJ 2014;349:g5549
Medisch Contact (Oktober 2014)


 Printen

 

 

Reacties: